28.8 C
Nicosia
Παρασκευή 3 Μάιος 2024 | 18:05

Ελλάδα: Πώς στήθηκε η μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για τη δολοφονική επίθεση κατά του Γ. Λυγγερίδη – 57 συλλήψεις

Σε 57 συλλήψεις έχει προχωρήσει μέχρι τώρα η ΕΛΑΣ κατά τη μεγάλη αστυνομική επιχείρηση που διενεργεί η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες, στο πλαίσιο των ερευνών για τη δολοφονική επίθεση της 7ης Δεκεμβρίου 2023, με θύμα τον αστυνομικό των ΜΑΤ Γιώργο Λυγγερίδη στην περιοχή του Ρέντη.

Πάνω από 150 άτομα στη δικογραφία

Στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί και αφορά μεταξύ άλλων και τη συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, περιλαμβάνονται πάνω από 150 άτομα, Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ανάμεσα στα άτομα αυτά είναι οι 5 ηθικοί αυτουργοί και δύο αρχηγικά μέλη που έδωσαν το έναυσμα για την επίθεση κατά των ΜΑΤ, κατά την οποία έχασε τη ζωή του ο άτυχος αστυνομικός. Οι συλλήψεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής έγιναν στο πλαίσιο του αυτοφώρου, ενώ αναμένονται το επόμενο διάστημα και εντάλματα σύλληψης για άλλους εμπλεκόμενους.

Ένας από τους ηθικούς αυτουργούς προσπάθησε να διαφύγει στο εξωτερικό

Η επιχείρηση της Αστυνομίας ξεκίνησε χθες το απόγευμα από την πόλη των Ιωαννίνων. Ένας από τους ηθικούς αυτουργούς της δολοφονικής επίθεσης προσπάθησε να διαφύγει στο εξωτερικό και οι αρχές τον εντόπισαν στην πολη των Ιωαννίνων, λίγο πριν μεταβεί στα σύνορα. Ακολούθησαν έρευνες στην Αττική και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως τα Χανιά, η Καρδίτσα και η Σπάρτη.

Τα ευρήματα

Οι αστυνομικές αρχές οργάνωσαν τη σημερινή επιχείρηση μετά από πολύμηνη έρευνα. Στο πλαίσιο της επιχείρησης που ξεκίνησε στη διάρκεια της νύχτας και συνεχίζεται μέχρι αυτή την ώρα, έχουν γίνει έρευνες σε δεκάδες σπίτια και χώρους οπαδών, από όπου έχουν κατασχεθεί διάφορα πειστήρια. Βρέθηκαν μεταξύ άλλων τουλάχιστον 2 πιστόλια, εκτοξευτήρες ναυτικών φωτοβολίδων, βεγγαλικά και ρόπαλα αλλά και ένας ασύρματος συντονισμένος στη συχνότητα της ΕΛΑΣ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, σημαντικά στοιχεία προέκυψαν τόσο από την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών όπως και τις επισυνδέσεις των υπόπτων και τα αποτελέσματα DNA. Yπάρχουν ακόμη ευρήματα, όπως ρουχισμός, που βρέθηκαν στα σπίτια συλληφθέντων και ταυτοποιούνται με τα βίντεο των επιθέσεων. Επιπλέον, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, ταυτοποιήθηκε και DNA από καμμένα ρούχα τα οποία είχαν εντοπιστεί στις τουαλέτες του κλειστού γυμναστηρίου.

Αύριο οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον των εισαγγελικών αρχών με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία.

Στους προσαχθέντες και ο αδερφός του 18χρονου που είχε συλληφθεί

Για την υπόθεση είχε προφυλακιστεί ένας 18χρόνος, ο οποίος κατηγορείται ότι έριξε τη ναυτική φωτοβολίδα. Στην απολογία του ο ίδιος είχε αρνηθεί ότι στόχευσε τον αστυνομικό. Σύμφωνα με την ΕΡΤ ανάμεσα στα άτομα που προσήχθησαν σήμερα είναι και ο ανήλικος αδερφός του 18χρονου.

Υπενθυμίζεται ότι ο 31χρονος αστυνομικός των ΜΑΤ Γιώργος Λυγγερίδης, είχε τραυματιστεί σοβαρά από ναυτική φωτοβολίδα κατά τα επεισόδια έξω από το γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» στον Ρέντη, στη διάρκεια του αγώνα βόλεϊ ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Ο Γιώργος Λυγγερίδης άφησε την τελευταία του πνοή την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου μετά από πολυήμερη νοσηλεία στη ΜΕΘ του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας.

Πατέρας Γιώργου Λυγγερίδη: Η Δικαιοσύνη να πράξει αυτό που πρέπει – Να τιμωρηθούν όπως τους αξίζει

«Περιμένουμε από τη Δικαιοσύνη να πράξει αυτό που πρέπει, πρέπει να δικαιωθεί η μνήμη του παιδιού μου» δήλωσε συγκινημένος ο πατέρας του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη.

