12.9 C
Nicosia
Τρίτη 7 Μάιος 2024 | 6:10

Δημοσκόπηση: Κυρίαρχος η ΝΔ – Μονοψήφιο ποσοστό για ΣΥΡΙΖΑ

Σε μονοψήφια ποσοστά κινείται πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφουσύμφωνα με έρευνα της GPO ενώ η πρώτη εκτίμηση της εταιρείας για την εκλογική δύναμη της Νέας Αριστεράς είναι 2,5%.

Η έρευνα, τα πλήρη στοιχεία της οποίας θα δοθούν σήμερα στη δημοσιότητα, καταγράφει για μια ακόμη φορά τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη στην τρίτη θέση στην πρόθεση ψήφου με 9,8% πίσω από το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη το οποίο εκτιμάται στο 12,1%.

Στην προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας, τον Νοέμβριο, η πρόθεση ψήφου για τον ΣΥΡΙΖΑ υπολογιζόταν στο 11% ενώ το ΠΑΣΟΚ είχε την ίδια ακριβώς εκλογική δύναμη κάτι που σημαίνει προφανώς ότι η ψαλίδα ανοίγει λόγω της συνεχούς πτώσης του ΣΥΡΙΖΑ.
Χαμηλές πτήσεις φαίνεται να πραγματοποιεί, όμως, και ο πολιτικός φορέας της «Νέας Αριστεράς» που συγκροτήθηκε πριν από λίγες ημέρες από τους 11 βουλευτές οι οποίοι αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, η πρώτη μέτρηση της GPO για την «Νέα Αριστερά» εκτιμά τη δύναμή της στο 2,5%.

Εκτίμηση για ευρωκλογές

Η έρευνα προβαίνει παράλληλα και σε εκτιμήσεις για την πρόθεση ψήφου προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστέρα στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Στο εν λόγω ερώτημα το 9,1% δηλώνει σήμερα ότι θα προτιμήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και το 2,8% την Νέα Αριστέρα. Πάντως, το 5,8% του εκλογικού σώματος ανέφερε ότι είναι πιθανό (πολύ ή αρκετά) να επιλέξει τη «Νέα Αριστερά» στις ευρωεκλογές.

Περιορισμένη δυναμική για τις ευρωεκλογές φαίνεται να έχει και το ΠΑΣΟΚ αφού μόνο το 10,2% δηλώνει σήμερα ότι προτίθεται να υπερψηφίσει το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη τον Ιούνιο. Πάντως, λόγω της μεγάλης χρονικής απόστασης από τις ευρωεκλογές το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι πολύ υψηλό και φτάνει το 22,3%.

Ταυτόχρονα, η GPO επιβεβαιώνει ότι ΝΔ παραμένει απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού αν και εμφανίζει φθορά σε σύγκριση με τις εκλογές του Ιουνίου όπου είχε λάβει 40,6%. Σήμερα η πρόθεση ψήφου προς την ΝΔ εκτιμάται από την GPO στο 35,7%. Όσο για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου η εταιρεία καταγράφει την πρόθεση ψήφου προς το κόμμα του κ. Μητσοτάκη στο 31,5%.

Η συνολική εικόνα στις δημοσκοπήσεις

Η συνεχής πτωτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους μήνες και η παγίωση του ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση αποτελεί πλέον κοινό τόπο για τη συντριπτική πλειονότητα των εταιρειών δημοσκοπήσεων. Εξαίρεση, αποτελεί η εταιρεία ερευνών Real Polls η οποία στην πιο πρόσφατη μέτρησή της εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στη 2η θέση με 14,7% και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 12,8% και το ΚΚΕ με 10,8%.

Η ίδια εταιρεία καταγράφει τη δύναμη της Νέας Αριστεράς στο 3,2%. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εταιρεία προέβλεψε με μεγάλη ακρίβεια τον Σεπτέμβριο το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ όπου νίκησε ο Στέφανος Κασσελάκης. Επίσης τον Οκτώβριο προέβλεψε σωστά την επικράτηση του Χάρη Δούκα επί του Κώστα Μπακογιάννη στον 2ο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών στον Δήμο Αθηναίων.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΗΠΑ: Συνελήφθη 24χρονη δασκάλα για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή της τρεις μήνες πριν παντρευτεί

Μια 24χρονη δασκάλα δημοτικού σχολείου στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ συνελήφθη την Τετάρτη επειδή φέρεται να είχε συνάψει σχέση με τον 11χρονο μαθητή της στην...

ΕΚΤΑΚΤΟ – Χαμάς: Αποδέχτηκε την πρόταση κατάπαυσης του πυρός – Η πλήρης δήλωση Χαμάς (βίντεο)

Με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμντούλ Ραχμάν αλ Θάνι, και τον υπουργό Πληροφοριών της Αιγύπτου, Αμπάς Καμέλ, επικοινώνησε στέλεχος της Χαμάς...

Κωνσταντινούπολη: Τζαμί από σήμερα η βυζαντινή μονή της Χώρας – Ερντογάν: «Προστατεύουμε την κληρονομιά των προγόνων μας»

Ως τζαμί αναμένεται να λειτουργήσει από σήμερα ο βυζαντινός ναός της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, μετά από απόφαση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν,...

Αργίες: Πότε είναι του Αγίου Πνεύματος – Ποια άλλα τριήμερα έχουμε μέσα στη χρονιά

Πενθήμερο αργιών κατάφεραν να απολαύσουν μέρος των εργαζομένων (όσοι τουλάχιστον δεν εργάζονται Σάββατο), ενώ για κάποιους άλλους ήταν εφικτό το τριήμερο. Και τούτο γιατί Μεγάλη...

Σέρρες: Τη βίαζε από 7 ετών κατήγγειλε 14χρονη τον πατριό της

Τον βιασμό της επί επτά χρόνια από τον πατριό της κατήγγειλε 14χρονη μαζί με τη μητέρα της στην αστυνομία στο Σιδηρόκαστρο. Οι δυο τους σύμφωνα...

ΟΟΣΑ: Αύξηση 62% των ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα την τριετία 2021-2023

Στη μεγάλη αύξηση που παρουσιάζουν την τελευταία τριετία σε σχέση με την προηγούμενη οι ξένες άμεσες επενδύσεις (ΞΑΕ) στην Ελλάδα αναφέρεται  πρόσφατη έκθεση του...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!