18.9 C
Nicosia
Πέμπτη 2 Μάιος 2024 | 6:40

ΣΥΡΙΖΑ: Με ανοιχτούς λογαριασμούς η επομένη του εκρηκτικού συνεδρίου – Οι νέοι συσχετισμοί

Μετά από ένα επεισοδιακό τετραήμερο, έπεσε χθες η αυλαία του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, εν μέσω οργιώδους παρασκηνίου, εντάσεων αλλά και ανατροπών. Μπροστά στον κίνδυνο να υπάρξει ολική ρήξη, επήλθε τελικά ο συμβιβασμός και το αίτημα για νέες εσωκομματικές κάλπες μπήκε στο συρτάρι.

Η επομένη του θυελλώδους συνεδρίου βρίσκει το κόμμα και τις αντιμαχόμενες πλευρές να κάνουν τον απολογισμό τους. Παρά τη χθεσινή ανακωχή ανάμεσα στα στρατόπεδα του Στέφανου Κασσελάκη και της Όλγας Γεροβασίλη, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να πλέει σε αχαρτογράφητα νερά. Οι διαφορετικές εκδοχές για το πώς αποφεύχθηκαν τελικά οι κάλπες, καθιστούν ορατά τα βαθιά ρήγματα στους κόλπους του κόμματος.

Στο επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη επικρατεί ανακούφιση για το γεγονός ότι ο πρόεδρος εξασφάλισε την ψήφο εμπιστοσύνης του συνεδρίου. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποθεώθηκε από τους ένθερμους υποστηρικτές τους στο κλειστό στάδιο Τae Κwo Do, εικόνα που επιβεβαίωσε τα ερείσματά του στη βάση, ωστόσο οι αστερίσκοι παραμένουν.

Φωτ. Intime News / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Στέφανος Κασσελάκης κατάφερε μεν να κερδίσει χρόνο μέχρι τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, αλλά δεν έλαβε την λευκή επιταγή με ορίζοντα εθνικών εκλογών, όπως επεδίωκε. Επιπλέον, μέσα από τις δραματικές εξελίξεις, επιβεβαιώθηκε ότι δεν διαθέτει την στήριξη του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ένα πρόσωπο το οποίο υπήρξε σημείο αναφοράς στην πορεία του προς την ηγεσία.

Από την πλευρά της, η Όλγα Γεροβασίλη κατάφερε να συγκεντρώσει γύρω της μία μερίδα στελεχών, που συντάχθηκαν στο πλευρό της εν όψει της παρολίγον κάλπης, ωστόσο μέσα από τις διεργασίες του συνεδρίου κατέστη σαφές ότι δεν υφίσταται ένα αρραγές μέτωπο εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Στον απόηχο του μπρα ντε φερ με τον Στέφανο Κασσελάλη, αν και διαβεβαίωσε πως η ίδια θα συμβάλει «με όλες της τις δυνάμεις» για το καλύτερο δυνατό μπροστά στην επερχόμενη εκλογική μάχη, κάλεσε τον πρόεδρο «να σταματήσει να λειτουργεί διχαστικά», κάτι που προμηνύει πως το «πρέσινγκ» προς την ηγεσία θα συνεχιστεί.

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Την ίδια στιγμή, πεδίο αντιπαράθεσης αποτέλεσε και η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να παρέμβει στις εσωκομματικές εξελίξεις στο παρά πέντε του συνεδρίου, κάτι που δείχνει τις νέες ισορροπίες που διαμορφώνονται. H πρότασή του για διέξοδο στην κρίση μέσω προσφυγής σε νέες κάλπες απορρίφθηκε από τους συνέδρους, με το περιβάλλον του να διαμηνύει πως ό,τι είχε να πει ο πρώην πρωθυπουργός το είπε, και να τονίζει με νόημα πως «όλοι θα κριθούν από τα αποτελέσματα».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, στους θετικούς πρωταγωνιστές του συνεδρίου αναδεικνύονται ο Σωκράτης Φάμελλος, ο Νίκος Παππάς και ο Γιώργος Τσίπρας, οι οποίοι με τη συμβιβαστική τους πρόταση συσπείρωσαν την πλειονότητα των συνέδρων, που έχουν κουραστεί από τις αλλεπάλληλες εσωκομματικές αναταράξεις. Ενισχυμένο από την επικράτηση της πρότασής του, το νέο αυτό μπλοκ, που έπαιξε ρόλο γεφυροποιού, μπορεί να διαδραματίσει τον δικό του ρόλο στις μετέπειτα εξελίξεις.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις επόμενες πρωτοβουλίες του Στέφανου Κασσελάκη και στο αν – υπό τα νέα δεδομένα – θα επιλέξει να προχωρήσει ενδεχομένως σε αλλαγές, είτε προσώπων, είτε δομών, είτε στρατηγικής, στο πλαίσιο μετασχηματισμού που προωθεί. Εξάλλου και κατά την ομιλία του χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «επανίδρυση» και εξέφρασε τη βούλησή του να δρομολογήσει αλλαγές «για ένα σύγχρονο κόμμα με αποδοτικό μηχανισμό» που «θα τραντάξει τα οφίτσια».

