19.9 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 10:51

Απάντηση ΥΠΕΞ Ελλάδας στην Άγκυρα: Η Τουρκία διαστρεβλώνει για άλλη μία φορά την πραγματικότητα

Την έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η ανακοίνωση της Άγκυραςμε την οποία καταφερόταν εναντίον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Δυναμιτίζοντας ξανά το κλίμα, το τουρκικό ΥΠΕΞ, έβαλε αυτή τη φορά στο στόχαστρο την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με αιχμή δηλώσεις της κατά την παρουσίαση του σχεδίου ανέγερσης του Μεγάρου Παγκόσμιου Ποντιακού Ελληνισμού Σουρμένων, στον χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

Κατά τον χαιρετισμό της συγκεκριμένα στην εκδήλωση, η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε πως «η ιστορία του Ποντιακού ελληνισμού υπήρξε μακρά, λαμπρή και οδυνηρή» σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «η τραγική κατάληξή της, με την μεθοδευμένη και συστηματική γενοκτονία που με διωγμούς, σφαγές, προσπάθειες βίαιου εξισλαμισμού και ανείπωτη βαρβαρότητα, τους ξερίζωσε από τις πατρογονικές εστίες τους και τους έφερε στον δρόμο της προσφυγιάς, είναι ανεπούλωτο τραύμα».

Σε ανακοίνωσή που εξέδωσε, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εγκάλεσε την κ. Σακελλαροπούλου για «αβάσιμους ισχυρισμούς» που «διαστρεβλώνουν την ιστορία». Υποστήριξε ακόμη πως «οι ισχυρισμοί αυτοί δεν αλλάζουν το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν εκείνη που ‘επιχείρησε να εισβάλει και να καταλάβει’ την Ανατολία και ότι ο ελληνικός στρατός ‘διέπραξε βάρβαρα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας’, ειδικά εναντίον αθώων ανθρώπων στην περιοχή της Δυτικής Ανατολίας».

«Για μία ακόμα φορά, κατά παράβαση στοιχειωδών κανόνων της διπλωματικής πρακτικής, η τουρκική πλευρά καταφέρεται εναντίον ανώτατου αξιωματούχου της Ελλάδας, στην προκειμένη περίπτωση, μάλιστα, της Προέδρου της Δημοκρατίας» απάντησε από την πλευρά του το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Επισήμανε ακόμη πως «η τουρκική πλευρά, δυστυχώς, διαστρεβλώνει για άλλη μία φορά την πραγματικότητα και αποκρύπτει όχι μόνο το τι έγινε στο παρελθόν αλλά και την συνεχιζόμενη πολιτική της, η οποία καταπατά το Διεθνές Δίκαιο σε καθημερινή βάση, δημιουργώντας εντάσεις και δηλητηριάζοντας το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών».

«Η Ελλάδα, απορρίπτοντας στο σύνολο τους, τις τουρκικές αιτιάσεις, επισημαίνει ότι η αποδοχή της ιστορικής αλήθειας και η συμφιλίωση των εθνών με το παρελθόν τους αποτελεί άλμα ηθικής υπέρβασης των διαφορών μεταξύ των λαών και εχέγγυο ειρηνικής συνύπαρξής τους για το μέλλον» πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του.

Γ. Οικονόμου: Η ιστορία ούτε παραχαράσσεται, ούτε διαγράφεται

Στις βολές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών απάντησε νωρίτερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Η ιστορία ούτε παραχαράσσεται και πολύ περισσότερο δεν διαγράφεται» σχολίασε και πρόσθεσε: «Τα ιστορικά γεγονότα είναι πολύ συγκεκριμένα, οι εγκληματικές και δολοφονικές συμπεριφορές και οι γενοκτονίες είναι πράγματα που έχουν συμβεί και έχουν χαρακτηριστεί έτσι, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από άλλες χώρες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Υπ. Υγείας: Μια στις δέκα γυναίκες πάσχει από ενδομητρίωση

Στην Κύπρο, μια στις δέκα γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, παλεύει με την πάθηση της ενδομητρίωσης, είπε ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Δαμιανός σε χαιρετισμό του στην...

Αξιωματούχος Κίνας: Κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη η χώρα μας

Η Κίνα στοχεύει να αποτελέσει ισχυρή κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη φέτος, ανοίγοντας τις αγορές της ευρύτερα στους ξένους επενδυτές και προωθώντας...

ΒΙΝΤΕΟ: Δείτε για πρώτη φορά το εντυπωσιακό μαγνητικό πεδίο της μαύρης τρύπας στο κέντρο του γαλαξία μας

Τα φαινόμενα που συμβαίνουν στην περιοχή Τοξότης Α* του κέντρου του γαλαξία μας σε απόσταση 27 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς είχαν υποδείξει την...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!