Την τεράστια σημασία και την μεγάλη συμβολή που μπορεί να έχει ο αθλητικός τουρισμός στην περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού στην Κύπρο, ανέδειξαν οι ομιλητές στο Συνέδριο Αθλητικού Τουρισμού με θέμα: Αθλητικός Τουρισμός & Βιομηχανία – “Ανάπτυξη, βιωσιμότητα και καινοτομία υπηρεσιών Αθλητικού Τουρισμού στην Κύπρο”.
Κύρια ομιλήτρια του Συνέδριο, το οποίο διοργάνωσε ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού ήταν η Υφυπουργός Τουρισμού της Ελλάδας, Σοφία Ζαχαράκη, ενώ καίρια ήταν και η παρέμβαση του Υφυπουργού Τουρισμού Σάββα Περδίου.
Η Ελληνίδα Υφυπουργός στη δική της παρουσίαση στο συνέδριο μίλησε αρχικά για τις προοπτικές που έχει ο αθλητικός τουρισμός στην Ελλάδα που θα μπορούσε να αποτελέσει και πρότυπο για την Κύπρο.
Η κ. Ζαχαράκη αναφέρθηκε αρχικά στη σημασία που έχει η κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών ώστε να αγκαλιάσουν αθλητικά γεγονότα που φιλοξενούν. Έδωσε ως παράδειγμα μικρά χωριά στην Ελλάδα που φιλοξενούν αγώνες δρόμου και προσελκύουν χιλιάδες ξένους κατά τη διάρκεια αυτών των αγώνων.
Αναφερόμενη στην διοργάνωση του Ράλλι Ακρόπολης, το οποίο επανήλθε φέτος ξανά μετά από κάποια χρόνια αποχής, είπε πως με βάση έρευνες κοινής γνώμης που έγιναν μετά από το αθλητικό αυτό γεγονός, 9 στους 10 Έλληνες θέλουν τη διοργάνωση αυτών των γεγονότων, 7 στους 10 την παρακολούθησαν στην τηλεόραση, ενώ υπολογίζεται πως 20 εκ. ευρώ δαπανήθηκαν σε διαμονή και σε λοιπές μεταφορές για τους συμμετέχοντες και όλους όσοι παρευρέθηκαν για να παρακολουθήσουν από κοντά το Ράλι Ακρόπολης.
Όπως είπε, 300 χιλιάδες άτομα βρέθηκαν στις δύσκολες διαδρομές του Ράλι ενώ 20 χιλιάδες άτομα ήταν στο κέντρο της Αθήνας για την εκκίνηση του αγώνα, σε μια περίοδο που ακόμη υπήρχαν μέτρα για την Πανδημία.
Είπε επίσης πως τελευταίως στην Ελλάδα έχουν διοργανωθεί αρκετοί αγώνες, όπως οι Μεσογειακοί αλλά και ο πολύ πρόσφατος ποδηλατικός Γύρος της Ελλάδας με 200 συμμετέχοντες πολλούς θεατές και μεγάλο τηλεοπτικό ενδιαφέρον από 36 κανάλια διεθνώς.
Αναφέρθηκε στη διοργάνωση αγώνων σε όλα τα μέρη της Ελλάδας που έχουν και μεγαλύτερη ανάγκη. «Εκεί πραγματικά πρέπει να φανεί ο ρόλος του αθλητικού τουρισμού και σαν κοινωνική προσφορά», είπε και σημείωσε πως στόχος είναι να διαχέεται ο τουρισμός σε μέρη που δεν θα είχαν σε διαφορετική περίπτωση αυτή την ευκαιρία να προσελκύσουν τουρίστες.
Η Ελληνίδα Υφυπουργός σημείωσε στη συνέχεια πως στην Ελλάδα βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο σημείο της κατάρτισης μιας δεκαετούς στρατηγικής η οποία έχει ως βασικό πυλώνα τον αθλητικό τουρισμό. Ανέφερε πως ο σχεδιασμός αυτός είναι συνδεδεμένος και με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με πέραν των 100 εκατομμυρίων ευρώ από τα 300 συνολικά του Υφυπουργείου, να έχουν να κάνουν με τις ειδικές μορφές τουρισμού.
Ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος στον δικό του χαιρετισμό εξήγησε γιατί από το 2019 το Υφυπουργείο θεωρεί ως μια από τις σημαντικότερες ειδικές μορφές τουρισμού, τον αθλητικό. Είπε πως το 2019 ήρθαν στην Κύπρο περίπου 5 χιλιάδες αθλητές, οι οποίοι με τους δικούς τους ανθρώπους και τις οικογένειες τους, έφεραν στην Κύπρο 50 χιλιάδες διανυκτερεύσεις και μάλιστα κατά τους νεκρούς για τον τουρισμό μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο.
