22.8 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 15:54

ΑΙΓΑΙΟ: Χοντραίνει το παιχνίδι η Τουρκία – «Έχουμε ακόμα κυριαρχία σε 9 νησιά όπως η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος»

Στη διεκδίκηση 22 νησιών μπορεί να προχωρήσει η Τουρκία βάσει τηςΣυνθήκης της Λωζάνης, όπως αναφέρει ο φιλοκυβερνητικός τύπος της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα η Yeni Safak, περνά σε άλλο επίπεδο την προπαγάνδα, λέγοντας πως η Τουρκία έχει την κυριαρχία σε 9 ελληνικά νησιά.

Συγκεκριμένα, η Milliyet γράφει πως «κάποια από τα νησιά που μπορεί να διεκδικήσει η Τουρκία λόγω της στρατιωτικοποίησης είναι η Ρόδος, η Χίος και η Λέσβος».

Από την πλευρά της, η Yeni Safak αναφέρει ότι 22 από τα 23 νησιά είναι στρατιωτικοποιημένα και καθιστούν «απειλή για την Τουρκία», ενώ μονάχα η Χάλκη είναι αποστρατιωτικοποιημένη.

Επιπλέον, το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως η Τουρκία έχει την κυριαρχία 9 νησιών (όπως η Λήμνος, η Λέσβος, η Σάμος, η Χίος, η Ικαρία, η Ρόδος) και πως στην Ελλάδα… έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα χρήσης.

Κρατικό κανάλι TRT της Τουρκίας: Ο ελληνικός κόμπος στο Αιγαίο – Εξοπλισμένο Καστελόριζο

Την ίδια ώρα ρεπορτάζ του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού TRT της Τουρκίας έχει τον τίτλο «Ο ελληνικός κόμπος στο Αιγαίο: Εξοπλισμένο Καστελόριζο».

«Και με γυμνό μάτι»

Στη διάρκειά του ακούγονται οι δημοσιογράφοι να λένε:

«Το Καστελόριζο έχει έκταση 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2 χλμ από την περιοχή Κας της Αττάλειας».

«Μπορούν να το δουν ακόμη και με γυμνό μάτι» προσθέτουν για να μπουν στην… ουσία:

«Το Καστελόριζο, σύμφωνα με τη συνθήκη των Παρισίων, έχει αποστρατιωτικοποιημένο στάτους. Παρά το ότι η συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων επιβάλουν αποστρατικοποίηση, η Αθήνα εξόπλισε το Καστελόριζο».

«Οπως εξόπλισε και άλλα 15 νησιά του Αιγαίου. Η στρατιωτική κινητικότητα του 2020 στο νησί καταγράφηκε έτσι από το TRT» τονίζεται στο ρεπορτάζ.

«Προβοκατόρικες επισκέψεις»

Και επανέρχονται στο γνωστό θέμα με τις… ελληνικές προκλήσεις:

«Παράλληλα με τον εξοπλισμό, ελληνες αξιωματούχοι συχνά κάνουν προβοκατόρικες επισκέψεις στο Καστελόριζο. Η ελληνίδα πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσγειώθηκε στο νησί με στρατιωτικό ελικόπτερο και συνοδεία F-16».

Εδώ μπλέκεται και η διαμάχη για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, στην Ανατολική Μεσόγειο, συνεχίζει το ρεπορτάζ του τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού, το οποίο αναπαράγει τις γνωστές τουρκικές θέσεις.

«Η Τουρκία αισθάνεται άβολα»

Η Αθήνα υποστηρίζει ότι παρόλο που τα νησιά είναι πολύ μικρά, έχουν την ίδια θαλάσσια δικαιοδοσία με την ηπειρωτική χώρα. Αυτό είναι σαφώς αντίθετο τόσο στο διεθνές δίκαιο όσο και στο εθιμικό δίκαιο. Η Τουρκία αισθάνεται άβολα με τη στάση της Αθήνας στο θέμα αυτό, επισημαίνει το TRT.

Και παραθέτει δήλωση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Αφήνουμε το νόημα της διεκδίκησης θαλάσσιας δικαιοδοσίας 40 χιλιομέτρων για το νησί Μέις, το οποίο απέχει λιγότερο από 2 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική χώρα μας και περισσότερα από 600 χιλιόμετρα από την Ελλάδα, στη διακριτική ευχέρεια της διεθνούς κοινότητας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024

Ποσά ύψους €551,8 εκατομμυρίων, έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση για την περίοδο από την έναρξη της διαδικασίας συμψηφισμού οφειλών (Νοέμβριο 2013) μέχρι το τέλος...

ΤΙΤΑΝ: Ρεκόρ κερδοφορίας για τρίτο συνεχόμενο έτος

Ο ΤΙΤΑΝ δημοσίευσε την Ενιαία Ετήσια Έκθεση Απολογισμού 2023, η οποία παρουσιάζει τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου σε συνδυασμό με τις επιδόσεις του σε...

Η 1η Απριλίου 1955: Βαρύτατες οι ευθύνες πολιτικών  αλλά και πολιτών

Του Ξενή Χ. Ξενοφώντος* Μέσα σε πρωτοφανες κλίμα  πολεμικών συγκρούσεων  στον ταραγμένο πλανήτη και με  το χρονίζον Κυπριακό  Ζήτημα να παραμένει άλυτο,  ο  Κυπριακός  Ελληνισμός...

Αυτά είναι τα πέντε μέτρα στήριξης κατά της ακρίβειας που αποφάσισε η κυβέρνηση

Πέντε στοχευμένα αλλά και οριζόντια μέτρα αποφάσισε η κυβέρνηση για αντιμετώπιση της ακρίβειας. Μετά από έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο που συγκάλεσε την Πέμπτη το πρωί ο...

Στηρίζει Ζαννέτο για Δημαρχεία Λευκωσίας το Κίνημα Οικολόγων – Οι εκλεκτοί τους

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, μετά τη συνεδρία της Επαρχιακής Συνέλευσης των μελών Λευκωσίας - Κερύνειας, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες, ανακοίνωσε τους υποψήφιους...

Δεν ικανοποιούν τον ΔΗΣΥ τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης

Την παράταση του μειωμένου φόρου στα καύσιμα προτείνει ο Δημοκρατικος Συναγερμός, εκφράζοντας απογοήτευση για τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση. Αυτούσια η δήλωση...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!