22.8 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 18:05

Παγγαίο: Σπάνιες οι φυσικές ομορφιές του

Στολίδι και σημείο αναφοράς για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και της Ανατολικής Μακεδονίας εν γένει, το Παγγαίο είναι ένας πανέμορφος ορεινός όγκος με πυκνά δάση από καστανιές, οξιές και βελανιδιές, ιδανικός για περιπάτους και περιηγητικές διαδρομές.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προϊστορικές βραχογραφίες που έχουν αποκαλυφθεί στον ορεινό όγκο του Παγγαίου.

Artware/visitkavala.gr)

Σύμφωνα με τη μυθολογική παράδοση, ο πρώτος που έζησε στα φαράγγια του Παγγαίου με τα άγρια θηρία ήταν ο Ορφέας, γιος της Μούσας Καλλιόπης, ήρωας, ποιητής και φημισμένος μουσικός, ιδρυτής μυστηριακών τελετών.

Ηρακλής Μήλας/visitkavala.gr)

Αργότερα ήταν ο Διόνυσος (θεός της γονιμότητας, της ευφορίας, της αμπέλου και του κρασιού) εκείνος που μαζί με τις Μαινάδες του πραγματοποιούσε στα έρημα φαράγγια του Παγγαίου τα οργιαστικά γλέντια του.

Ηρακλής Μήλας/visitkavala.gr)

Με το αγαπημένο βουνό των Μουσών συνδέθηκε και ο μυθικός βασιλιάς Μίδας, που έγινε πλούσιος και ισχυρός χάρη στο χρυσάφι του Παγγαίου.

Ηρακλής Μήλας/visitkavala.gr)

Τα πλούσια μεταλλεία χρυσού και αργύρου της περιοχής (η αρχαιολογική έρευνα έχει αποκαλύψει στοές μεταλλείων σε διάφορα σημεία) εκμεταλλεύτηκαν συστηματικά Θασίτες, Αθηναίοι, Μακεδόνες (Φίλιππος Β’, Μέγας Αλέξανδρος και Διάδοχοι) και Ρωμαίοι.

Ηρακλής Μήλας/visitkavala.gr)

Το Παγγαίο αποτέλεσε θέατρο στρατιωτικών επιχειρήσεων και σκληρών μαχών κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους και τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ηρακλής Μήλας/visitkavala.gr)

Artware/visitkavala.gr)

Πεζοπορικές διαδρομές στο Παγγαίο

Ορειβατικά καταφύγια και ένα πυκνό δίκτυο μονοπατιών εξυπηρετούν όσους και όσες επιθυμούν να έλθουν σε άμεση επαφή με τον ορεινό όγκο του Παγγαίου (ψηλότερη κορυφή του, το Μάτι, υψόμετρο 1.956) και να ανακαλύψουν τις σπάνιες φυσικές ομορφιές του.

Δύο από τα εν λόγω καταφύγια βρίσκονται κοντά στις κορυφές του βουνού: «Στέργιος Χατζηγεωργίου», στην Κοιλάδα του Ορφέα (υψόμετρο 1.750), και καταφύγιο Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου (Ε.Ο.Σ.) Καβάλας (υψόμετρο 1.550).

Άλλα δύο, σε χαμηλότερο υψόμετρο, είναι το καταφύγιο της Πρώτης Σερρών, στην τοποθεσία Μπουγατίνα (υψόμετρο 1.200), και το καταφύγιο του Ε.Ο.Σ. Ροδολίβους, στην τοποθεσία Χατζηκώστα Σουλνιάρι (υψόμετρο 1.000).

Οι υπάρχουσες πεζοπορικές διαδρομές στο Παγγαίο, σύμφωνα με την παρουσίαση που γίνεται από το διαδικτυακό τόπο του Ε.Ο.Σ. Καβάλας, είναι οι ακόλουθες:

 

Το μονοπάτι της Αυλής
Το μονοπάτι της Εικοσιφοίνισσας
Το μονοπάτι της Νικήσιανης
Το μονοπάτι του Ροδολίβους

 

Το μονοπάτι «Μαύρα νερά»

 

Το μονοπάτι της Πρώτης

 

Το μονοπάτι της Μεσορόπης

 

*Στην κεντρική φωτογραφία του παρόντος άρθρου, πέτρινο γεφύρι στο Παγγαίο (πηγή: Ηρακλής Μήλας/visitkavala.gr).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Έρευνα: Απογοήτευση και θυμός των πολιτών στην Ελλάδα

Σαφές κοινωνικό υπόβαθρο έχει το άκρως τεταμένο πολιτικό σκηνικό καθώς όπως δείχνουν οι ποιοτικές μετρήσεις τα συναισθήματα των πολιτών δεν είναι καθόλου χαρωπά. Το ΙΝ...

Πότε διαλύεται πιο εύκολα ένας γάμος;

Ο γάμος και η ηλικία των ατόμων κατά τον γάμο έχουν σημαντική επίδραση στην ποιότητα της σχέσης και τη διάρκειά της, σύμφωνα με επιστημονικές...

Αντί για κούρεμα, κατέληξε να κοιμάται… 3 ώρες

Ένας καλόκαρδος κουρέας δημοσίευσε ένα viral βίντεο στο TikTok με το πώς αυτός και οι συνάδελφοί του άφησαν έναν εξαντλημένο πελάτη τους να κοιμηθεί...

Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024

Ποσά ύψους €551,8 εκατομμυρίων, έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση για την περίοδο από την έναρξη της διαδικασίας συμψηφισμού οφειλών (Νοέμβριο 2013) μέχρι το τέλος...

ΤΙΤΑΝ: Ρεκόρ κερδοφορίας για τρίτο συνεχόμενο έτος

Ο ΤΙΤΑΝ δημοσίευσε την Ενιαία Ετήσια Έκθεση Απολογισμού 2023, η οποία παρουσιάζει τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου σε συνδυασμό με τις επιδόσεις του σε...

Η 1η Απριλίου 1955: Βαρύτατες οι ευθύνες πολιτικών  αλλά και πολιτών

Του Ξενή Χ. Ξενοφώντος* Μέσα σε πρωτοφανες κλίμα  πολεμικών συγκρούσεων  στον ταραγμένο πλανήτη και με  το χρονίζον Κυπριακό  Ζήτημα να παραμένει άλυτο,  ο  Κυπριακός  Ελληνισμός...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!