23.8 C
Nicosia
Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2026 | 2:07

«Στάχτη» το 64% των δασών της Δυτικής Αττικής μέσα σε 10 χρόνια

Σε εκτίμηση για τις καμένες εκτάσεις στη Δυτική Αττική την τελευταία δεκαετία –σε συνέχεια της εκτίμησης για ολόκληρη την Αττική– προχώρησε το Meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής από το 2017 μέχρι και το 2026 (έως 04/08), έξι μεγάλες πυρκαγιές έχουν κάψει περισσότερα από 430.000 στρέμματα σύμφωνα με τις αναφορές από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS), που επικαλείται το Meteo.gr.

Η περίμετρος των καμένων εκτάσεων δίνεται στον χάρτη που ακολουθεί.

Εικόνα. Περίμετρος των καμένων εκτάσεων στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής από το 2017 ως και το 2026. Με γκρι χρώμα σημειώνεται η ευρύτερη περιοχή του λεκανοπεδίου Αττικής.

Η συνολική επιφάνεια της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής είναι 1.000.000 στρέμματα, οπότε τα τελευταία 10 έτη το 43% της συνολικής επιφάνειας έχει καεί από δασικές πυρκαγιές, σύμφωνα με το Meteo.gr.

Όπως τονίζει το Meteo.gr στο σχετικό άρθρο του, που υπογράφοι οι Κ. Λαγουβάρδος, Β. Κοτρώνη, Γ. Κύρος, στη Δυτική Αττική η επιφάνεια των δασικών εκτάσεων είναι περίπου 590.000 στρέμματα και τα τελευταία 10 χρόνια έχουν καεί περίπου 375.000 στρέμματα δάσους, δηλαδή το 64% της επιφάνειας των δασών/δασικών εκτάσεων.

Τα στοιχεία για όλη την Αττική

Βάσει στοιχείων που παρουσίασε χθες Τρίτη το Meteo, στην Περιφέρεια Αττικής η επιφάνεια των δασικών εκτάσεων είναι περίπου 1.230.000 στρέμματα και τα τελευταία 10 χρόνια έχουν καεί περίπου 512.000 στρέμματα δάσους, δηλαδή το 42% της επιφάνειας των δασών.

Πώς εξαπλώθηκε η φωτιά σε Βοιωτία και Δυτική Αττική (βίντεο)

Βίντεο στο οποίο απεικονίζεται η εξάπλωση των ενεργών εστιών σε Βοιωτία και Δυτική Αττική έδωσε στη δημοσιότητα η Επιχειρησιακή Mονάδα BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ.

Το βίντεο δημιουργήθηκε βάσει των ενεργών εστιών ανά ημέρα.

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΔΙΑΦΟΡΑ«Στάχτη» το 64% των δασών της Δυτικής Αττικής μέσα σε 10 χρόνια