«Ήταν μια μέρα δύσκολη συναισθηματικά» δήλωσε ο Αθανάσιος Λυγγερίδης, ο οποίος έδωσε το παρών σήμερα σε εκδήλωση για την αθλητική βία, προσθέτοντας πως η σημερινή εξέλιξη «είναι μία αρχή». «Την περίμενα αυτή τη δικαίωση γιατί μου την υποσχέθηκαν», συμπλήρωσε, ενώ ερωτηθείς αν επιθυμεί να αντικρύσει τους συλληφθέντες απάντησε: «Δεν θέλω να τους βλέπω, τι να αντικρύσω; Απλά θέλω να τιμωρηθούν όπως τους αξίζει».

«Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής»

Ερωτηθείς για τη σημερινή επιχείρηση της ΕΛΑΣ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σημείωσε πως η δολοφονία του αστυνομικού ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής της κοινωνίας. Όπως είπε, τότε, η κυβέρνηση είχε λάβει αποφάσεις σε δύο σκέλη. «Το πρώτο αφορούσε την ευθύνη της Πολιτείας, τα μέτρα τα οποία έπρεπε να εφαρμόσουμε με κόστος για εκατοντάδες χιλιάδες φίλαθλους να μείνουν εκτός γηπέδων για δύο μήνες. Όλα όσα είχαμε πει τότε τα κάναμε πράξη, με αποτέλεσμα να βλέπουμε σημαντικά παιχνίδια να γίνονται όπως και τα ευρωπαϊκά και όπου εντοπίστηκαν προβλήματα από μειοψηφίες επιβλήθηκαν οι απαραίτητες πειθαρχικές ποινές από την αρμόδια αρχή», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε ότι το δεύτερο σκέλος αφορά στην ποινική διάσταση. Όπως είπε, αυτό δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης. «Η απάντηση στα ερωτήματα που έχω δεχθεί για τη διάρκεια της έρευνας, είναι ότι πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στους άνδρες και τις γυναίκες της ΕΛΑΣ και στους ανθρώπους της ελληνικής Δικαιοσύνης. Είναι πολύ πιθανόν τέτοιες υποθέσεις να απαιτούν χρόνο, τεκμηρίωση, στοιχεία νηφαλιότητα και αντικειμενικότητα» σημείωσε, συμπληρώνοντας πως σύντομα θα υπάρξουν νακοινώσεις από την ΕΛΑΣ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

«Ζωντανοί» για πρόκριση στους “4” της Ευρωλίγκα έμειναν Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός

«Ζωντανοί» στην διεκδίκηση της πρόκρισης στο Final Four της Euroleague που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο έμειναν Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός μετά τις νίκες που πέτυχαν...

Ολυμπιακός: Όταν άδειασε τις εκκλησίες και στενοχώρησε τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου – Τι γράφουν τα Βρετανικά ΜΜΕ

Η Μεγάλη Πέμπτη που άδειασαν οι εκκλησίες. Η ημέρα που ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, Πρίγκιπας της Ουαλίας Ουίλιαμ, προτίμησε να δει το σημαντικότερο...

Όλη η Ευρώπη μιλά για τον θρίαμβο του Ολυμπιακού στην Αγγλία – Κέρδισε 4-2 την ‘Αστoν Βίλα

Η εντυπωσιακή πορεία του Ολυμπιακού στην Ευρώπη συνεχίζεται και δεν χωρά αμφιβολία πως ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί είναι εκ των μεγάλων πρωταγωνιστών της ομάδας...

Χαμάς: Υπό εξέταση με «θετικό πνεύμα» η πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

Συνεχίζει η Χαμάς να μελετά, με «θετικό πνεύμα», την πιο πρόσφατη πρόταση κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, που θα...

Η Apple επιστρέφει 110 δισ. δολάρια στους μετόχους – Και κάνει ράλι

Τι και εάν βλέπει τις πωλήσεις της στην Κίνα να κατεβάζουν ταχύτητα; Τι και εάν δέχεται οξύτατο ανταγωνισμό από κατασκευάστριες έξυπνων κινητών χαμηλότερου κόστους;...

Αυξημένο δημοσιονομικό πλεόνασμα το τρίμηνο του 2024 – Ανήλθε στα 523 εκατ. ευρώ

Αυξημένο δημοσιονομικό πλεόνασμα καταγράφηκε το τρίμηνο του 2024 στους λογαριασμούς της κυβέρνησης, σε σχέση με το 2023. Τα προκαταρκτικά δημοσιονομικά αποτελέσματα που ετοιμάστηκαν από τη...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!