27.7 C
Nicosia
Σάββατο 27 Απρίλιος 2024 | 16:05

Διπλός σεισμός 5,7 και 4,3 Ρίχτερ ανοικτά της Ηλείας – Τι δηλώνουν οι σεισμολόγοι

Δύο απανωτοί σεισμοί μεγέθους 5,7 Ρίχτερ και 4,3 Ρίχτερ σημειώθηκαν σε θαλάσσιο χώρο ανοικτά της Ηλείας και της Μεσσηνίας, σύμφωνα με αναθεωρημένη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ο ισχυρός σεισμός των 5,7 Ρίχτερ έγινε αισθητός στην Πελοπόννησο -μεταξύ άλλων στην Καλαμάτα-, την Αιτωλοακαρνανία, σε νησιά του Ιονίου, αλλά και σε περιοχές της Αττικής, σύμφωνα με μαρτυρίες.

Σημειώνεται ότι οι πρώτες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για διπλό σεισμό 5,6 και 5,7 Ρίχτερ.

Πού εντοπίζεται το επίκεντρο

Το επίκεντρο των δύο δονήσεων εντοπίζεται σε θαλάσσια περιοχή στον Κυπαρισσιακό κόλπο, περίπου 14 χιλιόμετρα ανατολικά των Στροφάδων και 239 χλμ. δυτικά – νοτιοδυτικά της Αθήνας.

Το εστιακό βάθος των δύο δονήσεων, οι οποίες σημειώθηκαν με διαφορά ενός λεπτού (στις 9.11 ο σεισμός των 4,3 βαθμών και στις 9.12 π.μ. ο σεισμός των 5,7 βαθμών) εκτιμάται περίπου στα 20 χιλιόμετρα.

 

Από την πλευρά του, το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) δίνει έναν σεισμό, μεγέθους 5,7 Ρίχτερ.

 

Καθησυχαστικός ο Ευθ. Λεκκας

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ, εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε, καθώς ο ισχυρός σεισμός σημειώθηκε μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Όπως τόνισε, η δόνηση των 5,7 Ρίχτερ έγινε εντονότατα αισθητή σε μια μεγάλη περιοχή στη Δυτική Ελλάδα, το Ιόνιο και την Πελοπόννησο.

Ζημιές σε μοναστήρι στις Στροφάδες

«Δεν μας δημιουργεί καμία απολύτως ανησυχία δεδομένου ότι είναι μακριά από κατοικημένες περιοχές» πρόσθεσε ο κ. Λέκκας.

Είπε επίσης ότι δεν έχει νόημα αν είναι διπλός ή μονός σεισμός, καθώς σημειώθηκε στον ίδιο χώρο εντός ολίγων δευτερολέπτων.

Τόνισε επιπλέον δεν υπάρχουν αναφορές για σημαντικές ζημιές, πέρα από κάποιες μικρές ζημιές σε μοναστήρι στις Στροφάδες.

Σύμφωνα με πηγές από την Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τον σεισμό αποκολλήθηκαν και έπεσαν τέσσερις πέτρες από το ταβάνι στο καστρομονάστηρο στις Στροφάδες, χωρίς να προκληθούν περαιτέρω ζημιές.

Στο χώρο υπήρχαν εργάτες, οι οποίοι εργάζονται για την αναστήλωση του μοναστηριού. Μετά τον σεισμό οι εργάτες απομακρύνθηκαν και είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

Στη Ζάκυνθο, μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί από το σεισμό. Οι μαθητές, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, βρίσκονται στα προαύλια των σχολείων, ενώ αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται συνάντηση του Δημάρχου Ζακύνθου Γιώργου Στασινόπουλου με τον αντιπεριφερειάρχη Κωνσταντίνο Καποδίστρια για το θέμα.

Μικρές ζημιές στη Ζαχάρω

Μικρές υλικές ζημιές έχουν καταγραφεί στη Ζαχάρω Ηλείας μετά τον σεισμό των 5,7 Ρίχτερ στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Μητρόπουλος. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο δήμαρχος ανέφερε ότι «βρισκόμαστε στη φάση της καταγραφής των ζημιών. Υπάρχουν κάποια θέματα».

Έκανε, δε, λόγο για μικρές υλικές ζημιές, μεταξύ άλλων στο δημοτικό στάδιο. Όπως τόνισε ο δήμαρχος, τα σχολεία έχουν εκκενωθεί, ενώ δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.

