26.7 C
Nicosia
Σάββατο 27 Απρίλιος 2024 | 19:24

Υεμένη: Κατά λάθος η επίθεση των Χούθι στο ελληνικής σημαίας πλοίο

Στο λιμάνι του Άντεν, στη νότια Υεμένη, έφτασε το ελληνικής σημαίας και διαχείρισης πλοίο Sea Champion, που δέχθηκε – κατά λάθος όπως φαίνεται – επίθεση από τους Χούθι, όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο στρατιωτικές και ναυτιλιακές πηγές.

Το Sea Champion, αμερικανικών συμφερόντων σύμφωνα με το Reuters, που μετέφερε καλαμπόκι από την Αργεντινή στo Άντεν, την έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης, ελλιμενίστηκε κι έχει αρχίσει εκφόρτωση 9.229 τόνων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της διοίκησης των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, CENTCOM, το πλοίο παρέδωσε ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη 11 φορές τα τελευταία πέντε χρόνια. Μέρος του φορτίου θα μεταφερθεί κατόπιν στο λιμάνι Χοντάιντα —που ελέγχουν οι Χούθι— για να εκφορτωθούν άλλοι περίπου 31.000 τόνοι.

Πώς έγινε η επίθεση

Η CENTCOM ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι οι Χούθι εκτόξευσαν δυο βαλλιστικούς πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας (ASBΜs) εναντίον του Sea Champion. Πρόσθεσε μέσω X (του πρώην Twitter) ότι ο ένας από τους πυραύλους εξερράγη «κοντά στο πλοίο», προκαλώντας πάντως μόνο «ήσσονες ζημιές». Πηγές ανέφεραν στο Reuters πως η επίθεη έγινε κατά λάθος.

Tο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ενημέρωσε πως ο πύραυλος κατέπεσε στη θάλασσα, σε απόσταση περίπου 15 μέτρων από το πλοίο, με αποτέλεσμα απλά «να σπάσει ένα τζάμι». Τα 23 μέλη του πληρώματος, στα οποία συγκαταλέγονται πέντε Έλληνες, είναι «καλά στην υγεία τους», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο κίνδυνος για τη διεθνή ναυσιπλοΐα έχει αυξηθεί κατακόρυφα στην Ερυθρά Θάλασσα, στο στενό Μπαμπ αλ Μάντεμπ και στον Κόλπο του Άντεν, από τον Νοέμβριο, όταν οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούθι άρχισαν να εξαπολύουν επιθέσεις με drones και πυραύλους εναντίον πλοίων που κατ’ αυτούς «συνδέονται» με το Ισραήλ, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας αντέδρασαν εξαπολύοντας σειρά επιδρομών εναντίον εγκαταστάσεων και όπλων των Χούθι, κάτι όμως που δεν σταμάτησε τις επιθέσεις των ανταρτών.

Κινδυνεύει να βυθιστεί το Rubymar

Στο μεταξύ, συνεχίζει να επικρατεί ανησυχία για την τύχη του πλοίου Rubymar, αγκυροβολημένου στον Κόλπο του Άντεν αφού χτυπήθηκε από πυραύλους την Κυριακή. Το πλήρωμά του το εγκατέλειψε, διασώθηκε από παραπλέον σκάφος.

Αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ διαβεβαίωσε πως το Rubymar δεν έχει βυθιστεί.

Παράλληλα το γαλλικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε χθες πως δυο γαλλικές φρεγάτες κατέρριψαν δυο drones στην Ερυθρά Θάλασσα στο πλαίσιο της διεθνούς επιχείρησης υπό αμερικανική ηγεσία «για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας».

Τον ίδιο σκοπό έχει η ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες» που εγκρίθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Οι επιθέσεις των Χούθι ανάγκασαν πολλές μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να αναστείλουν τη διέλευση των πλοίων τους από τη θαλάσσια περιοχή στρατηγικής σημασίας, από όπου διέρχεται περί το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Αναχώρησε από την Κύπρο πλοίο του ΗΒ για παροχή βοήθειας στη Γάζα

Απέπλευσε από την Κύπρο το αποβατικό πλοίο RFA Cardigan Bay του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού ώστε να παράσχει υποστήριξη στη διεθνή επιχείρηση κατασκευής προσωρινής πλωτής...

Παπαναστασίου: Το έργο Great Sea Interconnector είναι ένα «έργο κοινών συμφερόντων

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ Great Sea Interconnector είναι ένα «έργο κοινών συμφερόντων» που με την εξέλιξη της τεχνολογίας είναι πλέον εφικτό, ανέφερε την Παρασκευή ο Υπουργός Ενέργειας,...

Η αντίδραση Ελεγκτή στην αίτηση Εισαγγελίας για παύση του

Με ευθείες βολές κατά της Γενικής Εισαγγελίας, αντέδρασε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αμέσως μετά την καταχώρηση της αίτησης για παύση του στο Ανώτατο...

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών

Σε ρυθμούς εκλογών μπήκε από σήμερα το κυβερνητικό τυπογραφείο για να τυπώσει τα ψηφοδέλτια για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024, μετά την...

Βραζιλία: Μεγάλη πυρκαγιά σε ξενώνα στο Πόρτο Αλέγκρε- Τουλάχιστον 10 νεκροί

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε έναν ξενώνα στην πόλη Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους...

Εκκενώνουν νοσοκομεία στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών

Σε έκτακτη εκκένωση δύο Νοσοκομείων προχώρησε το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου παίδων, υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών σε αυτές τις εγκαταστάσεις. «Υπήρχε προαναγγελία για μια...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!