22.8 C
Nicosia
Παρασκευή 19 Απρίλιος 2024 | 13:07

Κ. Μητσοτάκης στους «27»: Να «τρέξουμε» τα πιστοποιητικά, αλλιώς θα το κάνουν ιδιώτες»

Την πρότασή του για θέσπιση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, επανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος συμμετείχε σήμερα το απόγευμα στην τηλεδιάσκεψη για την πρώτη ημέρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η σημερινή μέρα είχε ως κύριο αντικείμενο τη συντονισμένη αντιμετώπιση της πανδημίας από το κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την αδειοδότηση, παραγωγή και διανομή εμβολίων, αλλά και τις μετακινήσεις.

Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σημείωσε ότι όσο νωρίτερα ληφθούν αποφάσεις τόσο καλύτερα για την ΕΕ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι αναπόφευκτο ότι ο ιδιωτικός τομέας θα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ.Μητσοτάκης προειδοποίησε ότι “αν δεν το πράξουμε εμείς ως ΕΕ θα το κάνει κάποιος άλλος αντί για εμάς, πιθανότατα οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες”, ενώ ξεκαθάρισε ότι τάσσεται υπέρ της καταχώρησης όσο το δυνατόν λιγότερων προσωπικών δεδομένων από τους πολίτες.

Επίσης, αναφερόμενος στην πρότασή του, επανέλαβε με έμφαση, ότι το πιστοποιητικό δεν θα ισοδυναμεί με υγειονομικό διαβατήριο, αλλά αντιθέτως “θα ανοίγει μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τις μετακινήσεις, χωρίς τους περιορισμούς που προκαλούν τα διαγνωστικά τεστ και η υποχρεωτική καραντίνα”.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι η διευκόλυνση των μετακινήσεων δεν αφορά μόνο τις χώρες που υποδέχονται μεγάλο αριθμό τουριστών αλλά επίσης τις αερομεταφορές και τους κλάδους της φιλοξενίας.

Κατά την παρέμβασή του ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα εμβόλιαε πισημαίνοντας ότι τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα πιστοποιούν την υψηλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων,

Τέλος, ο πρωθυπουργός στήριξε για άλλη μία φορά την ενότητα στην εμβολιαστική στρατηγική της Ένωσης και τα αυστηρά μηνύματα που πρέπει να σταλούν στις φαρμακευτικές εταιρείες, για την τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει σχετικά με την παραγωγή και παράδοση εμβολίων.

Νωρίτερα,και η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, είχε ζητήσει την εξεύρευση μιας κοινής προσέγγισης στα πιστοποιητικά εμβολιασμού, καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι

Και ο Παγκόσμιος Ιατρικός Σύλλογος

Να σημειωθεί πως και ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι τάσσεται υπέρ της ταχείας καθιέρωσης ενός πιστοποιητικού ανοσίας.

«Πρέπει να επιστρέψουμε τα θεμελιώδη δικαιώματα στους πολίτες το συντομότερο δυνατό μέσω ενός πιστοποιητικού ανοσίας. Με αυτό το πιστοποιητικό οι πολίτες δεν θα αποκτήσουν επιπλέον δικαιώματα, αλλά θα αποκτήσουν ξανά τα δικαιώματά τους, δηλαδή το βασικό δικαίωμα να επιτρέπεται να κυκλοφορούν ελεύθερα, να μπορούν να πάνε οπουδήποτε. Αυτό το δικαίωμα έχει περιοριστεί επί του παρόντος για όσους διατρέχουν κίνδυνο μόλυνσης. Θα το επιστρέψουμε σε όσους είναι άνοσοι», είπε σήμερα ο Μοντγκόμερι σε συνέντευξή του στα δίκτυα RTL και n-tv.

«Διάκειμαι πολύ ευνοϊκά υπέρ αυτής της λύσης. Το πιστοποιητικό ανοσίας θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει κίνητρο για όσους είναι επιφυλακτικοί ως προς τον εμβολιασμό. Το 25% των Γερμανών ανήκει στην κατηγορία αυτή. Μπορούμε τουλάχιστον να πείσουμε τους δύσπιστους με τέτοια κίνητρα», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου.

Κουρτς: Αν χρειαστεί θα το κανουμε μόνοι μας»

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη των σημερινών εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς τοποθετήθηκε επίσης υπέρ της πρότασης του Έλληνα πρωθυπουργού

Σε δηλώσεις του, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος τονίζει ότι «χρειάζεται ένα πράσινο διαβατήριο για όποιον έχει εμβολιαστεί ή που μόλις πέρασε τον κορωνοϊό και ως εκ τούτου έχει ανοσία, ή έχει κάνει ένα νέο τεστ», επισημαίνοντας ότι εάν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση, το εγχείρημα θα «προσεγγιστεί σε εθνικό επίπεδο».

