20.8 C
Nicosia
Παρασκευή 26 Απρίλιος 2024 | 7:35

Εκλογές Ελλάδας 2023: Σε θέσεις μάχης τα κόμματα – Τα διλήμματα, οι στρατηγικές και τα σποτ

Η αυλαία της προεκλογικής περιόδου άνοιξε και τα κομματικά επιτελεία παίρνουν θέσεις μάχης θέτοντας επιτακτικά προς τους ψηφοφόρους τα διλήμματα της κάλπης. Οι πολιτικοί αρχηγοί πυκνώνουν τις προεκλογικές εμφανίσεις τους και την παρουσία τους στα social media, ενώ στη μάχη μπαίνουν και τα πρώτα σποτ των κομμάτων.

Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν πως από τις κάλπες της απλής αναλογικής δεν θα προκύψει κυβέρνηση. Σε αυτήν την περίπτωση η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα γίνει αμέσως μετά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, πιθανόν στις 2 Ιουλίου. Το γαλάζιο στρατόπεδο προτάσσει την ανάγκη σταθερότητας, «ξορκίζει» την χαλαρή ψήφο στην πρώτη κάλπη και καλεί τους ψηφοφόρους να συγκρίνουν τα πεπραγμένα της κυβέρνησης της Ν.Δ. με εκείνα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

«Η πρώτη εκλογή είναι η κρίσιμη, αυτή που θα δείξει από ποιον θα κυβερνηθεί ο τόπος. Η δική μας άποψη για το πώς πρέπει να κυβερνηθεί η χώρα είναι σαφής, σταθερή και δεν αλλάζει» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, προσθέτοντας πως οι πολίτες καλούνται «να αξιολογήσουν πολιτικές και προτάσεις για το μέλλον τους, να σκεφτούν τι θα ψηφίσουν, τι θα προκρίνουν και τι θα απορρίψουν».

«Θα κατοχυρώσουμε αυτά που πετύχαμε αυτή την πρώτη μας τετραετία ή θα κινδυνέψουμε να γυρίσουμε πίσω; Θα κατοχυρώσουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ενισχύσει τη διεθνή της θέση από εκεί που ήταν ουραγός ή θα ξαναγυρίσουμε σε άλλες περιπέτειες;» αναρωτήθηκε.

Δεν παρέλειψε επίσης να ασκήσει κριτική στους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής που μιλούν όπως ειπε με «γρίφους». «Όταν λες ότι εγώ θέλω ‘προοδευτική διακυβέρνηση’ αυτό είναι αντικείμενο άλλης πολύ ενδιαφέρουσας συζήτησης- γιατί επιμένεις να μιλάς με γρίφους; Γιατί δεν λες ποιο είναι το παζλ; Γιατί δεν λες ονόματα; Είναι συγκεκριμένα τα πράγματα στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό. Να πεις ότι ‘εγώ πιστεύω ότι “προοδευτική διακυβέρνηση” είναι να ξαναπιάσω το νήμα με τον κ. Βαρουφάκη’, που πριν από τρεις-τέσσερις ημέρες είπε να ‘ανατινάξουμε’ τις τράπεζες. Έχει ο Έλληνας πολίτης το δικαίωμα να ξέρει ακριβώς τι εννοεί ο καθένας» είπε.

Σημειώνεται ότι χθες μετά την ανακοίνωση των εκλογών κυκλοφόρησε και το πρώτο σποτ της Ν.Δ. στα social media με κεντρικό σύνθημα: «Σταθερά. Τολμηρά. Μπροστά. Για μια Ελλάδα πιο ανθρώπινη, πιο σύγχρονη, πιο ισχυρή».

 

Συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σήμερα συνεδριάζει με διευρυμένη σύνθεση το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με αντικείμενο την στρατηγική και το πρόγραμμα του κόμματος.

Μιλώντας χθες στο συνέδριο Starforum στη Λαμία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως «η 21η Μαΐου είναι η μέρα που μπορεί να σηματοδοτήσει μια μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος».

Απέρριψε παράλληλα τις αυτοδύναμες αλαζονικές κυβερνήσεις και υπογράμμισε την ανάγκη προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας, τονίζοντας πως οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα είναι πολλές και μεγάλες και «κανείς δεν μπορεί μόνος του με αλαζονεία και αυταρχισμό να λύσει τα προβλήματα».

Για το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών και ερωτηθείς με ποιο χρώμα ταιριάζει το κόκκινο (του ΣΥΡΙΖΑ) ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε ότι «είναι πολύ ωραία η καινούρια ποδοσφαιρική εμφάνιση της Πορτογαλίας» για να προσθέσει «ότι υπάρχει και το πράσινο της Οικολογίας βέβαια, που δεν πρέπει να το ξεχνάμε». Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «ο τόπος χρειάζεται κυβέρνηση που θα είναι πολύχρωμη, όχι μόνο στη βάση των κομμάτων που θα την απαρτίζουν, αλλά και στη βάση των τάσεων και καταβολών που έχει η κοινωνία».. «Θέλουμε κυβέρνηση που θα είναι συνεργασίας και πάνω απ’ όλα βασισμένη σε προγραμματικό προοδευτικό πλαίσιο για να κάνει τομές που πρέπει να γίνουν στο κράτος. Κράτος που θα είναι αξιοκρατικό, δίπλα στον πολίτη, θα προσφέρει ασφάλεια, χρειαζόμαστε στήριξη της κοινωνίας και άμβλυνση των ανισοτήτων, στήριξη της νέας γενιάς και των παραγωγικών δυνάμεων», είπε.

