21.9 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 10:31

Κ. Μητσοτάκης: Βασικός εταίρος των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή η Ελλάδα

Η υπό κύρωση συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ υπηρετεί πολύπλευρά τα εθνικά μας συμφέροντα και συμπληρώνει ένα μεγάλο πλέγμα εθνικών συμμαχιών που αναβαθμίζουν τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Όπως είπε, το κείμενο που καλείται να κυρώσει η Βουλή «τυπικά συνιστά μία από τις πολλές ανανεώσεις της αμυντικής μας συμπόρευσης με την υπερατλαντική δύναμη». Ουσιαστικά όμως, πρόσθεσε, «αποτυπώνει μία νέα πραγματικότητα που περιλαμβάνει δύο κρίσιμα στοιχεία:

  • Οι ΗΠΑ διευρύνουν την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο αναγνωρίζοντας σε αυτή όχι μόνο γεωστρατηγικό αλλά και ενεργειακό ενδιαφέρον.
  • Η Ελλάδα καθίσταται βασικός εταίρος και συνομιλητής των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή».

«Ψήφος εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα»

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌΣ

«Η χώρα μας αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο στην περιοχή» τόνισε και πρόσθεσε πως υπό τις τρέχουσες εξελίξεις η υπό κύρωση συμφωνία «διευρύνει την εμβέλειά της και παύει να είναι ένα διμερές πρωτόκολλο». «Γίνεται ψήφος εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα ως παράγοντα σταθερότητας στη γειτονιά μας στην ευρύτερη περιοχή. Ως συνετού νατοϊκού εταίρου που εγγυάται τη διεθνή νομιμότητα απέναντι στους όποιος παροξυσμούς των γειτόνων μας αλλά και ως ενός κρίσιμου κόμβου στον νέο ενεργειακό χάρτη» είπε.

Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, πρόκειται για μία συμφωνία που επιδρά ταυτόχρονα όχι μόνο στην άμυνα και στη διπλωματία αλλά και στην οικονομία και στην ενέργεια, γεγονός που αναβαθμίζει την Ελλάδα στο προσκήνιο των παγκόσμιων εξελίξεων.

Αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψή του στις ΗΠΑ ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως τα παραπάνω αποδεικνύουν και η πρόσκληση να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και να είναι ο πρώτος Έλληνας ηγέτης που θα μιλήσει στην κοινή συνεδρίαση της αμερικανικής γερουσίας και της βουλής των αντιπροσώπων. «Είναι μεγάλη τιμή που δηλώνει πως η πατρίδα μας αντιμετωπίζεται ως ισότιμος και συνεπής σύμμαχος ώστε αν χρειαστεί να δικαιούται να απαιτήσει συνέπεια και αλληλεγγύη» δήλωσε.

Οι τρεις λόγοι που καθιστούν τη συμφωνία σημαντική

Ανέπτυξε στη συνέχεια τρεις βασικούς λόγους «για τους οποίους αυτό το τροποποιητικό πρωτόκολλο είναι σημαντικό για τα εθνικά συμφέροντα»:

  • Πρώτον, εξήγησε, η συμφωνία αυτή είναι σημαντική διότι περιλαμβάνει τη ρητή δέσμευση πως η αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα θα ανανεώνεται ανά πενταετία με δικαίωμα σε κάθε πλευρά να την καταγγείλει αν το κρίνει. Οι ΗΠΑ αποφασίζουν να αυξήσουν το αποτύπωμά τους στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι και άλλα ευρωπαϊκά κράτη επιδιώκουν να συνάψουν ανάλογες συμφωνίες με τις ΗΠΑ ή να συμπληρώσουν και να επεκτείνουν τις ήδη υφιστάμενες.
  • Δεύτερον, η διμερής συνεργασία με τις ΗΠΑ διευρύνεται όχι μόνο στο χρόνο, αλλά και στο χώρο. Στο Ναύσταθμο της Σούδας αναβαθμίζονται όλες οι υποδομές και ο συνολικός ρόλος της βάσης. Η Σούδα είναι το μόνο αγκυροβόλιο στο οποίο μπορεί να δέσει αμερικανικό αεροπλανοφόρο στην ανατολική Μεσόγειο. Αξιοποιείται επίσης το πεδίο βολής στο Λιτόχωρο, δυο στρατόπεδα, το πρώτο στο Βόλο και το δεύτερο στην Αλεξανδρούπολη.
  • Τρίτον, η νέα συμφωνία καταγράφει ρητά την κοινή βούληση για αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας έναντι κάθε απειλής, ακόμα και ένοπλης επίθεσης. «Μία διατύπωση, που δεν θα έχει διαφύγει της προσοχής σας κύριοι της αντιπολίτευσης, την επαναλαμβάνει ο υπουργός Μπλίνκεν στην συνοδευτική επιστολή του» παρατήρησε.