Το Ισραήλ έχει ήδη ένα παρόμοιο σύστημα, και ως εκ τούτου «αναμένω ότι θα το εφαρμόσουμε και στην Ευρώπη», αναφέρει ο Αυστριακός καγκελάριος, σημειώνοντας ότι τεχνικά αυτό είναι εύκολο και θα πρέπει να είναι μία ψηφιακή λύση, όπου καθένας θα μπορεί να ταυτοποιείται με το κινητό τηλέφωνό του.

Η Βουλγαρία

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ στήριξε το σχέδιο έκδοσης διαβατηρίων εμβολιασμού κατά της Covid-19 εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πριν από τις συνομιλίες μεταξύ των 27 ηγετών του ευρωπαϊκού μπλοκ.

«Θα πρέπει να υπάρξει ένα ηλεκτρονικό ή πράσινο διαβατήριο για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 ή έχουν αναρρώσει από αυτήν», δήλωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, προσθέτοντας τη φωνή του στις εκκλήσεις χωρών κυρίως της νότιας Ευρώπης, που αγωνιούν για τη διάσωση της τουριστικής σεζόν και επιθυμούν την έκδοση τέτοιων διαβατηρίων ως τρόπο διευκόλυνσης των ταξιδιωτικών μετακινήσεων.

«Έχουμε συντονίσει την πρόταση με τον (καγκελάριο της Αυστρίας) Σεμπάστιαν Κουρτς, και με τους Έλληνες και άλλους συναδέλφους μας στο Συμβούλιο της ΕΕ», είπε, παροτρύνοντας παράλληλα τις παρασκευάστριες εταιρείες εμβολίων να τηρήσουν τις συμβάσεις τους με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο τα σχέδια των κρατών μελών της ΕΕ για τον εμβολιασμό των πληθυσμών τους κατά του νέου κορονοϊού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Προειδοποιεί η Αννίτα Δημητρίου για Τοπική Αυτοδιοίκηση και καλεί σε εγρήγορση – «Τα δύσκολα μετά τις 9 Ιουνίου»

Τα δύσκολα στην τοπική αυτοδιοίκηση (ΤΑ) ξεκινούν από τις 9 του Ιούνη και μετά που θα πρέπει να φέρουμε εις πέρας μια δύσκολη μεταρρύθμιση,...

Προειδοποιεί το Ιράν το Ισραήλ: Επιλέξαμε να μην χτυπήσουμε πυρηνικές εγκαταστάσεις, θα μπορούσε να είναι χειρότερα

Μήνυμα στο Ιράν ότι ήταν επιλογή του Ισραήλ να μην χτυπήσει πυρηνικές εγκαταστάσεις και απειλή ότι «θα μπορούσε να είναι χειρότερα» έστειλαν ισραηλινοί αξιωματούχοι...

«Ενδείξεις» για κόμματα και υποψήφιους πίσω από παράνομες μετοικήσεις ψηφοφόρων-Οι «κόκκινοι» δήμοι και κοινότητες

Εντολή στις Επαρχιακές Διοικήσεις να καταγράψουν όλες τις στοιχειοθετημένες ή «ύποπτες» μετοικήσεις ψηφοφόρων ενόψει της διπλής εκλογικής αναμέτρησης της 9ης Ιουνίου 2024, έδωσε ο...

Ανάλυση: Ισραήλ και Ιράν υποβαθμίζουν την επίθεση – Επιδιώκουν αποκλιμάκωση

Xαμηλούς τόνους τηρούν οι δύο πλευρές μετά το χτύπημα του Ισραήλ, σημειώνουν οι New York Times, σε μια στρατιωτική βάση στην ιρανική πόλη Ισφαχάν...

Χρηματιστήρια: Ψυχραιμία και ήπιες απώλειες, με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή

Όπως ήταν αναμενόμενο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άνοιξαν με πτώση την Παρασκευή, αν και όχι με βουτιά, για την ώρα, μετά τις εξελίξεις στη Μέση...

ΥΠΑΜ: Εργαζόμαστε για την αναβάθμιση της αποτρεπτικής ικανότητας της ΕΦ

Το Υπουργείο Άμυνας εργάζεται καθημερινά, μεθοδικά και αθόρυβα, σε συνεργασία με την ηγεσία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς για την ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!