32 C
Nicosia
Κυριακή 19 Μάιος 2024 | 14:57

Διάβημα της Αθήνας για το τουρκικό «Τσεσμέ»

«Η Navtex αυτή καθαυτή είναι παράτυπη, καθώς ο σταθμός της Σμύρνης δεν έχει την αρμοδιότητα να εκδίδει Navtex γι αυτή την περιοχή», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών.

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Παπαϊωάννου η Αθήνα έχει προχωρήσει σε διάβημα για τη νέα τουρκική Navtex για έρευνες του τουρκικού ωκεανογραφικού πλοίου Τσεσμέ.Χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή της τουρκικής πλευράς «αχρείαστη», ο κ. Παπαϊωάννου δήλωσε ότι έχει ήδη πραγματοποιηθεί διάβημα από την πρεσβεία της Ελλάδας στην ‘Αγκυρα και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί και γραπτή ρηματική δακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα NAVTEX εκδόθηκε από τη γειτονική χώρα το απόγευμα της Δευτέρας για υδρογραφικές έρευνες σε περιοχές δυτικά του Άη Στράτη και της Λήμνου. Οι έρευνες θα διεξαχθούν από το σκάφος «Τσεσμέ» από τις 18 Φεβρουαρίου μέχρι τις 2 Μαρτίου σε διεθνή ύδατα, αλλά ήδη προκαλούν εύλογες ανησυχίες τόσο για το timing τους όσο και για το αν αποτελούν προοίμιο για περισσότερες σχετικές κινήσεις.

Η NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα για διενέργεια ωκεανογραφικών ερευνών στο Αιγαίο έχει προκαλέσει προβληματισμό για τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας εν όψει της επιστροφής των διερευνητικών επαφών στην Αθήνα, αρχές Μαρτίου.

Η Ελλάδα, όπως υπενθύμισε ο κ. Παπαϊωάννου, έχει ήδη υποβάλει κάποιες προτάσεις για ημερομηνίες για τις διερευνητικές επαφές για την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου και περιμένει απάντηση από την τουρκική πλευρά.

Όσον αφορά την άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό, ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε ότι δεν υπάρχει ακόμη κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία, όμως τοποθετείται χρονικά για μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου, πιθανώς για τον Απρίλιο.

Ερωτηθείς σχετικά με τη συζήτηση για ανανέωση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου επεσήμανε ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για ανανέωση ή αλλαγή εάν δεν τηρούνται οι υπάρχουσες προβλέψεις της Δήλωσης του 2016.

«Η Τουρκία έχει αναλάβει ορισμένες συγκεκριμένες υποχρεώσεις, όπως να αποδέχεται επιστροφές, να φυλάει τα σύνορα και να μην επιτρέπει να δημιουργούνται νέες παράνομες μεταναστευτικές οδοί. Έχει μεγάλο περιθώριο να βελτιώσει τη στάση της όσον αφορά τις υποχρεώσεις που ήδη έχει και γι’ αυτό η Ελλάδα δεν θεωρεί ότι υπάρχει ζήτημα συζήτησης για αναθεώρηση ή ανανέωση της Κοινής Δήλωσης», είπε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ερωτηθείς σχετικά κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, έκανε λόγο για αχρείαστη ενέργεια η οποία σίγουρα δε διευκολύνει τη διαδικασία να έχουμε καλυτέρευση των σχέσεών μας», την ώρα που «η Ελλάδα έχει προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες».

Είπε, επίσης, ότι οι διερευνητικές επαφές είναι άτυπες συνομιλίες κι επανέλαβε – σε άλλη ερώτηση για το Τσεσμέ – ότι «αποτελεί αχρείαστη ενέργεια που δεν βοηθάει το θετικό κλίμα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Όταν ευημερούν οι αριθμοί δυστυχούν οι άνθρωποι

Τόσο η Κομισιόν, όσο και η Στατιστική Υπηρεσία με τις προβλέψεις και τα στοιχεία που ανακοινώνουν, δίνουν την εντύπωση ότι η οικονομία μας πετά...

Θεσμοί σε κρίση = Κράτος σε ανυποληψία

Τα όσα συμβαίνουν τελευταία με τους θεσμούς του κράτους είναι απογοητευτικά.  Σοβαροί θεσμοί τσακώνονται δημόσια μεταξύ τους.  Θεσμικά όργανα αμφισβητούνται.  Αποφάσεις θεσμών χλευάζονται.  Γενικά,...

ΠΑΟΚ ή ΑΕΚ πρωταθλητής Ελλάδας – Σήμερα τελευταία αγωνιστική

Η τελευταία αγωνιστική της Stoiximan Super League μας επεφύλλασε ένα συναρπαστικό φινάλε. ΠΑΟΚ και ΑΕΚ διεκδικούν τον τίτλο μέχρι και το φινάλε με τους...

Σακελλαροπούλου: Η διεθνής κοινότητα οφείλει να αναγνωρίζει τη γενοκτονία του Πόντου

Το χρέος της διεθνούς κοινότητας «να αναγνωρίζει και να καταδικάζει ειδεχθή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» επισημαίνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε μήνυμά...

Ινδονησία: Έκρηξη ηφαιστείου – Απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι των γύρω περιοχών

Οι κάτοικοι επτά χωριών απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου Ίμπου στο απομακρυσμένο νησί Χαλμαχέρα της Ινδονησίας. Το Ίμπου εξερράγη...

Ξέφρενοι πανηγυρισμοί στην Πάφο για την κατάκτηση του κυπέλλου (φωτό)

Τον πρώτο τίτλο της ιστορίας της πανηγυρίζει η ποδοσφαιρική ομάδα της Πάφου η οποία επικράτησε της Ομόνοιας στον τελικό Κυπέλλου στο ΓΣΠ με 0-3. Γλέντησαν...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!