Όσο για την απάντηση στο ερώτημα «με ποιον θα κυβερνήσουμε» αυτή είναι: «Θα κυβερνήσουμε με τον ελληνικό λαό, με τη στήριξή του και με τη θέλησή του».

Θα γίνει debate;

Ο κ. Τσίπρας επανέφερε το αίτημά του για debate. Συγκεκριμένα εξέφρασε την ελπίδα ότι η περίοδος έως τις εκλογές να είναι ουσιαστικού διαλόγου και πως ο κ. Μητσοτάκης «θα αφήσει τις διχαστικές κορώνες και θα έρθει να συζητήσουμε» καθώς – όπως είπε «το ’19 φοβήθηκε  και δεν ήρθε να κουβεντιάσουμε ενώπιος ενωπίω να καταθέσουμε τις προτάσεις μας στον λαό».

Για το αν θα αποδεχθεί ο κ. Μητσοτάκης την πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα ερωτήθηκε σήμερα ο γενικός γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης ο οποίος μιλώντας στη Naftemporiki TV δήλωσε: «Όλα θα εξεταστούν στον χρόνο τους. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί είχαν πάρα πολλές φορές ειδικά στο κοινοβούλιο την ευκαιρία να εκθέσουν τις απόψεις και το σχέδιο τους. Δεν νομίζω ότι από τον κ. Τσίπρα έχουμε ακούσει πολλά και κάτι ουσιαστικό».

Πρόσθεσε ακόμη πως «όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές θα δοθεί ο χώρος και οι δυνατότητες να υπάρξει συζήτηση για αυτά τα θέματα».

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Καμπάνια στα social media

Την πρώτη ψηφιακή του καμπάνια εγκαινίασε χθες το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στα social media. Το σποτ που κυκλοφόρησε το κόμμα έχει κεντρικό σύνθημα «Κάνε τον θυμό, απόφαση αλλαγής» και απευθύνεται κυρίως στους νέους.

Η ψηφιακή καμπάνια του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ανοίγει τη διαβούλευση με τους πολίτες μέσω της Ψηφιακής Κοινωνίας digitalsociety.gr όπου είναι αναρτημένο το πρόγραμμα του Κινήματος.

«Αυτή η χώρα, γεννά θυμό, γιατί αποφασίζουμε για εκείνη πάντα με θυμό. Όμως αυτό πρέπει να το αλλάξουμε. Και μαζί να αποφασίσουμε σε τι χώρα θέλουμε να ζούμε» είναι το μήνυμα που στέλνει η Χαριλάου Τρικούπη.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ – Επαφές με πολιτική και στρατιωτική ηγεσία

Συναντήσεις με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είχε ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ (EUMC) Στρατηγός Robert Brieger ο οποίος πραγματοποεί επίσημη επίσκεψη...

Σημαντική πτώση στο ΧΑΚ – Αιτία η υποχώρηση διεθνών αγορών

Σημαντικές πιέσεις δέχθηκε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, δίνοντας τέρμα στην ανοδική πορεία των τριών προηγούμενων ημερών λόγω του αρνητικού χρηματιστηριακού κλίματος που...

3.232 υποψηφιότητες για τις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Δείτε πίνακα πόσοι διεκδικούν,ποιες θέσεις και σε ποιο Δήμο

Συνολικά 3.232 υποψηφιότητες υποβλήθηκαν σήμερα παγκύπρια για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών...

HΠΑ: Φουντώνουν στα πανεπιστήμια οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα – Εκατοντάδες συλλήψεις

Σε εκατοντάδες συλλήψεις φοιτητών – διαδηλωτών έχουν προβεί οι αρχές στις ΗΠΑ, καθώς φουντώνουν οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα και τις απάνθρωπες συνθήκες...

Στην Κίνα ο Πούτιν τον Μάϊο

Την Κίνα σκοπεύει να επισκεφθεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τον Μάιο, όπως δήλωσε σήμερα ο ίδιος. «Η επίσκεψη έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο», τόνισε ο...

Κυβέρνηση: Βήματα επαναπροσέγγισης με την Εκκλησία – Επίσκεψη Μητσοτάκη-Ιερώνυμου σε δομές της Αρχιεπισκοπής αύριο

Κοινή επίσκεψη σε δομές της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Δήλεσι και τον Ωρωπό θα πραγματοποιήσουν αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος....

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!