«Εντολή μετασχηματισμού»

Σε δήλωσή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο κ. Κασσελάκης τονίζει πως «η επόμενη μέρα του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι μια μέρα ελπίδας και δράσης» υπογραμμίζοντας πως «το Συνέδριο έδωσε μια σαφή εντολή μετασχηματισμού του κόμματος». «Χρειαζόμαστε ένα δυνατό κόμμα, το κόμμα των μελών, με νέες διαδικασίες, με νέους τρόπους οργάνωσης· ένα κόμμα μακριά και πέρα από παιχνίδια συσχετισμών και ισορροπιών» αναφέρει, επισημαίνοντας την ανάγκη «δομικής διεύρυνσης για μία μεγάλη Προοδευτική Συμμαχία, η οποία θα κερδίσει τη Δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Δεν αποκλείεται ο κ. Κασσελάκης να δώσει το στίγμα των επόμενων κινήσεών του στη συνέντευξη που θα παραχωρήσει το απόγευμα στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ.

Επιπλέον μένει να φανεί πώς θα προχωρήσει η απόφαση του συνεδρίου στην οποία γίνεται λόγος για ανασυγκροτηση του Εκτελεστικου Γραφείου με εξουσιοδοτητηση να επεξεργαστεί προτάσεις για τον μετασχηματισμο του κόμματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ο αγωγός που σήμανε την άνοδο και την πτώση της παγκοσμιοποίησης

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2022, η Σολβάιγκ Άρτσμαν, συνταξιούχος στο νησί Γκότλαντ της Σουηδίας, ξύπνησε με τρομερά νέα. Ο Nord Stream 1 και ο Nord...

Έντονες βροχές σε περιοχές της Λευκωσίας

 ΄Εντονες βροχοπτώσεις και δυνατοί άνεμοι εκδηλώθηκαν σε διάφορες περιοχές της Λευκωσίας. Λίγο πριν τις 5:00 το απόγευμα, σε διάφορα σημεία της Λευκωσίας, άνοιξαν οι κρουνοί...

Η Κύπρος γιορτάζει την επέτειο των 20 χρόνων της ένταξης της στην ΕΕ – Δείτε live την εκδήλωση στο Προεδρικό

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκδήλωση που διοργανώνει η Κυπριακή Κυβέρνηση, με αφορμή την συμπλήρωση είκοσι ετών από την ημέρα που η Κύπρος εντάχθηκε στην...

Δέντρο ελιάς στην είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου φύτεψαν Χριστοδουλίδης και Φον ντερ Λάιεν

Δέντρο ελιάς φύτεψαν το απόγευμα της Τετάρτης, πλησίον της εισόδου του Προεδρικού Μεγάρου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, και η Πρόεδρος της...

Έφυγε από τη ζωή η δημοσιογράφος Γεωργία Ψαριά

Το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης άφησε στην Εντατική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας την τελευταία της πνοή η μάχιμη και αγαπητή δημοσιογράφος, Γεωργία Ψαριά, μετά...

Λεμεσός: Συνελήφθη 23χρονος για κατοχή 1980 κροτίδων !

Ως ύποπτος για παράνομη κατοχή εκρηκτικών υλών συνελήφθη 23χρονος, μετά τον εντοπισμό 1980 κροτίδων στην οικία του, στη Λεμεσό. Σύμφωνα με το ΤΑΕ Λεμεσού, μετά...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!