16.7 C
Nicosia
Τρίτη 7 Μάιος 2024 | 10:05

Δημοσκόπηση: Θρίλερ οι εκλογές για την Προεδρία του Κινήματος Αλλαγής

Σε σκληρό ντέρμπι ανάμεσα σε τρεις υποψηφίους δείχνει να εξελίσσεται η εκλογική αναμέτρηση για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από την πανελλαδική δημοσκόπηση της GPO για «Τα Νέα Σαββατοκύριακο».

Βασικό συμπέρασμα της πρώτης έρευνας στην προεκλογική αφετηρία για τις κάλπες του ΚΙΝΑΛ είναι ότι η μάχη οδηγείται σε δεύτερο γύρο, με άδηλο ωστόσο το αποτέλεσμα όχι μόνον για τον τελικό νικητή, αλλά ακόμη και για το δίδυμο της επαναληπτικής ψηφοφορίας.

Η ανατροπή σχεδιασμών που προκάλεσε η απρόσμενη απώλεια της Φώφης Γεννηματά είναι προφανές ότι αφήνει το αποτύπωμά της και σε αυτή την πρώτη καταγραφή δυνάμεων μεταξύ των έξι υποψηφίων αρχηγών, αλλά, σύμφωνα με την έρευνα της GPO, καταγράφονται δύο ταχύτητες στην εκλογική αναμέτρηση, καθώς σε αυτή τη φάση τρεις υποψήφιοι διαγκωνίζονται για την κομματική ηγεσία και τρεις περιορίζονται σε έναν ρυθμιστικό ρόλο για το τελικό αποτέλεσμα.

Η ιδιαιτερότητα της εκλογής, καθώς δεν υπάρχει σαφές εκλογικό σώμα, οδηγεί αναγκαστικά σε δύο μετρήσεις για την καταγραφή των τάσεων αυτής της περιόδου – μία ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ που θα φτάσουν στην κάλπη και μία στο γενικότερο ακροατήριο που ενδιαφέρεται για τη συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση και σκοπεύει να συμμετάσχει στην ψηφοφορία της 5ης Δεκεμβρίου.

Αυτή η διπλή μέτρηση, ωστόσο, δεν αναιρεί τη βασική πρώτη εικόνα, δηλαδή της εκλογικής κούρσας για τρεις με σχεδόν προεξοφλημένο τον δεύτερο εκλογικό γύρο.

Προβάδισμα

Από την πρώτη έρευνα της GPO προκύπτει ότι καλύτερη θέση στην προεκλογική αφετηρία έχει ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος καταγράφει προβάδισμα τόσο ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ (στις εθνικές κάλπες του 2019) όσο και μεταξύ του συνόλου των ψηφοφόρων που προτίθενται να ψηφίσουν στις εσωκομματικές κάλπες. Ακολουθούν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Νίκος Ανδρουλάκης, αλλά με διαφορές που αφήνουν ανοικτό το αποτέλεσμα για κάθε θέση στην αρχική τριάδα.

Οι άλλοι τρεις υποψήφιοι (Παύλος Χρηστίδης, Παύλος Γερουλάνος και Χάρης Καστανίδης) κινούνται σε μονοψήφια ποσοστά, που μπορεί ωστόσο να παίξουν τον ρόλο τους στο τελικό αποτέλεσμα είτε παραμείνουν στην κούρσα έως τις 5 Δεκεμβρίου είτε αποχωρήσουν νωρίτερα. Ειδικότερα, στην ευρύτερη δεξαμενή πιθανών ψηφοφόρων ο Ανδρέας Λοβέρδος καταγράφει ποσοστό 28,8% (27,2% στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ), ο Γιώργος Παπανδρέου 25,2% (25,8%), ο Νίκος Ανδρουλάκης 24,7% (25,4%), ο Παύλος Χρηστίδης 6,2% (6,2%), ο Παύλος Γερουλάνος 4,3% (4,3%) και ο Χάρης Καστανίδης 4,1% (3,7%).

Ο Λοβέρδος, ο οποίος είχε ήδη από τους καλοκαιρινούς μήνες αρχίσει να ξεδιπλώνει την προεκλογική καμπάνια του, καταγράφει καλύτερη εικόνα και στην προοπτική που μπορεί να προσδώσει στο Κίνημα Αλλαγής, μέσα από αύξηση της εκλογικής δύναμης του κόμματος, ενώ ο Παπανδρέου που μόλις τις τελευταίες ημέρες άρχισε να μετριέται δημοσκοπικά, είναι φανερό ότι προκαλεί διχογνωμίες ως προς την αναγκαιότητα της υποψηφιότητάς του, τόσο στο ΚΙΝΑΛ όσο και στο σύνολο του πιθανού εκλογικού σώματος.

Ο Ανδρουλάκης, ο οποίος υπήρξε φιναλίστ στις εσωκομματικές κάλπες του 2017, γίνεται εξίσου σαφές από την ίδια δημοσκόπηση ότι διατηρεί μια εδραιωμένη εκλογική βάση.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΗΠΑ: Συνελήφθη 24χρονη δασκάλα για αποπλάνηση 11χρονου μαθητή της τρεις μήνες πριν παντρευτεί

Μια 24χρονη δασκάλα δημοτικού σχολείου στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ συνελήφθη την Τετάρτη επειδή φέρεται να είχε συνάψει σχέση με τον 11χρονο μαθητή της στην...

ΕΚΤΑΚΤΟ – Χαμάς: Αποδέχτηκε την πρόταση κατάπαυσης του πυρός – Η πλήρης δήλωση Χαμάς (βίντεο)

Με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμντούλ Ραχμάν αλ Θάνι, και τον υπουργό Πληροφοριών της Αιγύπτου, Αμπάς Καμέλ, επικοινώνησε στέλεχος της Χαμάς...

Κωνσταντινούπολη: Τζαμί από σήμερα η βυζαντινή μονή της Χώρας – Ερντογάν: «Προστατεύουμε την κληρονομιά των προγόνων μας»

Ως τζαμί αναμένεται να λειτουργήσει από σήμερα ο βυζαντινός ναός της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, μετά από απόφαση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν,...

Αργίες: Πότε είναι του Αγίου Πνεύματος – Ποια άλλα τριήμερα έχουμε μέσα στη χρονιά

Πενθήμερο αργιών κατάφεραν να απολαύσουν μέρος των εργαζομένων (όσοι τουλάχιστον δεν εργάζονται Σάββατο), ενώ για κάποιους άλλους ήταν εφικτό το τριήμερο. Και τούτο γιατί Μεγάλη...

Σέρρες: Τη βίαζε από 7 ετών κατήγγειλε 14χρονη τον πατριό της

Τον βιασμό της επί επτά χρόνια από τον πατριό της κατήγγειλε 14χρονη μαζί με τη μητέρα της στην αστυνομία στο Σιδηρόκαστρο. Οι δυο τους σύμφωνα...

ΟΟΣΑ: Αύξηση 62% των ξένων άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα την τριετία 2021-2023

Στη μεγάλη αύξηση που παρουσιάζουν την τελευταία τριετία σε σχέση με την προηγούμενη οι ξένες άμεσες επενδύσεις (ΞΑΕ) στην Ελλάδα αναφέρεται  πρόσφατη έκθεση του...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!