17.9 C
Nicosia
Κυριακή 28 Απρίλιος 2024 | 9:37

Χαμός στη Βουλή για στημένα παιχνίδια και κόκκινους φακέλους – Τι είπε ο Παπαχαραλάμπους για Αναστασιάδη

Πράματα και θαύματα αποκαλύφθηκαν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, για στημένα στοιχήματα και κόκκινους φακέλους από την UEFA και την Επιτροπή της Κοπεγχάγης, κατά την σημερινή εξέταση από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, των καταγγελιών του πρώην Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, Αντρέα Παπαχαραλάμπους, για παρέμβαση από τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, στον φιλικό αγώνα Καρμιώτισσας – Απόλλωνα.

Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης απέστειλε πολυσέλιδη επιστολή προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή, την οποία και ανέγνωσε κατά την έναρξη της συνεδρίας ο πρόεδρος της Δημήτρης Δημητρίου, όπου καταγγέλλει ετεροχρονισμένους και επί σκοπώ ψευδείς ισχυρισμούς του κ. Παπαχαραλάμπους.

Μεταξύ άλλων, ο τέως Πρόεδρος, παραθέτει επιστολή του κ. Παπαχαραλάμπους στην οποία περιλαμβάνεται απολογία, καθώς και σειρά άλλων τεκμηρίων.

Απαντώντας ο κ. Παπαχαραλάμπους αναφέρθηκε σε τηλεφωνική παρέμβαση του τέως προέδρου για τον αγώνα Καρμιώτισας – Απόλλωνα.

«Με πήρε τηλέφωνο ο Νίκος Αναστασιάδης και άρχισε τις μαλαγανιές. Με ρώτησε για το Παιγνίδι Καρμιώτισας – Απόλλωνα και μου είπε να αφήσω τα μικροπράγματα. Του απάντησα ότι θα συνεχίσουμε την έρευνα. Τότε άρχισε τις φωνές, τις οποίες άκουγε και η γυναίκα μου και μου έκλεισε το τηλέφωνο. Η έρευνα συνεχίστηκε», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπαχαραλάμπους υπέδειξε ότι δεν προέβη νωρίτερα σε αποκάλυψη του ζητήματος, καθώς, όπως είπε, δεν επρόκειτο να αρθεί η ασυλία του Νίκου Αναστασιάδη.

Παράλληλα, προέβη σε παραδείγματα σχετικά με την αγορά μετοχών με το όνομα Νίκος Χρυσάνθου, αλλά και στα ταξίδια στις Σεϋχέλλες όπου, κατά την έκφρασή του, «ψευδομαρτύρησε» ο Νίκος Αναστασιάδης.

«Αν ρωτήσετε 100 άτομα έξω από την αίθουσα, θα μάθετε για το ποιόν του Νίκου Αναστασιάδη», δήλωσε, για να προσθέσει ότι έχει 17 επιστολές από άτομα τα οποία στηρίζουν τις θέσεις του.

Ανέφερε επίσης, ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας δημιουργήθηκε χωρίς να μπορεί να λάβει αποφάσεις, αφού δεν υπάρχουν κανονισμοί και πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε υπόθεση πάει στο δικαστήριο θα «πέσει».

Το πρώην μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού και ερευνών λειτουργός Χάρης Σαββίδης, ανέφερε ότι σε 18 μήνες λήφθηκαν από την ΚΟΠ 11 κόκκινοι φάκελοι για την Καρμιώτισσα και 5 για τον Ερμή.

Σημείωσε ότι δεν έτυχαν ενημέρωσης από την ΚΟΠ για τους συγκεκριμένους φακέλους, όπως προβλέπεται, αλλά από την εκπρόσωπο της UEFA.

Συγκεκριμένα είπε ότι «δέχθηκα τηλεφώνημα από ανώτατο αξιωματούχο της UEFA ο οποίος με ρώτησε γιατί δημοσιοποιήσαμε ότι λάβαμε κόκκινους φακέλους», προσθέτοντας πως του αποκάλυψε ότι δέχθηκε παρέμβαση από την ΚΟΠ.

Όσον αφορά τον επίμαχο φιλικό αγώνα, Καρμιώτισας – Απόλλωνα, δήλωσε ότι το στοίχημα ήταν να μπουν 3 τέρματα στο δεύτερο ημίχρονο, όπως και έγινε, ενώ ανέφερε ότι ο κόκκινος φάκελος που στάλθηκε από την UEFA, αφορούσε μόνο την Καρμιώτισσα.

