18.9 C
Nicosia
Πέμπτη 25 Απρίλιος 2024 | 2:38

Η Ευρώπη «πετάει»- Πού οφείλεται η ταξιδιωτική τόνωση

«Ξανανιώνουν» τα αεροπορικά ταξίδια στην Ευρώπη, γεγονός που οφείλεται αφενός στο μπαράζ φθηνών εισιτηρίων από τις low cost εταιρείες, αφετέρου στη σχετικά ομαλή εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος- και το σύστημα πιστοποίησης εμβολιασμού που εφαρμόζεται στη Γηραιά Ήπειρο.

Μέχρι πρόσφατα άκμαζαν τα εγχώρια ταξίδια στις ΗΠΑ και την Κίνα, με τους επιβάτες να εκμεταλλεύονται την πτώση των κρουσμάτων Covid-19 και στα δύο μέρη. Στις ΗΠΑ, η ισχυρή ώθηση των εμβολιασμών βελτίωσε επίσης σημαντικά την εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών.

Τα ενδοηπειρωτικά ταξίδια στην Ευρώπη, ωστόσο, όπως αναφέρει η Wall Street Journal, παρέμειναν πολύ κάτω από τα επίπεδα πριν από το 2019, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην εξάρτηση της αγοράς σε μεγάλο βαθμό από τις διασυνοριακές πτήσεις οι οποίες έχουν περιοριστεί από τους περιορισμούς των χωρών για τον έλεγχο της διασποράς του ιού.

Πλέον, η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα έχει αρχίσει να επηρεάζει τα ταξίδια στις ΗΠΑ και την Κίνα με την Ευρώπη να αναδεικνύεται το «αισιόδοξο σημείο» της αεροπορικής βιομηχανίας-τουλάχιστον προς το παρόν.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ενδοευρωπαϊκές πτήσεις μειώθηκαν κατά 27% σε σύγκριση με την ίδια εβδομάδα του 2019, σύμφωνα με ανάλυση της εταιρείας συμβούλων αεροπορίας Cirium.

Πρόκειται για το μικρότερο χάσμα που καταγράφηκε από τον Μάρτιο του 2020, όταν οι αεροπορικές εταιρείες άρχισαν να περιορίζουν τις υπηρεσίες εν μέσω του πρώτου παγκόσμιου κύματος λοιμώξεων Covid-19.

Στο μεταξύ, η χωρητικότητα στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 15% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019, αφού πλησίασε τα προ-πανδημίας επίπεδα στις αρχές Ιουλίου. Η χωρητικότητα τότε μειώθηκε μόλις 7,6%, προτού η παραλλαγή Δέλτα αρχίσει να εξαπλώνεται ευρέως.

Η Southwest Airlines δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η παραλλαγή επιβράδυνε τις κρατήσεις και είχε προκαλέσει αύξηση στις ακυρώσεις. Τόσο η Frontier Airlines όσο και η Mesa Air Group , ένας από τους μεγαλύτερους περιφερειακούς αερομεταφορείς, έχουν επίσης εκφράσει τις ανησυχίες τους σχετικά με τον αντίκτυπο της παραλλαγής στην ταξιδιωτική ζήτηση.

Στην Κίνα, οι πτήσεις μειώθηκαν κατά 45% από τα επίπεδα του 2019 την περασμένη εβδομάδα. Στις αρχές Ιουλίου, η χωρητικότητα της Κίνας ήταν 10% υψηλότερη από τα επίπεδα του 2019, σύμφωνα με την Cirium.

Πού οφείλεται η ευρωπαϊκή άνθηση

Η ανάκαμψη στην Ευρώπη έρχεται καθώς οι low cost αερομεταφορείς, όπως η Ryanair και η Wizz Air Holdings, αυξάνουν τη χωρητικότητά τους, ανοίγοντας νέες βάσεις και διαδρομές. Οι εκπτωτικές εταιρείες προσλαμβάνουν πιλότους και πληρώματα για να επωφεληθούν από την αυξημένη ταξιδιωτική ζήτηση κατά την κρίσιμη καλοκαιρινή περίοδο.

«Πουλάμε πολλές φθηνές θέσεις για να ανακάμψουμε πολύ γρήγορα», δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, Μάικλ Ο’Λίρι. Όπως είπε, οι κρατήσεις για το υπόλοιπο του έτους είναι «πολύ ισχυρές».

