25.8 C
Nicosia
Τρίτη 30 Απρίλιος 2024 | 11:30

Φοβισμένη και διχασμένη η ελληνική κοινωνία με φόντο την οικονομία – Τι δείχνει δημοσκόπηση

Το πρώτο μέρος της μεγάλης δημοσκόπησης που διενήργησε η ΔιαΝέοσις με τίτλο «Τι πιστεύουν οι Έλληνες σε ένα τοπίο που συνεχώς εξελίσσεται και αλλάζει» παρουσιάστηκε στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, με τα αποτελέσματα να είναι σημαντικά.

Όπως φάνηκε από τις απαντήσεις που έδωσαν οι 1.000 πολίτες που συμμετείχαν στην έρευνα, το ζήτημα που απασχολεί κυρίως τους Έλληνες είναι η οικονομική κατάσταση που βρίσκονται οι ίδιοι και η χώρα γενικότερα.

Παράλληλα, τους πολίτες προβληματίζουν έντονα τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών, καθώς και η αλλαγή του παραδοσιακού μοντέλου της οικογένειας.

Ο πρόεδρος της Metron Analysis Στράτος Φαναράς τόνισε ότι ενώ οι μεγάλες προκλήσεις παγκοσμίως είναι η κλιματική αλλαγή, οι οικονομικές ανισότητες, οι πόλεμοι και η μετανάστευση, στην Ελλάδα την πρώτη θέση παίρνει η οικονομική κατάσταση.

Όπως επισήμανε ο κ. Φαναράς το προηγούμενο έτος πρώτο μεγάλο πρόβλημα θεωρούσαν οι Έλληνες το δημογραφικό.

«Ο κόσμος δεν βρίσκει λύσεις στην κοινωνία»

Παίρνοντας το λόγο ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολίασε πως από την έρευνα προκύπτει ότι ο Έλληνας καταφεύγει πλέον στον Θεό και αναζητά λύσεις αρχαϊκές και μεταφυσικές, αφού δεν βρίσκει λύσεις μέσα στην κοινωνία.

«Η κοινωνία είναι φοβισμένη και διχασμένη και έχει αναπτύξει έντονα το αίσθημα αυτοσυντήρησης» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος. Παρατήρησε, πάντως, ότι από τη δημοσκόπηση προκύπτει ότι δεν έχει πλήρη αίσθηση του κινδύνου που προέρχεται από την εύφλεκτη γειτονιά μας στην Μέση Ανατολή και την Ουκρανία.

Ο καθηγητής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Καρτάλης, παίρνοντας το λόγο είπε ότι για την κλιματική αλλαγή χρειάζεται ένα σχέδιο πολιτικής και δράσης ωστόσο απαραίτητη προϋπόθεση είναι να πειστούν και οι πολίτες.

Όπως σημείωσε, από τη δημοσκόπηση προκύπτει επίσης ότι ο πολίτης δεν δείχνει εμπιστοσύνη στο κράτος αλλά στην επιστημονική κοινότητα.

Από την πλευρά της η καθηγήτρια του Παντείου, Βασιλική Γεωργιάδου τόνισε ότι τα στοιχεία της δημοσκόπησης δείχνουν ότι ο κόσμος δεν αποστρέφεται την πολιτική αλλά δεν θέλει να συμμετέχει σε κόμματα. «Δείχνει μία χαλαρή κομματική εγγύτητα. Η συμμετοχή στα πολιτικά πράγματα αγγίζει το ποσοστό του 6% που αποτελεί υψηλό μέσο όρο και για την ΕΕ» ανέφερε.

Τέλος, η Νεφέλη Στουρνάρα, Research Analyst MINDVIEW, σχολίασε το δημογραφικό ζήτημα λέγοντας ότι τα στοιχεία δείχνουν πως οι Έλληνες πολίτες είναι έτοιμοι να δεχθούν την έννομη μετανάστευση, πράγμα που σημαίνει ότι οι μετανάστες θα είναι φορολογούμενοι πολίτες, γεγονός θα συμβάλλει στην βελτίωση του δημογραφικού αλλά και της οικονομικής κατάστασης.

Πηγή: ΟΤ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πρόταση Αβέρωφ για κουρεμένους – Άμεση καταβολή €11.000 αντί €8.000

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου σχετικά με τη «δυνατότητα άμεσης καταβολής €11.000 ανά απώλεια €100.000, για κάθε δικαιούχο του Ταμείου...

Θ. Θεοφίλου: Από «μαύρο πρόβατο» της ΕΕ η Κύπρος αναδείχθηκε σε γέφυρα προς τη Μ. Ανατολή

Η Κύπρος εντάχθηκε στην ΕΕ στιγματισμένη ως το «μαύρο πρόβατο», λόγω της απόρριψης του σχεδίου Ανάν από την ελληνοκυπριακή κοινότητα, ένα στίγμα που ήταν...

Ανακηρύσσονται εκλεγέντες Πρόεδροι-Μέλη Κοινοτικών Συμβουλίων άνευ ανθυποψηφίου

Ανακηρύσσονται σήμερα, Μεγάλη Τρίτη, ως εκλεγέντες οι Πρόεδροι και τα Μέλη Κοινοτικών Συμβουλίων που εξελέγησαν άνευ ανθυποψηφίου. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, μετά την ολοκλήρωση της...

Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας από Αστυνομία το Πάσχα και την Ανάσταση

Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας, με σκοπό την προστασία των πολιτών που θα διακινούνται στο οδικό δίκτυο, θα λάβει η Αστυνομία Κύπρου, όπως κάθε χρόνο,...

Δαπάνες νοικοκυριών και επενδύσεις οδηγούν σε ανάπτυξη 0,2% τη γαλλική οικονομία

Η γαλλική οικονομία σημείωσε μικρή ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο, κυρίως λόγω των δαπανών νοικοκυριών και των επενδύσεων, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία από τη στατιστική...

ΑΣΔΥΚ: Επίκαιρο το μήνυμα της Πρωτομαγιάς για αξιοπρεπή εργασία

Το μήνυμα της εργατικής Πρωτομαγιάς για συνεχή διεκδίκηση για αξιοπρεπή εργασία και μισθούς παραμένει επίκαιρο, αναφέρει η Ανεξάρτητη Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΑΣΔΥΚ), τιμώντας "τους πρωτεργάτες...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!