32.1 C
Nicosia
Σάββατο 18 Μάιος 2024 | 19:37

Η Κομισιόν εγκρίνει πρόσθετη χρηματοδότηση για υποστήριξη εγκαταστάσεων υποδοχής στην Ελλάδα

Η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διαθέσει 25 εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα βάσει του Μέσου Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για ιατρική στήριξη σε εγκαταστάσεις υποδοχής για μετανάστες που ζουν στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα νησιά.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, αυτή η χρηματοδότηση θα ενισχύσει τόσο την ιατρική υποδομή στα κέντρα υποδοχής όσο και τη στήριξη δημόσιων νοσοκομείων σε κοινότητες υποδοχής στην Ελλάδα που αντιμετωπίζουν αυξημένη ζήτηση λόγω της πανδημίας κορωνοϊού.

Η χρηματοδότηση θα συμβάλει στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου μόλυνσης, στην ενίσχυση του ιατρικού εξοπλισμού στα δημόσια νοσοκομεία, στην υποστήριξη των αρχών στη διενέργεια υγειονομικών ελέγχων και στην παροχή πρωτοβάθμιας ιατρικής βοήθειας, και τέλος στην παροχή μονάδων αποτέφρωσης, απομόνωσης και καραντίνας βιο-ιατρικώνο αποβλήτων.

Με αφορμή την απόφαση επιχορήγησης, ο Αντιπρόεδρος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε ότι “το να είσαι Ευρωπαίος σημαίνει προστασία των πιο ευάλωτων. Με τη σημερινή χρηματοδότηση βοηθάμε τις κοινότητες μεταναστών και φιλοξενούμενων στην Ελλάδα να βελτιώσουν την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη για όλους κάτι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια της πανδημίας”.

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ylva Johansson προσέθεσε ότι “ο ιός είναι ο κοινός εχθρός μας. Γνωρίζουμε ότι επηρεάζει δυσανάλογα τις ευάλωτες κοινότητες. Αυτή η πρόσθετη υποστήριξη θα βοηθήσει τις ελληνικές αρχές να προστατεύσουν καλύτερα τα άτομα που διαμένουν στα κέντρα υποδοχής καθώς και να ανακουφίσουν την πίεση στις υπάρχουσες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης”.

Η υποστήριξη έρχεται πλέον των 8 εκ.ευρώ που παρέχονται στο πλαίσιο του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης για την άμεση αντιμετώπιση της πανδημίας στα νησιά του Αιγαίου όπου βρίσκονται τα κέντρα υποδοχής και αναγνώρισης.

Υποστήριξη παρέχεται επίσης στο τρέχον έργο PHILOS II χρηματοδοτούμενο από το Ελληνικό Εθνικό Πρόγραμμα του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (συνεισφορά 37,5 εκατομμυρίων ευρώ) το οποίο, μεταξύ άλλων, επικεντρώνεται στην ανάπτυξη ιατρικού προσωπικού και στην αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης στη δεξίωση κέντρα.

Επιπλέον, με 2η απόφαση, η Κομισιόν διαπίστωσε ότι η τροποποίηση του υφιστάμενου ελληνικού συστήματος επιστρεπτέων προκαταβολών για τις εταιρείες που επηρεάζονται από την πανδημία είναι σύμφωνη με το Προσωρινό Πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις.

Το αρχικό καθεστώς εγκρίθηκε στις 7 Απριλίου 2020 με τον αριθμό υπόθεσης SA.56815 και οι τροποποιήσεις στο καθεστώς στις 31 Ιουλίου 2020 (SA.58047) και στις 27 Νοεμβρίου 2020 (SA.59069).

Η Ελλάδα κοινοποίησε τις ακόλουθες περαιτέρω τροποποιήσεις του καθεστώτος: (i) παράταση της περιόδου για την οποία μπορεί να χορηγηθεί η ενίσχυση έως τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2020 · (ii) αλλαγή στις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας των δικαιούχων, δηλαδή εταιρείες με μείωση του κύκλου εργασιών τουλάχιστον 20% τους εν λόγω μήνες (το προηγούμενο κατώτατο όριο ήταν 10%) ή δραστηριότητα που είχε ανασταλεί λόγω της επιδημίας · (iii) δυνατότητα μερικής αποπληρωμής της ενίσχυσης κατά 50%, υπό τον όρο ότι θα διατηρηθεί το επίπεδο απασχόλησης έως τον Μάρτιο του 2021 (προτού το ποσό της επιστρεπτέας ενίσχυσης ήταν υψηλότερο) · και (iv) αύξηση του εκτιμώμενου συνολικού προϋπολογισμού του συστήματος κατά 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ, που σημαίνει αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού από 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε 5,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σύστημα, όπως τροποποιήθηκε, παραμένει αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την αποκατάσταση σοβαρής διαταραχής στην οικονομία ενός κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 107 παράγραφος 3 στοιχείο β) της ΣΛΕΕ και τους όρους που καθορίζονται στο προσωρινό πλαίσιο . Συγκεκριμένα, η στήριξη θα συνεχίσει να μην υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ ανά εταιρεία που δραστηριοποιείται στην πρωτογενή γεωργική παραγωγή, 120.000 ευρώ ανά εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας και 800.000 ευρώ ανά εταιρεία που δραστηριοποιείται σε όλους τους άλλους τομείς.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Σερβία: Σύγκρουση τρένων στο Βελιγράδι – 13 τραυματίες

Εμπορευματική αμαξοστοιχία συγκρούστηκε με επιβατικό τρένο στο Βελιγράδι, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 13 άνθρωποι, εκ των οποίων οι τέσσερις σοβαρά, όπψς δήλωσε ο υπουργός...

Red Arrows: Εντυπωσίασαν τα αεροσκάφη της βρετανικής βασιλικής αεροπορίας στον Φλοίσβο (φωτογραφίες – βίντεο)

Ένα εντυπωσιακό θέαμα πρόσφερε το ακροβατικό σμήνος «Red Arrows» της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας, στην επίδειξη που πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα στον ουρανό του Φλοίσβου, στο...

Ελληνόκτητο το πλοίο που χτυπήθηκε από τους Χούθι

Ελληνικής ιδιοκτησίας ήταν το πλοίο που χτυπήθηκε από τους Χούθι, σήμερα το μεσημέρι, στην Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με  την U.S. Central Command. Οι Χούθι εκτόξευσαν ...

Ελλάδα: Σκόνη και ψηλή θερμοκρασία δημιουργεί αποπνικτική ατμόσφαιρα

«Μαραθώνια» θα είναι η νέα εισβολή της αφρικανικής σκόνης στη χώρα, που σε συνδυασμό με την άνοδο της θερμοκρασίας δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα αποπνικτικής...

Μητσοτάκης: Νέα προειδοποίηση προς την ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας – «Αλλάξτε γραμμή»

«Εξαιρετικά αρνητικά» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας ηγεσίας της Βόρειας Μακεδονίας, απευθύνοντας εκ νέου προειδοποίηση προς τα Σκόπια...

Γαλλία: Και έκτος νεκρός στις συγκρούσεις στη Νέα Καληδονία – Ανυπολόγιστες οι καταστροφές

Και έκτος θάνατος μέσα σε έξι ημέρες καταγράφηκε σήμερα, κατά την διάρκεια των ταραχών στη Νέα Καληδονία, σύμφωνα με τις αρχές. Πρόκειται για  κατάσταση...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!