Αεροπορικό ταξίδι με «σπαστό» κρεβάτι στην οικονομική θέση. Μπορείς να το φανταστείς; Κι όμως θεωρείται η νέα τάση στα ταξίδια, και όχι μία, ούτε δύο αλλά επτά αεροπορικές εταιρείες προσφέρουν ήδη θέσεις αυτού του είδους.
Πρώτη η Air New Zealand λάνσαρε το «Skycouch» το 2011, κατοχυρώνοντας έκτοτε την καινοτομία. «Ούσα μια σχετικά μικρή αεροπορική εταιρεία από μια μικρή χώρα, η καινοτομία βρίσκεται στο επίκεντρο της επιχείρησής μας», είχε δηλώσει σχετικά με την υπηρεσία ο τότε διευθύνων σύμβουλος της αεροπορικής εταιρείας Rob Fyfe.
Τι είναι όμως το «Skycouch»; Κάτι πολύ απλό, ένας καναπές και η δυνατότητα που δίνεται στους επιβάτες να κλείσουν τρεις αεροπορικές θέσεις που στην πορεία μπορούν να μετατραπούν σε κρεβάτι, χάρη σε ένα ειδικά σχεδιασμένο στρώμα που ανοίγει κάτω από τα καθίσματα, δημιουργώντας ένα μεγάλο χώρο.
Το κρεβάτι, το οποίο κανείς δεν μοιράζεται με ένα άγνωστο, είναι μικρότερο από αυτό που προσφέρεται στην business class, ωστόσο, παραμένει μια πολύ πιο αναπαυτική εναλλακτική για ένα ταξίδι μεγάλων αποστάσεων.
Ποιες αεροπορικές διαθέτουν την υπηρεσία
Από το ντεμπούτο του Skycouch, και άλλες αεροπορικές εταιρείες λάνσαραν αντίστοιχες υπηρεσίες. Το 2014, η China Airlines της Ταϊβάν παρουσίασε τον «Οικογενειακό Καναπέ» της και στα τέλη του 2014 η Azul Brazilian Airlines το «Skysofa». Έπειτα, το 2015, ήρθε το «Economy Sleeper» της Air Astana του Καζακστάν και το 2016 το «Extra Couchette» της γαλλικής αεροπορικής εταιρείας Air Austral.
Πιο πρόσφατα, το 2019, η ιαπωνική All Nippon Airways παρουσίασε το «COUCHii» για τα Airbus A380 που πετούν αποκλειστικά μεταξύ Τόκιο και Χονολουλού.
Η Vietnam Airlines δίνει επίσης την επιλογή του «Sky Sofa» για τις πτήσεις μεταξύ Σαν Φρανσίσκο και Χο Τσι Μιν, καθώς και μεταξύ Ανόι και Χο Τσι Μιν και Λονδίνου, Παρισιού και Φρανκφούρτης.
Εν τω μεταξύ, η γερμανική Lufthansa επιτρέπει στους επιβάτες να κάνουν κράτηση για το «Sleeper’s Row» στις πτήσεις διάρκειας 11 ωρών ή και παραπάνω. Η κράτηση μπορεί να γίνει μόνο κατά το check-in ή στην πύλη. Ενώ το αρχικό κόνσεπτ για το «Sleeper’s Row» δεν έχει αναδιπλούμενο στρώμα, η Lufthansa ανακοίνωσε πρόσφατα ότι τα νέα αεροσκάφη της μεγάλων αποστάσεων θα έχει πρόβλεψη για τη βελτιωμένη υπηρεσία «Sleeper’s Row 2.0», με το αναδιπλούμενο στρώμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την επιτυχία του «Skycouch», η Air New Zealand σκοπεύει να λανσάρει άλλη μία υπηρεσία που κινείται στο ίδιο πνεύμα. Έτσι το 2024 έρχεται το «Skynest», μια γωνιά από κουκέτες.
Από όλες αυτές τις υπηρεσίες, δεν επιβίωσαν όλες στο χρόνο. Ενώ αρχικά η China Airlines αποφάσισε την επέκταση της υπηρεσίας τόσο στα Boeing 777-300ER όσο και στα Airbus A350-900, τελικά την εγκατέλειψε το 2018 λόγω της χαμηλής ζήτησης.
Η Thomas Cook, που έχει καταρρεύσει, διέθετε επίσης την υπηρεσία «Sleeper Seat» στα Airbus A330 για μεμονωμένους επιβάτες.
Το κόστος
Για όσους θέλουν να πετάξουν αναπαυτικά, η επιλογή αυτή έχει ένα κόστος το οποίο διαφέρει αρκετά από αεροπορική σε αεροπορική και εξαρτάται από διάφορα στοιχεία.
Η Vietnam Airlines έχει για παράδειγμα από τις πιο απλές πολιτικές τιμολόγησης, στα 400-600 δολάρια επιπλέον του αεροπορικού εισιτηρίου. Αντίστοιχα, η Lufthansa χρεώνει από 179 έως 249 δολάρια ανά άτομο για την αρχική της υπηρεσία «Sleeper’s Row». Άλλοι αερομεταφορείς όπως η Air New Zealand και η Azul έχουν πιο περίπλοκο σύστημα και οι τιμές διαφέρουν ανάλογα με τη διαδρομή και την εποχή.
Με πληροφορίες από Business Insider