21.9 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 10:48

«Όχι» στην βαβούρα του Αυγούστου λένε οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες

Καθώς οι Ευρωπαίοι προετοιμάζονται για την αγαπημένη τους καλοκαιρινή περίοδο διακοπών, τα νέα δεδομένα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων (ETC) δείχνουν ότι δίνουν προτεραιότητα σε ένα νέο κριτήριο προγραμματισμού ταξιδιών: Την έλλειψη πολυκοσμίας.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, μετά από τις καλές καιρικές συνθήκες και τις ελκυστικές προσφορές, οι Ευρωπαίοι λένε ότι το επόμενο πιο σημαντικό κριτήριο για την επιλογή ενός προορισμού στην ήπειρό τους είναι «να μην έχει κόσμο».

Η μάχη για μια ομπρέλα στην παραλία Pampelonne στο St. Tropez ή το να καταφέρει κάποιος να προσπεράσει τους Αμερικανούς παραθεριστές στην Place du Trocadéro στο Παρίσι κατά τους πιο πολυσύχναστους καλοκαιρινούς μήνες είναι μεγάλη.

«Νομίζω ότι έχει να κάνει με τις συνήθειες που είχαμε στα τρία χρόνια της  Covid αλλά και με το πόσο συναρπαστικό είναι να ανακαλύπτεις νέα μέρη», λέει ο Luís Araújo, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων. Το να έχουν περισσότερο χώρο είναι σημαντικό για σχεδόν το 30% των Ευρωπαίων τουριστών.

Πάνω από τα δύο τρίτα σχεδιάζουν να δραπετεύσουν την άνοιξη και στις αρχές του καλοκαιριού, πριν από τον τον Αύγουστο που είναι μήνας αιχμής, σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής, που δημοσιεύθηκε στις 13 Απριλίου. Τα δεδομένα της έρευνας συλλέχθηκαν τον Μάρτιο του 2023 με συμμετέχοντες από 10 μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Παρά τη φήμη των Ευρωπαίων ότι κάνουν διακοπές ολόκληρο τον Αύγουστο, τα δεδομένα συνήθως δεν το επιβεβαιώνουν –  εκτός από το 2022, όταν τα ταξίδια μετά τους περιορισμούς της πανδημίας και η αυξημένη ζήτηση οδήγησαν τους Ευρωπαίους να παίρνουν άδεια όλο το καλοκαίρι, ακόμη και αυτόν τον μήνα αιχμής.

Τώρα, το 2023, αυτοί οι αριθμοί έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 10%, όπως δείχνει η έκθεση, με πάνω από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων να κάνουν διακοπές ήδη από την άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού. «Επιστρέφουμε στο ενδοευρωπαϊκό μοτίβο που είχαμε παλιά, το οποίο είναι τα ταξίδια εκτός high σεζόν», λέει ο Araújo.

Η τάση για διακοπές μακριά από πλήθη τουριστών θα συνεχίσει να αυξάνεται, σύμφωνα με την ETC. Οι χώρες-μέλη της Επιτροπής ενθάρρυναν αυτή τη στροφή, παρουσιάζοντας διάφορες περιοχές και δραστηριότητες όλο τον χρόνο, εξηγεί ο Araújo.

Μια ακόμη αλλαγή στον ευρωπαϊκό καλοκαιρινό προγραμματισμό είναι ότι το 7% των ερωτηθέντων στην έρευνα λέει ότι λαμβάνει υπόψη τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Φυσικά, αυτό έρχεται μετά από έναν από τους θερμότερους ευρωπαϊκούς χειμώνες που έχουν καταγραφεί ποτέ. Για πρώτη φορά, η κλιματική αλλαγή έχει αντίκτυπο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με τα ταξίδια, λέει ο Araújo.

Τα καταστροφικά κύματα καύσωνα του περασμένου έτους που ξεκίνησαν στα μέσα Ιουλίου έκαναν επίσης τους Ευρωπαίους να επανεξετάζουν τις διακοπές τους, με περισσότερους να κατευθύνονται προς τις βόρειες ακτές της ηπείρου και να ταξιδεύουν τους μήνες Απρίλιο, Μάιο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Πηγή: Euro2day.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Επαναρχίζει το πρωτάθλημα – Κρίσιμο ντέρμπι ΑΕΚ-ΑΠΟΕΛ

Μετά τη διακοπή για τους αγώνες της Εθνικής στο ποδόσφαιρο, επαναρχίζει αυτό το τριήμερο η αγωνιστική δράση στο Πρωτάθλημα Cyta με τη διεξαγωγή της...

Γάζα: 12 Παλαιστίνιοι νεκροί από ισραηλινό πλήγμα στη Ράφα

Την Ράφα έπληξαν οι ισραηλινές δυνάμεις, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 12 ανθρώπων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters...

Πώς η κατάρρευση της γέφυρας της Βαλτιμόρης προκάλεσε χείμαρρο από θεωρίες συνωμοσίας

Πριν γίνει μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου, η Marjorie Taylor Greene  ενεπλάκη με μια θεωρία συνωμοσίας ότι «εβραϊκά διαστημικά λέιζερ» μπορεί να ήταν η αιτία...

Παρ’ ολίγον τραγωδία στον αέρα – Πτήση της British από Αθήνα πέρασε «ξυστά» από drone

Μια πτήση της British Airways από Αθήνα για Λονδίνο οριακά απέφυγε τη σύγκρουση με ‘ενα drone καθώς η απόσταση μεταξύ τους έφτασε στο 1,5...

Η ομιλία Μητσοτάκη για πρόταση δυσπιστίας: Δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο

«Κάποιοι επιτήδειοι φρόντισαν να ρίξουν το σπόρο της αμφιβολίας στη δικαιοσύνη. Πολιτικές δυνάμεις μεταβλήθηκαν σε εμπόρους το πόνου», τόνισε από το βήμα της Βουλής...

Το Euribor αυξήθηκε ξανά τον Μάρτιο

Ανοδικά κινήθηκε το Euribor 12μήνου και τον Μάρτιο, καθώς αναμένεται να κλείσει στο 3,72%, καθώς καθυστερούν οι μειώσεις των επιτοκίωντης Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τον Φεβρουάριο,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!