25.8 C
Nicosia
Τετάρτη 29 Μάιος 2024 | 12:54

Κ. Μητσοτάκης: Δεν θα ήταν δυνατό να υπογράψω εν κρυπτώ κάποια συμφωνία στην Ουκρανία

«Δεν θα ήταν δυνατό να πάω στην Ουκρανία και να υπογράψω εν κρυπτώ κάποια συμφωνία» ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

«Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά» ανέφερε ερωτηθείς για τα περί συμφωνιών στην Οδησσό και για το tweet του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, «η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά τη δυνατότητα της Ουκρανίας να αμύνεται χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να θέτει εν αμφιβόλω την επιχειρησιακή δυνατότητα των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Αυτό είναι κάτι προφανές και αφορά και τα ζητήματα της αεράμυνας που είναι τόσο ευαίσθητα».

Η πρόταση για ευρωομόλογο

Σε ό,τι αφορά την αμυντική στρατηγική και την πρόταση για έκδοση ευρωομολόγων ο κ. Μητσοτάκης απάντησε:

«Με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται για την ευρωπαϊκή στήριξη στην Ουκρανία έχει πια δρομολογηθεί ένα επίπεδο συζήτησης που αφορά την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης, της δυνατότητας να επενδύσει περισσότερο στην άμυνα, κάτι που καθίσταται επιτακτική ανάγκη αν λάβει κανείς υπόψη τις γεωπολιτικές κρίσεις.
Είναι μία νέα προσθήκη στη συζήτηση για πρώτη φορά αρχίζουμε και ακουμπάμε το ζήτημα της χρηματοδότησης αυτής της προσπάθειας».

«Κατά συνέπεια η δυνατότητα εξέτασης εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης μίας μεγάλης κοινής ευρωπαϊκής προσπάθειας για την ενίσχυσης της άμυνας έχει μπει στο τραπέζι» πρόσθεσε, τονίζοντας πως «η Ελλάδα τάσσεται υπέρ αυτής της επιλογής, ενδεχομένως μέσω της έκδοσης ευρωομολόγων που θα είναι στοχευμένα στην αμυντική θωράκιση της Ευρώπης και την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας».

«Θετικό το γεγονός ότι πιο συγκρατημένες χώρες εκδήλωσαν ένα πρώτο ενδιαφέρον»

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε πως και «όταν συμφωνήσαμε το Ταμείο Ανάκαμψης είχαν προηγηθεί αρκετοί μήνες κατά τους οποίους πολλές χώρες έλεγαν ότι αποκλείεται αυτό να συμβεί». «Ενδεχομένως να γίνει το ίδιο τώρα» εκτίμησε για να προσθέσει: «Αυτό που μπορώ να σας πω και το βρήκα ενδιαφέρον είναι ότι αρκετές χώρες που ενδεχομένως επί της αρχής κάποιος θα κατέτασσε στο στρατόπεδο των πιο συγκρατημένων χωρών εκδήλωσαν ένα πρώτο ενδιαφέρον να εξερευνήσουμε αυτές τις επιλογές και αυτό το θεωρώ ως μία θετική εξέλιξη».

Κεντρική προτεραιότητα η προστασία των αμάχων στη Γάζα

Για τις συζητήσεις σχετικά με τη Γάζα ο πρωθυπουργός τόνισε στις δηλώσεις του:

«Καταφέραμε μετά από μεγάλη προσπάθεια και μετά από 5 μήνες να διαμορφώσουμε ένα νέα πλαίσιο συμπερασμάτων σχετικά με αυτά που συμβαίνουν στη Γάζα. Ένα πλαίσιο που καλεί ανοιχτά για ανθρωπιστική παύση που θα οδηγήσει σε μία μόνιμη εκεχειρία και την απελευθέρωση των ομήρων. Θέτει όμως και το Ισραήλ προ των ευθυνών του λέγοντας ότι πρέπει να αποφευχθεί μία εισβολή στη Ράφα. Είναι σημαντικό ότι ενωμένοι στέλνουμε αυτό το μήνυμα ότι η προστασία των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας αποτελεί κεντρική προτεραιότητα για την Ε.Ε.».

Για τους αγρότες

«Να σταθώ στο γεγονός ότι συζητήσαμε τα ζητήματα που αφορούν τους αγρότες και τον πρωτογενή τομέα. Αναγνωρίζουμε την ανάγκη να περιορίσουμε την ευρωπαϊκή γραφειοκρατία σε σχέση με την πράσινη μετάβαση και να ενισχύσουμε το εισόδημα των αγροτών και να τους διευκολύνουμε σε αυτή την πράσινη μετάβαση» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Την Τετάρτη τα αποκαλυπτήρια για το ύψος της αύξησης στον κατώτατο μισθό

«Δεν έχουμε κρύψει ότι η ακρίβεια μας απασχολεί πολύ είναι το πρώτο ζήτημα που αφορά τους πολίτες. Πέραν των προσωρινών μέτρων όπως οι παρεμβάσεις στη λειτουργία της αγορά η μόνιμη απάντηση είναι η μόνιμη αύξηση των μισθών ώστε να φτάσουμε τον στόχο να έχουμε κατώτατο μισθό 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας και μέσο μισθό 1.500 ευρώ» ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Επανέλαβε ακόμη πως η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι πάνω από τα 800 ευρώ χωρίς να αποκαλύψει το ακριβές ποσό, παραπέμποντας στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης για τις ανακοινώσεις.