«Η Ελλάδα μεγάλωσε επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης»

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η συμφωνία με τις ΗΠΑ «θα ήταν μια χίμαιρα αν δεν είχε προηγηθεί μια τριετία πρωτοβουλιών που άλλαξαν τη διεθνή εικόνα του τόπου». «Η ελληνική φωνή ακούγεται παντού. Εμείς προστατεύσαμε τα ευρωπαϊκά σύνορα στον Έβρο, περιορίσαμε μεταναστευτικές ροές, εισφέραμε στην κορυφαία κατάκτηση του Ταμείου Ανάκαμψης» δήλωσε.

«Όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα μεγάλωσε επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης. Αύξησε τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο στα 12 μίλια, οριοθέτησε ειρηνικά θαλάσσιες ζώνες με την Ιταλία και την Αίγυπτο, η Ελλάδα γίνεται ενεργειακή γέφυρα, δυναμώνει τις σχέσεις της με τον αραβικό κόσμο και έχει υπογράψει μία εταιρική συμφωνία αμοιβαίας συνδρομής με τη Γαλλία. Όλα αυτά έγιναν επί των ημερών μας. Το κάναμε δίπλα στο ΝΑΤΟ οικοδομώντας την έννοια της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας. Το κάναμε χωρίς ποτέ να χάσουμε τον κοινωνικό μας προσανατολισμό στο εσωτερικό πεδίο».

«Όποιος ισχυρίζεται ότι έχει μαγικό ραβδί για τις τιμές ρεύματος λέει ψέματα»

Εστιάζοντας στη συνέχεια στην ενεργειακή κρίση ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «κατορθώσαμε παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία και την πρόσφατη εισαγόμενη κρίση να παραμείνουμε σε τροχιά ανάπτυξης» και απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε: «Ναι. Αυτή η κυβέρνηση κ. Τσίπρα μείωσε τον ΕΝΦΙΑ. Είναι και αυτή μια σημαντική στήριξη στο εισόδημα των Ελλήνων που αναγκάζονται να υποστούν τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία. Όλα έγιναν ενώ οι επενδύσεις αυξάνονταν και η ανεργία μειωνόταν. Αλλά και όταν η ακρίβεια πέρασε τα σύνορά της η Ελλάδα διεκδικεί ευρωπαϊκή λύση για την ακρίβεια αλλά δεν μένει με σταυρωμένα χέρια. Ναι, αυτή η κυβέρνηση, αύξησε κατά 50 ευρώ τον κατώτατο μισθό για όλους τους εργαζόμενους. Και απέναντι στη μέχρι τώρα αδράνεια των Βρυξέλλων απαντήσαμε με ένα γενναίο εθνικό πρόγραμμα στήριξης. Είπαμε με θάρρος ότι οι στηρίξεις δεν κάλυψαν μεσαίες και μεγαλύτερες καταναλώσεις και ερχόμαστε να επιστρέψουμε το 60% των πρόσθετων ποσών που κατέβαλαν αυτά τα νοικοκυριά στον τραπεζικό τους λογαριασμό. Με ποσά από 20 έως 600 ευρώ. Νέο πλαίσιο από τον Ιούλιο που επιβάλλει έμμεσο πλαφόν στις τιμές λιανικής. Είμαστε ικανοποιημένοι; Όχι. Καμία εθνική προσπάθεια δεν είναι σε θέση να αμυνθεί πλήρως στη λαίλαπα πολέμου και παγκόσμιου ενεργειακού σεισμού. Όποιος ισχυρίζεται ότι έχει μαγικό ραβδί για να κρατήσει τις τιμές τους ρεύματος εκεί που ήταν το 2020 λέει ψέματα».

