30.8 C
Nicosia
Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2026 | 16:27

Χαλκιδική: Δραματικές διαστάσεις με τη φωτιά – Απομακρύνονται κάτοικοι – 16 εναέρια μέσα για κατάσβεση της (βίντεο,φωτό)

Δραματικές διαστάσεις έχει λάβει η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε περί τις 14:00 το μεσημέρι της Πέμπτης σε δασική έκταση πάνω από τον οικισμό της Σίβηρης, στη Χαλκιδική.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τοπικά μέσα, αρκετός κόσμος βρίσκεται αυτή την ώρα στην παραλία του οικισμού Παπακυρίτση στα Φούρκα όπου, βάσει της νεότερης ενημέρωσης της Πυροσβεστικής επιχειρούν ένα ταχύπλοο και ένα πλοίο του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και 3 σκάφη του Λιμενικού αλλά και ιδιωτικά σκάφη.

Επίσης το πλοίο Speed Runner Jet έχει προσεγγίσει τον κόλπο της Σίβηρης για τη μεταφορά ατόμων.

Σε δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής κ. Γιάννης Κουφίδης ανέφερε ότι η επιχείριση απομάκρυνσης των κατοίκων και με πλωτά μέσα, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ταυτόχρονα υπάρχουν οι πρώτες αναφορές για ζημιές σε σπίτια.

«Δυστυχώς έχει ανοίξει αρκετά η φωτιά. Καίει σε πυκνή βλάστηση με πεύκα και θάμνους. Ο αέρας είναι πολύ ισχυρός» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Πυροσβεστών Δσικών Επιχειρήσεων Στράτος Γιτσούδης.

«Ταχεία εξάπλωση της πυρκαγιάς»

«Υπάρχει ταχεία εξάπλωση της πυρκαγιάς, η οποία βρίσκεται σε κατοικημένες περιοχές» πρόσθεσε ο ίδιος.

Επί ποδός 142 πυροσβέστες

Οι δυνάμεις που επιχειρούν στο σημείο ενισχύονται συνεχώς. Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική, στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 142 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων της 2ης ΕΜΟΔΕ και 51 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων 12 πυροσβεστών με 3 οχήματα από τη Μολδαβία, που βρίσκονται στη χώρα μας στο πλαίσιο του προγράμματος προεγκατάστασης Ευρωπαίων πυροσβεστών.

Στη μάχη και 16 εναέρια μέσα

Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 9 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για το συντονισμό τους. Στην επιχείρηση συνδράμουν ακόμη υδροφόρες του Δήμου Κασσάνδρας.

Εκκενώνονται Σίβηρη και Φούρκα – Μπαράζ μηνυμάτων από το 112

Λόγω της φωτιάς εστάλη μπαράζ μηνυμάτων από το 112:

  • Στις 15:48, για την απομάκρυνση όσων βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Φούρκα με κατεύθυνση προς Σκιώνη
fotia-canadair-xalkidiki
  • Στις 15:48, για την απομάκρυνση όσων βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Σίβηρη με κατεύθυνση προς Κασσάνδρεια

 

  • Στις 15:09 εκδόθηκε μήνυμα απο το 112 για την απομάκρυνση όσων βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Σίβηρη προς Μόλα Καλύβα.
  • Στις 14:40 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για την ενημέρωση όσων βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς.fotia-xalkidiki__2_

 

fotia-xalkidiki__5_

Ο Υπαρχηγός της Πυροσβεστικής μεταβαίνει στην περιοχή

Στην περιοχή μεταβαίνει και ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος για τη διαχείριση των δυνάμεων πυρόσβεσης.

Στην παραλία Φούρκα, σπεύδουν ένα ταχύπλοο και ένα πλοίο του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και 3 σκάφη του Λιμενικού αλλά και ιδιωτικά σκάφη.

Για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχουν κινητοποιηθεί δυνάμεις της ΕΛΑΣ. Επιπλέον το ΕΚΑΒ έχει αναπτύξει δυνάμεις στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι η περιοχή σήμερα είναι σε πολύ υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς (κατηγορία 4).

Για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς κινητοποιήθηκε το Ανακριτικό Κλιμάκιο Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού Χαλκιδικής.

Πύρινα μέτωπα και σε Μακύνεια Ναυπακτίας, Ακόντιο Βοιωτίας

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται άλλη μία πυρκαγιά στη Μακύνεια Ναυπακτίας, όπου επίσης εστάλη μήνυμα από το 112 για την εκκένωση της περιοχής.

Στις φλόγες έχει παραδοθεί και αγροτική έκταση στο Ακόντιο Βοιωτίας.

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΔΙΑΦΟΡΑΧαλκιδική: Δραματικές διαστάσεις με τη φωτιά - Απομακρύνονται κάτοικοι - 16...