Στελέχη και αναλυτές του κλάδου υποστηρίζουν ότι το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα γρήγορα αυξανόμενα επίπεδα εμβολιασμού σε ολόκληρη την ήπειρο έχουν επίσης διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο για την ανάκαμψη των ταξιδιών μικρών αποστάσεων στην Ευρώπη.

Το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό είχε προκαλέσει αρχικά σκεπτικισμό ως προς το πώς θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό και πώς θα λειτουργήσει σε διαφορετικές χώρες. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, έχει βοηθήσει το άνοιγμα των συνόρων, παρόλο που οι χρόνοι αναμονής στα αεροδρόμια έχουν παραταθεί λόγω των πρόσθετων ελέγχων, λένε στελέχη και αναλυτές.

«Αυτό (το πράσινο πιστοποιητικό) έχει ενισχύσει για τα ευρωπαϊκά ταξίδια», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Wizz Air, Γιόζεφ Βάραντι. «Αυτός είναι ο θεμελιώδης παράγοντας – ότι εάν είστε πλήρως εμβολιασμένοι ή είστε αρνητικοί, μπορείτε πραγματικά να ταξιδέψετε», πρόσθεσε.

Η χωρητικότητα της Wizz Air είναι στο 103% από το επίπεδο που ήταν την ίδια περίοδο το 2019, συνέχισε. Η αεροπορική εταιρεία προσέλαβε 400 επιπλέον μέλη πληρώματος τον Αύγουστο και θα προσλάβει άλλα 1.000 τους επόμενους τέσσερις μήνες.

Σύμφωνα με τον Βάραντι, τα έσοδα μειώθηκαν περίπου 20%, ωστόσο, λόγω των χαμηλότερων τιμών των εισιτηρίων και επειδή η αεροπορική εταιρεία πετούσε αεροσκάφη με περισσότερες άδειες θέσεις. Ο συντελεστής πληρότητας θέσεων, ένα μέτρο για το πόσο πλήρης είναι κάθε πτήση, μειώθηκε περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες, περίπου 85%, από το 2019.

Όπως και ορισμένοι αερομεταφορείς των ΗΠΑ, η Wizz Air καθώς προσπαθεί να ανακάμψει γρήγορα μετά από 18 μήνες μειωμένης κίνησης, αντιμετωπίζει συχνά καθυστερήσεις στα αεροδρόμια. Ως αποτέλεσμα, η αεροπορική εταιρεία αναγκάστηκε να ακυρώσει ορισμένες πτήσεις.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr με πληροφορίες από WSJ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Βουλή: Προτάσεις βουλευτών για τις πολλαπλές συντάξεις – Δείτε τι εισηγούνται

Έξι συν μια προτάσεις νόμου καταθέτουν την Πέμπτη Βουλευτές για ρύθμιση του ζητήματος των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης κρατικών αξιωματούχων. Τις έξι προτάσεις...

Επιπρόσθετα μέσα πυρόσβεσης για τη φωτιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού

Επιπρόσθετες δυνάμεις πυρόσβεσης κλήθηκαν για την κατάσβεση της φωτιάς που ξέσπασε λίγο πριν τις 10 πρωί, εντός του Κρατικού Δάσους Λεμεσού. Σύμφωνα με το Τμήμα...

Η Τράπεζα Κύπρου συνεχίζει να αγοράζει μετοχές της

Συνεχίζει τις αγορές ιδίων μετοχών η Τρ. Κύπρου, καθώς σήμερα ανακοινώθηκε νέα πράξη. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Bank of Cyprus Holdings απέκτησε χθες αριθμό...

Συνέχισε την ανοδική πορεία του το ΧΑΚ

Νέα κέρδη κατέγραψε το ΧΑΚ κατά την χρηματιστηριακή συνάντηση της Τετάρτης. Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ έκλεισε στις 145,36 μονάδες και στο +0,2%. Ο Δείκτης FTSE/CySE...

Λονδίνο: Άλογα το έσκασαν στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας – 4 τραυματίες, ζημιές σε οχήματα (βίντεο)

Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν τουλάχιστον δύο άλογα το έσκασαν και άρχισαν να τρέχουν χωρίς αναβάτες στο κέντρο του Λονδίνου, προς μεγάλη έκπληξη των περαστικών, σήμερα Τετάρτη το...

Δικαστήριο διατάσσει τη σύλληψη του Ρώσου υφυπουργού Άμυνας με κατηγορίες περί δωροληψίας

Τη σύλληψη του Ρώσου υφυπουργού Άμυνας διέταξε δικαστήριο καθότι βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για δωροληψία, στην πιο πολύκροτη υπόθεση διαφθοράς από τότε που ο...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!