Σεισμοί μικρότερου μεγέθους μετά τα 5,7 Ρίχτερ

«Καταγράφονται σεισμοί μικρότερου μεγέθους μετά τα 5,7 Ρίχτερ. Αυτό είναι θετικό σημάδι εκτόνωσης αυτή τη στιγμή που είναι νωρίς για συμπεράσματα» σχολίασε από την πλευρά του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.

 

 

Η εκτίμηση του Γ. Παπαδόπουλου

Από την πλευρά του, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος είπε ότι είναι υπό εξέταση αν επρόκειτο για μία ή για δύο δονήσεις.

Όπως είπε, παρακολουθείται το φαινόμενο, ενώ είναι νωρίς για να αποσαφηνιστεί αν ο σεισμός των 5,7 Ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός.

Παράλληλα, σε ανάρτησή του, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «τo θρίλερ με τον δήθεν διπλό σεισμό στο θαλάσσιο χώρο του Κυπαρισσιακού κόλπου έληξε. Αρχικά το Εθνικό Αστεροσκοπείο ανακοίνωσε 2 σεισμούς μεγεθών 5,6 και 5,7. Τελικά, μετά από μισή ώρα ανακοίνωσε 4,5 και 5,7. Τέτοια σφάλματα έχουν συμβεί και στο παρελθόν. Πρέπει να εξαλειφθούν. Δημιουργούν σύγχυση και δυσκολεύουν την αξιολόγηση».

«Ως προς την ουσία, προς το παρόν δεν είμαστε βέβαιοι αν ο 5,7 ήταν ο κύριος σεισμός. Η περιοχή έχει κάνει μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν. Θα επανέλθω όταν συλλεγούν περισσότερα δεδομένα» συμπλήρωσε.

 

Κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις της πολιτικής προστασίας

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η πυροσβεστική, μετά τη σεισμική δόνηση κινητοποιήθηκαν άμεσα όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας με διασπορά στην ευρύτερη περιοχή.

Μέχρι στιγμής το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έχει λάβει κλήσεις και δεν έχουν αναφερθεί ζημιές σε κτήρια, ενώ πραγματοποιούνται περιπολίες από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας στην ευρύτερη περιοχή της σεισμικής δόνησης.

Σε αυξημένη ετοιμότητα έχουν τεθεί οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της ΠΕΠΥΔ Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου καθώς και η 6η Ε.Μ.Α.Κ.

Αισθητός και στην Ιταλία ο σεισμός

Η σεισμική δόνηση των 5,7 Ρίχτερ έγινε αισθητή και στην Κάτω Ιταλία και, ειδικότερα, στην ευρύτερη περιοχή του Μπάρι, σε μέρος της Σικελίας και της Καλαβρίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Πολλοί χρήστες σχολίασαν το συμβάν με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έως τώρα δεν έχουν καταγραφεί, από τις αρχές, τραυματισμοί ή υλικές ζημιές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η αντίδραση Ελεγκτή στην αίτηση Εισαγγελίας για παύση του

Με ευθείες βολές κατά της Γενικής Εισαγγελίας, αντέδρασε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αμέσως μετά την καταχώρηση της αίτησης για παύση του στο Ανώτατο...

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών

Σε ρυθμούς εκλογών μπήκε από σήμερα το κυβερνητικό τυπογραφείο για να τυπώσει τα ψηφοδέλτια για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου του 2024, μετά την...

Βραζιλία: Μεγάλη πυρκαγιά σε ξενώνα στο Πόρτο Αλέγκρε- Τουλάχιστον 10 νεκροί

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε έναν ξενώνα στην πόλη Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους...

Εκκενώνουν νοσοκομεία στο Κίεβο υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών

Σε έκτακτη εκκένωση δύο Νοσοκομείων προχώρησε το Κίεβο, συμπεριλαμβανομένου ενός νοσοκομείου παίδων, υπό τον φόβο ρωσικών επιδρομών σε αυτές τις εγκαταστάσεις. «Υπήρχε προαναγγελία για μια...

Στις 19 Ιουνίου θα δικαστούν οι 11 «Σπαρτιατες»

Για τις 19 Ιουνίου προσδιορίστηκε η δίκη των 11 βουλευτών του κόμματος «Σπαρτιάτες» για εξαπάτηση εκλογέων. Οι βουλευτές θα καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου...

Βρετανία: Άρχισαν «προετοιμασία» της κηδείας του βασιλιά Καρόλου

Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ ξεκίνησε την επιχείρηση «Menai Bridge» (Γέφυρα Μενάι), που με βάση το βασιλικό πρωτόκολλο είναι η κωδική ονομασία για τις προετοιμασίας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!