«’Όχι’ στην πολιτική σπέκουλα πάνω στην υπόθεση των Τεμπών – Δεν υπάρχουν a priori ένοχοι»

Για τα τα Τεμπη και τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για συγκάλυψη ο πρωθυπουργός απάντησε:

Μία εθνική τραγωδία τέτοιας έκτασης δεν θα έπρεπε να πολιτικοποιείται ή να κομματικοποιείται. Σε άλλες εθνικές τραγωδίες εμείς ως Ν.Δ. ουδέποτε ακολουθήσαμε αυτή την διαδρομή. Αναρωτιέμαι αυτοί που μιλούν για συγκάλυψη σε τι ακριβώς αναφέρονται; Η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της με μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι στο παρελθόν. Η εκδίκαση της υπόθεσης κινείται με γρήγορους ρυθμούς. Θα συμβούλευα λοιπόν όλες και όλους να μην κάνουν πολιτική σπέκουλα πάνω στην υπόθεση των Τεμπών. Ας αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, αυτή θα αποδώσει ευθύνες, δεν υπάρχουν a priori ένοχοι και a priori αθώοι.

Για τις δημοσκοπήσεις

«Η κυβέρνησή μας προωθεί με ταχύτητα ένα τολμηρό πρόγραμμα σημαντικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών στην ελληνική κοινωνία και καταλαβαίνω απόλυτα γιατί αυτές οι αλλαγές μπορεί να προκαλούν συγκρούσεις, αντιπαραθέσεις και ενίοτε μία προσωρινή φθορά. Αυτά τα πράγματα είναι αναμενόμενα. Ουδέποτε ήμουν θιασώτης της ακινησίας, αντίθετα πιστεύω ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να δρουν και να αναλαμβάνουν το πρόσκαιρο κόστος από τις πολιτικές τους επιλογές. Η κυβέρνηση ουδέποτε επαναπαύτηκε στη δημοσκοπική της υπεροχή και ουδέποτε θα επικαλεστεί τη μεγάλη εκλογική νίκη που πέτυχε στις διπλές εκλογές του 2023. Για εμάς η κάλπη είναι άδεια θα πείσουμε τον κόσμο γιατί οι εκλογές αυτές έχουν σημασία. Μας ενδιαφέρει η προσέλευση στην κάλπη να είναι ισχυρή» υπογράμμισε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΔΝΤ: Ανθεκτική η οικονομία της Κύπρου, ανάγκη μείωσης χρέους και μεταρρυθμίσεων

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) εξήρε την Κύπρο για την ισχυρή οικονομική της ανάκαμψη και τη δημοσιονομική πειθαρχία, συνιστώντας συνεχείς προσπάθειες για τη μείωση...

Νέα αναθεωρημένα Στεγαστικά Σχέδια Αναζωογόνησης Ορεινών Περιοχών – Όλες οι πληροφορίες

Τα νέα αναθεωρημένα Στεγαστικά Σχέδια Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών, Συγκεκριμένων Περιοχών Υπαίθρου και τα Επιδόματα για Στήριξη των Κατοίκων Ορεινών και Απομακρυσμένων...

Ν. Παπαδόπουλος: O ΔΗΣΥ δεν καταψήφισε πρόταση για αφαίρεση βέτο από μικρά κράτη

Ο ΔΗΣΥ οφείλει να εξηγήσει στον Κυπριακό λαό γιατί δεν καταψήφισε την πρόταση των μεγάλων κρατών της Ευρώπης, να αφαιρέσουν το δικαίωμα βέτο και το...

Ελαφρές πτωτικές τάσεις την Τετάρτη στο ΧΑΚ

Ελαφρές πτωτικές τάσεις επικρατούν την Τετάρτη στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης (στις 11:55) βρισκόταν στις 165,70 μονάδες, παρουσιάζοντας μικρή πτώση σε ποσοστό...

Τα $85 πλησιάζει η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ ενόψει της συνεδρίας του ΟΠΕΚ+

Τα $85 το βαρέλι πλησιάζει η τιμή του αργού πετρελαίου, Μπρεντ, λόγω της αναμενόμενης αύξησης της ζήτησης κατά την καλοκαιρινή περίοδο και των εκτιμήσεων...

Ask Wire: Οι 10 ακριβότερες πωλήσεις ακινήτων τον Απρίλιο – Σε πρώτο πλάνο οικίες και διαμερίσματα

Η Ask Wire, εταιρεία η εταιρεία που βασίζεται στην τεχνολογία, για να παρακολουθεί συναλλαγές, ζητούμενες τιμές και την κατασκευαστική δραστηριότητα στον τομέα των ακινήτων,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!