«Πρέπει η Κύπρος να επενδύσει στον αθλητικό τουρισμό», είπε και εξέφρασε την περηφάνια του που ως Υφυπουργείο δεν έχουν δώσει σημασία μόνο στις παραδοσιακές μορφές τουρισμού αλλά και σε πολλές άλλες ανερχόμενες, όπως η κολύμβηση, οι μαραθώνιοι, η σκοποβολή, το καράτε, η ποδηλασία και άλλα.
Ο κ. Περδίος ανέφερε στη συνέχεια πως η Κύπρος έχει ξεκινήσει να αλλάζει νοοτροπία στο κομμάτι του αθλητικού τουρισμού κάτι που έχει βοηθήσει το Υφυπουργείο να τροποποιεί συνεχώς τα σχέδια χορηγιών για να είναι πιο ευέλικτα.
Ο κ. Περδίος αναφέρθηκε στα σχέδια των επιχορηγήσεων, με πρώτο το σχέδιο για προπονήσεις ομάδων όλων των αθλημάτων. Άλλο σχέδιο αφορά τις αθλητικές διοργανώσεις, ένα άλλο τη βελτίωση κάποιων υποδομών για ειδικές μορφές αθλητισμού, σχέδιο για ταξίδια εξοικείωσης τα λεγόμενα “fun trips” με σκοπό την προσέλκυση δημοσιογράφων και άλλων influencers καθώς και οργανώσεων αθλητισμού και τέλος, το σχέδιο επιχορήγησης για συνεδριακό τουρισμό.
Ο Πρόεδρος του ΚΟΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης, στον χαιρετισμό του στο Συνέδριο είπε πως το ΔΣ του Οργανισμού είναι αποφασισμένο να θέσει όλα τα θεμέλια από πλευράς των αρμοδιοτήτων του, ούτως ώστε να καταστεί πρόσφορο το έδαφος για την άμεση ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού.
«Ο ΚΟΑ στηρίζει μέσω πέντε σχεδιασμών του διαχρονικά τις ομοσπονδίες μέλη του οι οποίες μέσα στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο είναι μέλη σωμάτων και μέσα από αυτή την ιδιότητα έχουν τη δυνατότητα να διεκδικούν και να αναλαμβάνουν διάφορες ευρωπαϊκές ή και παγκόσμιες διοργανώσεις στην Κύπρο», είπε και πρόσθεσε πως ο Οργανισμός στοχεύει σε περαιτέρω στήριξη και συντονισμένες ενέργειες μεταξύ ΚΟΑ και Υφυπουργείου Τουρισμού για αποτελεσματική διεκδίκηση και προσέλκυση διεθνών αθλητικών διοργανώσεων στην Κύπρο.
Στη συνέχεια, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να δημιουργηθούν βιώσιμες και λειτουργικές αθλητικές εγκαταστάσεις, κάτι, που όπως είπε, αποτελεί προτεραιότητα τόσο για τον ΚΟΑ όσο και για το Υφυπουργείο και για αυτό προωθούνται συγκεκριμένες προσπάθειες.
Είπε πως ο ΚΟΑ επιδιώκει παράλληλα συνεργασία με Οργανισμούς από άλλες χώρες με την υπογραφή σχετικών πρωτοκόλλων που έχουν ως στόχο την αθλητική συνεργασία και την προώθηση και ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού. Αναφέρθηκε στη συνεργασία με την Ελλάδα και σημείωσε πως έχει ήδη συμφωνηθεί η ανανέωση του Πρωτοκόλλου για αθλητική συνεργασία που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ανταλλαγές αθλητών, κοινή προετοιμασία και αγώνες.
Παρεμβάσεις είχαν επίσης στο Συνέδριο ο Άκης Τσόλης, Διευθύνων Σύμβουλος της Active Media Group, με θέμα τον αθλητικό τουρισμό πέραν των διακοπών και ο Βασίλης Τσουμάκας, Διευθύνων Σύμβουλος της My Adventure OE, με θέμα ορεινό τρέξιμο και τουρισμός. Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που ακολούθησε, συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Ανδρέας Βύρας, ο Επίτιμος Πρόεδρος των Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Άκης Κελεπέσιης, η Τουριστική Λειτουργός του Υφυπουργείου Νικολέττα Παφίτου και ο Race Director Σωτήρης Μαύρος.