«Δεν υπάρχει ευημερία χωρίς ασφάλεια»

«Αυτή είναι η κυβέρνηση που θα φορολογήσει με 90% τα υπερέσοδα των εταιρειών παραγωγής. Είμαστε δίπλα σε κάθε πολίτη» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχει πρόοδος στην οικονομία χωρίς ευημερία στην κοινωνία και δεν υπάρχει ευημερία χωρίς ασφάλεια. Γι’ αυτό και αυτή η κυβέρνηση διόρθωσε μία κατάσταση προβληματική στις Ένοπλες Δυνάμεις και προχώρησε σε στοχευμένα προγράμματα εξοπλισμών προκείμενου  να ενισχυθεί η αποτρεπτική μας ικανότητα. Αυτή η κυβέρνηση επένδυσε στα μαχητικά Ραφάλ τα οποία αλλάζουν την ισορροπία στο Αιγαίο».

«Εσείς κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τι κάνατε στον τομέα των εξοπλισμών;»

Ασκώντας εκ νέου κριτική στον κ. Τσίπρα είπε: «Εσείς, αλήθεια, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τι κάνατε ακριβώς στον τομέα των εξοπλισμών; Ένα μεγάλο πρόγραμμα. Τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας 500 εκατομμύρια για να ανανεωθούν αεροπλάνα 50 ετών, ένα πρόγραμμα βαθιά προβληματικό. Κανένα από αυτά τα αεροσκάφη δεν πετάει ακόμα. Να λογοδοτήσει κάποια στιγμή και ο παλιός συνέταιρός σας, ο κ. Καμμένος για τις επιλογές του. Σε αυτόν είχατε αναθέσει τον κρίσιμο τομέα της εθνικής άμυνας για να μην ξεχνιόμαστε».

«Είμαστε με τη συμμαχία τη Δύσης»

Υπεραμυνόμενος της πολιτικής της κυβέρνησης παρατήρησε πως «κανένα κράτος δεν μπορεί να είναι μόνο σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον το οποίο συνέχεια αναδιαμορφώνεται». «Πείτε μου μία φορά που η Ελλάδα μεγαλούργησε χωρίς να έχει οικοδομήσει τις κατάλληλες διεθνείς συμμαχίες» ανέφερε, σημειώνοντας με νόημα, πως «η λεγόμενη ουδετερότητα μετατρέπεται σε επικίνδυνη μοναχικότητα».

«Η δήθεν ανεξάρτητη πολιτική οδηγεί σε εξάρτηση με καταστάσεις που δημιουργούν άλλοι. Δεν μετεωριζόμαστε στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Ούτε δηλώνουμε αδέσμευτοι για να δεσμευτούμε στο άγνωστο. Είμαστε με τη συμμαχία τη Δύσης, ερχόμαστε από το διαφωτισμό και βαδίζουμε με τη Δημοκρατία» επανέλαβε.

naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Επαναρχίζει το πρωτάθλημα – Κρίσιμο ντέρμπι ΑΕΚ-ΑΠΟΕΛ

Μετά τη διακοπή για τους αγώνες της Εθνικής στο ποδόσφαιρο, επαναρχίζει αυτό το τριήμερο η αγωνιστική δράση στο Πρωτάθλημα Cyta με τη διεξαγωγή της...

Γάζα: 12 Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινό πλήγμα στη Ράφα

Την Ράφα έπληξαν οι ισραηλινές δυνάμεις, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 12 ανθρώπων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters...

Πώς η κατάρρευση της γέφυρας της Βαλτιμόρης προκάλεσε χείμαρρο από θεωρίες συνωμοσίας

Πριν γίνει μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου, η Marjorie Taylor Greene  ενεπλάκη με μια θεωρία συνωμοσίας ότι «εβραϊκά διαστημικά λέιζερ» μπορεί να ήταν η αιτία...

Παρ’ ολίγον τραγωδία στον αέρα – Πτήση της British από Αθήνα πέρασε «ξυστά» από drone

Μια πτήση της British Airways από Αθήνα για Λονδίνο οριακά απέφυγε τη σύγκρουση με ‘ενα drone καθώς η απόσταση μεταξύ τους έφτασε στο 1,5...

Η ομιλία Μητσοτάκη για πρόταση δυσπιστίας: Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο

«Κάποιοι επιτήδειοι φρόντισαν να ρίξουν το σπόρο της αμφιβολίας στη δικαιοσύνη. Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους το πόνου», τόνισε από το βήμα της Βουλής...

Το Euribor αυξήθηκε ξανά τον Μάρτιο

Ανοδικά κινήθηκε το Euribor 12μήνου και τον Μάρτιο, καθώς αναμένεται να κλείσει στο 3,72%, καθώς καθυστερούν οι μειώσεις των επιτοκίωντης Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τον Φεβρουάριο,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!