21 C
Nicosia
Πέμπτη 25 Απρίλιος 2024 | 10:29

Πότε θα γίνει νέα άρση μέτρων

Με την κυβέρνηση να τονίζει πως η χαλάρωση των μέτρων θα γίνεται βήμα- βήμα, συνεδριάζει την Παρασκευή η επιτροπή των λοιμωξιολόγων για να προτείνει τα επόμενα βήματα στην κυβέρνηση.

Προτεραιότητες της κυβέρνησης αποτελούσαν από την αρχή το άνοιγμα όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων και η λειτουργία του λιανεμπορίου, δήλωσε σήμερα στην δημόσια τηλεόραση η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Από την πλευρά της η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, έθεσε μία διαφορετική προτεραιότητα, την αναγκαιότητα να μην πιέζεται το σύστημα υγείας, αναφέροντας, ωστόσο, πως και για την ίδια το επόμενο βήμα είναι το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης την επόμενη εβδομάδα.

Να σημειωθεί, ωστόσο, πως η κυβέρνηση έχει τονίσει πως προτού αποφασίσει περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών, θα χρειαστεί ένα διάστημα ώστε να αποτιμηθεί η επίδραση στους επιδημιολογικούς δείκτες των δραστηριοτήτων που έχουν ανοίξει, δηλαδή του λιανεμπορίου και δημοτικών-νηπιαγωγείων.

«Χρειάζεται ένα εύλογο  διάστημα για την ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων, ώστε μετά τις εισηγήσεις των ειδικών να ανοίγουμε με ασφάλεια οικονομία και παιδεία», δήλωσε χθες στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας πως πάμε βήμα – βήμα. «Μακάρι τα επιδημιολογικά δεδομένα να επιτρέψουν το άνοιγμα όσο το δυνατόν περισσότερων τομέων», τόνισε.

«Για να αποφασίσουμε κάτι περεταίρω, ένα άνοιγμα, πρέπει να δούμε τα δεδομένα 1 έως 2 εβδομάδων. Θα δούμε τι έγινε όχι μόνο επιδημιολογικά αλλά και από την τήρηση των μέτρων. Θα συζητήσουμε τι έγινε με το λιανεμπόριο και θα συζητήσουμε αν μπορεί να ανοίξει κάτι άλλο. Η πολιτεία αποφασίζει τι είναι αυτό το άλλο, που δίνει τις προτεραιότητες. Τα σχολεία είναι προτεραιότητα κατά τη γνώμη μου» εξήγησε σήμερα μιλώντας στο Mega ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος.

Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκε χθες και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης ο οποίος μιλώντας στο Mega, και σχολιάζοντας τις ουρές που σχηματίστηκαν σε πολλά καταστήματα, υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να μετρηθεί η επίπτωση και του ανοίγματος των δημοτικών και του μερικού ανοίγματος της αγοράς, και κατόπιν οι επιδημιολόγοι θα λάβουν τις αποφάσεις».  Ο κ. Παπαθανάσης έθεσε επίσης το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου ως προτεραιότητα, να και σημείωσε πως «θα πρέπει να περιμένουμε, να μη χτίζονται προσδοκίες».

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης επανέλαβε σήμερα την πρόθεση της κυβέρνησης να επιτρέψει την λειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων, την οποία γνωστοποίησε πριν από μερικές μέρες. Μάλιστα, όπως είπε, το πρωί θα είχε τηλεδιάσκεψη με τους υπεύθυνους των χιονοδρομικών κέντρων.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι τα χιονοδρομικά αποτελούν ιδιαίτερη περίπτωση καθώς λειτουργούν μόνο την χειμερινή περίοδο. Έτσι είναι πιεστικός παράγοντας ο χρόνος.  Ο υπουργός Ανάπτυξης, σημείωσε επίσης ότι θα μπορούσε να εξεταστεί μαζί με το άνοιγμα των χιονοδρομικών και το άνοιγμα των σαλέ, με την είσοδο ατόμων με βάση τα τετραγωνικά μέτρα.

Υπενθυμίζεται ότι η επαναλειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων με την σειρά της απελευθερώνει τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, όπως έχει εξηγήσει ο κ. Γεωργιάδης.

Για να υπάρξει απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων πρέπει να υπάρχει οριζόντια ύφεση της πανδημίας, τόνισε, ωστόσο ο κ. Γώγος. «Οι μετακινήσεις από νομό σε νομό θέλουν μεγάλη προσοχή», είπε.

Παράλληλα, εξετάζεται το άνοιγμα επιπλέον δραστηριοτήτων, όπως τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, οι σχολές οδηγών, το ψάρεμα και το κυνήγι, ενώ η λειτουργία της εστίασης τοποθετείται προς το τέλος του Φεβρουαρίου και μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Υποβάλλονται την Πέμπτη από τις 8:30 π.μ. - 12.30 μ.μ., σε χώρους που καθορίστηκαν από τους οικείους Εφόρους Εκλογείς, οι υποψηφιότητες για τους Προέδρους...

Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών για πυροτεχνήματα η Μαρία Παναγιώτου

Την άμεση ανάκληση όλων των αδειών που δόθηκαν για πυροτεχνήματα ζήτησε η Υπυοργός Γεωργίας Μαρία Παναγιώτου. Σε δηλώσεις στον Άλφα, και στον απόηχο της μεγάλης...

Βενεζουέλα: Κρατούμενοι έσκαψαν τούνελ σε φυλακή για να αποδράσουν αλλά έπεσαν σε αστυνομικούς (ΒΙΝΤΕΟ)

Απίστευτο και όμως συνέβη! Η πιο αποτυχημένη απόδραση στην ιστορία έγινε στη Βενεζουέλα όταν κρατούμενοι έσκαψαν τούνελ, πέρασαν τους τοίχους της φυλακής και έπεσαν πάνω σε μια...

Μελέτη: Ανεπαρκής γνώση του μύθου της Θεάς Αφροδίτης

Μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκε και παρουσιάστηκε ενώπιον του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου, μέρος της πρώτης φάσης της μελέτης για...

Χάος σε πτήση: Κόπηκε το ρεύμα κατά την απογείωση και οι επιβάτες άρχισαν να κλαίνε

Χάος σε πτήση της AirAsia κατά τη διάρκεια απογείωσης από το αεροδρόμιο της Αυστραλίας. Το αεροπλάνο έχασε την ισχύ του πριν προλάβει να πετάξει, με τους...

Ποδόσφαιρο: Κρίσιμες μάχες για την 9η αγωνιστική των playoffs

Κρίσιμες μάχες για την ανάδειξη του πρωταθλητή περιλαμβάνει η 9η αγωνιστική της φάσης των playoffs στην προτελευταία στροφή πριν το τέλος του παγκυπρίου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!