30.2 C
Nicosia
Δευτέρα 17 Ιούνιος 2024 | 13:19

Γεραπετρίτης: Επιζήμια η Συμφωνία των Πρεσπών αλλά θα την τηρήσουμε

Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι επιζήμια αλλά θα την τηρήσουμε δηλώνει ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, διαμηνύοντας πάντως ότι η Αθήνα είναι προετοιασμένη για κάθε ενδεχόμενο.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάϊ», και ερωτηθείς για τηΣυμφωνία των Πρεσπών και τη στάση που κρατούν τα μέλη του VMRO, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε: «Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια. Η ενέργεια της ΠτΔ της Βόρειας Μακεδονίας ήταν μία κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Από την άλλη αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή τη στιγμή η πολιτική ηγεσία δεν υφίσταται. Μόλις υπάρξει νέα κυβέρνηση, θα προβούμε στα δέοντα».

Πρόκειται για μία διεθνή συμφωνία, η οποία κυρώθηκε από τα δύο κοινοβούλια, αυτό σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να τροποποιηθεί μονομερώς από κανένα από τα μέρη. ‘Αρα, ακόμη κι αν υπάρχει βούληση από τη Βόρεια Μακεδονία ή από την Ελλάδα να τροποποιήσουν τη συνθήκη μονομερώς, αυτό δεν μπορεί να γίνει», ανέφερε -μεταξύ άλλων- ο υπουργός Εξωτερικών.

Σχολίασε πως «εμείς είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια» και πως «υπό τις συνθήκες τις οποίες τρέχει ο κόσμος σήμερα είναι εντελώς αδύνατον να προβλέπεις τα μελλούμενα, εκείνο το οποίο οφείλεις να κάνεις ως συνετός πολιτικός, ως συνετός διαχειριστής, είναι να μπορείς να έχεις εκπονήσει όλα τα δυνατά σενάρια και να έχεις έτοιμες τις αντιδράσεις και τα αντανακλαστικά» υπενθυμίζοντας ότι αυτό έγινε και μετά τα όσα διεμήφθησαν κατά την πρόσφατη ορκωμοσία της Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας.

«Για να τοποθετήσουμε τα πράγματα στο πλαίσιο τους, κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία δεν έχει ακόμη ορκιστεί, πρωθυπουργός δεν έχει ορκιστεί, άρα δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή συνομιλητής. Αντιλαμβάνεστε ότι η ενέργεια της Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας ήταν μία κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, από την άλλη πλευρά αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή τη στιγμή πολιτική ηγεσία στη Βόρεια Μακεδονία δεν υφίσταται. Βρισκόμαστε ακόμη σε υπηρεσιακή κυβέρνηση, θα υπάρξει συγκρότηση της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας την ερχόμενη εβδομάδα και ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης εντός του Ιουνίου. Αμέσως μόλις υπάρξει η κυβέρνηση αυτή θα προβούμε στα δέοντα», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης.

Τεχνικά και νομικά προβλήματα στη Συμφωνία των Πρεσπών

Υπενθύμισε ότι η σημερινή κυβέρνηση ήδη ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε επισημάνει τα προβλήματα της εν λόγω επιζήμιας, όπως σημείωσε, συμφωνίας. «Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μία συνθήκη, η οποία προέβλεψε θέματα τα οποία έχουν κόστος για την Ελλάδα και από την άλλη πλευρά ήταν μία συμφωνία, η οποία τεχνικά – νομικά είχε πολύ σοβαρά προβλήματα, τα οποία συν τω χρόνω ανακύπτουν, και για τον λόγο αυτό εξαρχής εμείς είχαμε τοποθετηθεί ότι αυτή η συμφωνία είναι επιζήμια. Εντούτοις είναι σαφέστατο -και το έχει πει ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, στην κύρωση, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης: τη συμφωνία αυτή θα την τηρήσουμε και θα μεριμνήσουμε για την πιστή της τήρηση. Όχι μόνο γιατί υπάρχει συνέχεια του κράτους, γιατί είναι προφανές ότι έχοντας διαμορφώσει το συγκεκριμένο γεωπολιτικό περιβάλλον και έχοντας αυτή τη στιγμή κυρώσει τη συμφωνία και μη δυνάμενοι να την τροποποιήσουμε μονομερώς, αυτό το οποίο οφείλουμε να πράττουμε είναι να είμαστε σίγουροι ότι το άλλο μέρος την εφαρμόζει με συνέπεια», υπογράμμισε ο υπουργός.

Tρομοκρατική οργάνωση η Χαμάς

Σχολιάζοντας επίσης δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη με αφορμή και την επίσκεψή του στην Παλαιστίνη, σημείωσε:

«’Ακουσα με έκπληξη τα όσα είπε ο κ. Κασσελάκης σχετικά με τη Χαμάς, όπως επίσης άκουσα με έκπληξη τα όσα είπε ο κ. Σπηλιωτόπουλος διερμηνεύοντας τον αρχηγό του (σ.σ. φιλοξενήθηκε νωρίτερα στην ίδια εκπομπή). Ο κ. Κασσελάκης είπε ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση ενώ προ ολίγου ο κ, Σπηλιωτόπουλος μας είπε ότι είναι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση αλλά εντός της τρομοκρατικής οργάνωσης υπάρχουν ακραίοι τρομοκράτες και λιγότερο ακραίοι τρομοκράτες. Μία τρομοκρατική οργάνωση είναι τρομοκρατική, τελεία. Δεν μπορεί να υπάρχει διαβάθμιση της τρομοκρατίας. Ή χαρακτηρίζεσαι τρομοκράτης ή δεν χαρακτηρίζεσαι».

Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η Χαμάς δεν ταυτίζεται με τον παλαιστινιακό λαό και σημείωσε πως η επόμενη ημέρα της Παλαιστίνης δεν μπορεί να είναι άλλη απ’ αυτή που προβλέπεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. «Εκείνο όμως που είναι απόλυτα σαφές είναι ότι η Χαμάς δεν ταυτίζεται με τον παλαιστινιακό λαό. Ο παλαιστινιακός λαός δίνει μία πραγματική μάχη για την επιβίωσηκαι την αναγνώρισή του, για την υπόστασή του, εδώ και δεκαετίες. Αυτό δεν εκφράζεται από τη Χαμάς. Και δεν μπορεί να εκφραστεί. Εκείνο το οποίο πρέπει να αντιλαμβανόμαστε είναι ότι πράγματι θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να υπάρξει μία πολιτική λύση για να σταματήσει το αιματοκύλισμα».

Υπάρχουν συνταγματικά όρια και στην Τουρκία

Με αφορμή την τροποποίηση του τουρκικού κανονισμού για την επιστράτευση, ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι «το παρακολουθούμε», σημειώνοντας, ωστόσο «δεν αξιολογώ ότι η κίνηση του Τούρκου προέδρου να αναλάβει την ευθύνη για την κήρυξη εθνικής επιστράτευσης είναι κάτι που ασκεί άμεση επίδραση στην Ελλάδα. Υπάρχουν συνταγματικά όρια και στην Τουρκία και οφείλει να τα παρακολουθεί».

«Θα προχωρήσουμε σε μία απόπειρα ειρηνικής συνύπαρξης στην περιοχή μας. Η ειρηνική συνύπαρξη δεν είναι αυτοσκοπός, είναι ένα ζήτημα που έχει να κάνει με την ευημερία του λαού μας», πρόσθεσε.

Για τα θαλάσσια πάρκα

Για το ζήτημα των θαλάσσιων πάρκων διεμήνυσε ότι «η ελληνική στρατηγική, η οποία αφορά την προστασία του περιβάλλοντος θα συνεχιστεί απρόσκοπτα με βάση τον σχεδιασμό μας».«Θα κάνουμε εκείνο το οποίο επιβάλλεται. Και θα το κάνουμε όχι επειδή αυτό προκύπτει από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Οι περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες δεν έχουν να κάνουν με την άσκηση της δικής μας κυριαρχίας. Η κυριαρχία μας είναι αταλάντευτη, αναπαλλοτρίωτη και δεν τίθεται σε καμιά διαπραγμάτευση. Εκείνο το οποίο θέλουμε να κάνουμε είναι να έχουμε έναν καλύτερο πλανήτη και στην πραγματικότητα γνωρίζετε πολύ καλά ότι η δική μας περιοχή είναι αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Ερωτηθείς για δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου που θέλουν την Τουρκία να σχεδιάζει τα δικά της θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο ως απάντηση στην Ελλάδα, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι «η Τουρκία μπορεί να αποφασίσει οτιδήποτε είναι μέσα στη δική της κυριαρχία», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο «δεν είναι δυνατόν η άσκηση της κυριαρχίας να επιδρά με οποιονδήποτε τρόπο σε ένα άλλο κράτος, άρα είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία αρνητική επίδραση σε εμάς». Στην ερώτηση, δε, εάν βόρεια της Κρήτης, πέρα από τα έξι μίλια, η Τουρκία μπορεί να ανακοινώσει θαλάσσιο πάρκο, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως «η απάντηση είναι σαφής και είναι ότι δεν μπορεί».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Υπέκυψε στα τραύματά του 69χρονος που ενεπλάκη σε τροχαίο στη Λάρνακα

Σε θανατηφόρα εξελίχθηκε σοβαρή οδική σύγκρουση, που συνέβη στις 7 Ιουνίου 2024, στη Λάρνακα. Ο 69χρονος Ανδρέας Ξιούρος, από την Αραδίππου, που τραυματίστηκε κρίσιμα...

Αυτοδυναμία Εργατικών και ήττα των Τόρις συνεχίζουν να δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Σταθερά μεγάλο προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου που εξασφαλίζει αυτοδυναμία συνεχίζουν να δίνουν στο Εργατικό Κόμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο οι νεότερες δημοσκοπήσεις. Την ίδια ώρα οι...

Παίρνει μέτρα στις εισαγωγές χοιρινού από την ΕΕ η Κίνα

Έρευνα αντιτάμπινγκ για εισαγωγές χοιρινού και υποπροϊόντων χοιρινού κρέατος από την Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε η Κίνα. «Το Υπουργείο Εμπορίου άνοιξε έρευνα αντιντάμπινγκ για εισαγωγές σχετικών...

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Απόστολος Λύτρας για τον ξυλοδαρμό της συζύγου του

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο γνωστός ποινικολόγος Απόστολος Λύτρας που συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία, μετά την απολογία του στην ανακρίτρια. Στον ποινικολόγο επιβλήθηκε...

Συνέχεια ενδοκυβερνητικού φόρουμ για πολεμικές επιχειρήσεις μετά τη διάλυση του Πολεμικού Συμβουλίου

Η απόφαση διάλυσης του πολεμικού Υπουργικού Συμβουλίου δεν σημαίνει κατάργηση του το κλειστού ενδοκυβερνητικού φόρουμ, που είναι αρμόδιο για την καθαυτή διαχείριση των πολεμικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με...

Η Ουκρανία ετοιμάζεται για περισσότερες διακοπές στην ηλεκτροδότηση

Η Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση θα επιδεινωθούν έως τα τέλη του Ιουλίου, ύστερα από σειρά ρωσικών πληγμάτων στις ενεργειακές της...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!