Απαντώντας επίσης σε ερώτηση, του βουλευτή του ΑΚΕΛ Αντρέας Πασιουρτίδη εάν με τα ελεγχθέντα του στηρίζει την ύπαρξη κυκλώματος για στημένα παιχνίδια, ο κ. Σαββίδης είπε ότι «έτσι διαφαίνεται».

Ο κ. Σαββίδης τόνισε περαιτέρω ότι κανείς πέραν της αστυνομίας δεν βοήθησε το έργο της Επιτροπής Δεοντολογίας, ενώ σημείωσε ότι τα στοιχεία καθιστούσαν και την ΚΟΠ υπό διερεύνηση.

Απέρριψε τα περί κυκλώματος η ΚΟΠ

Εκπρόσωπος της ΚΟΠ ανέφερε από πλευράς τους ότι δεν αποδέχεται τις υπόνοιες για κύκλωμα στην ΚΟΠ, τονίζοντας ότι έχουν τιμωρηθεί ομάδες, ενώ επεσήμανε ότι κάποιες πιθανόν δεν θα υπάρχουν του χρόνου.

Όσον αφορά την καταγγελία ότι δεν μεταβίβαζαν τους κόκκινους φακέλους στην Επιτροπή Δεοντολογίας και  Προστασίας του Αθλητισμού, είπε ότι για την περίοδο που αναφέρθηκε ο κ. Σαββίδης γνωρίζει ότι λήφθηκαν δύο και όχι 16 φάκελοι, ενώ δεσμεύθηκε να διερευνήσει το όλο ζήτημα και να καταθέσει στοιχεία στην επιτροπή της Βουλής.

Ανάφερε ότι η απαίτηση της ΚΟΠ είναι η εξιχνίαση των υποθέσεων αυτών και για το λόγο αυτό βρίσκονται σε στενή συνεργασία με την αστυνομία και την Επιτροπή.

Καμία υπόθεση στα δικαστήρια από το 2021

Εκ μέρους της νέας ηγεσίας της Επιτροπής αναφέρθηκε ότι από το Φεβρουάριο του 2021 που ανέλαβαν καθήκοντα μέχρι και σήμερα καμία υπόθεση δεν έφτασε στα δικαστήρια.

Δήλωσε ότι έχουν προωθήσει αριθμό υποθέσεων στην Νομική Υπηρεσία, αλλά ότι δεν έχουν ενημέρωση για το που βρίσκονται σήμερα οι συγκεκριμένες υποθέσεις.

«Πόρτα» στη βουλή από νομική υπηρεσία

Σημειώνεται ότι η Νομική Υπηρεσίας ενημέρωσε ότι δεν θα παρίσταται στην συνεδρία, προκαλώντας την αντίδραση του προέδρου της Επιτροπής και βουλευτών.

Όσον αφορά τους κόκκινους και κίτρινους φάκελους που δέχθηκε, η ΝΥ σημειώνει ότι κατά το 2021 έφτασαν κοντά της 22 προειδοποιήσεις για αυξημένη στοιχηματική δραστηριότητα σε αγώνες.

Το 2022, οι προειδοποιήσεις έφτασαν τις 44, ενώ μέχρι σήμερα για το 2023 ο αριθμός των προειδοποιήσεων ανέρχεται σε 18, με δύο να αφορούν την προηγούμενη εβδομάδα.

Η Πρόεδρος Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων Ιωάννα Φιάκκου δήλωσε ότι οι προειδοποιήσεις δεν σημαίνουν κατά ανάγκη ότι θα αποσταλούν και κόκκινοι φάκελοι.

Δήλωσε ότι μετάα τις 21 προειδοποιήσεις που λήφθηκαν το 2021, αφαιρέθηκαν από τη στοιχηματική δραστηριότητα 8 αγώνες και κατά το 2023 αφαιρέθηκαν περίπου 5 άγωνες με τους δύο εξ αυτών να αφορούν στην προηγούμενη εβδομάδα.

Η κ. Φιάκκου είπε επίσης ότι όταν υπάρχουν προειδοποιήσεις, ή από την παρακολούθηση τους διαπιστωθεί αυξημένη στοιχηματική δραστηριότητα, η Αρχή παρεμβαίνει για προστασία της όλης διαδικασίας.

Σημείωσε ότι και οι ίδιες οι εταιρείες προβαίνουν πολλές φορές σε καταγγελίες στην Αρχή για αυξημένη στοιχηματική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να αφαιρούνται αγώνες από τη στοιχηματική δραστηριότητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

«Πρωθυπουργέ μείνε»: Ισπανοί διαδηλωτές ζητούν από τον Σάντσεθ να μην παραιτηθεί

Μεγαλειώδες συλλαλητήριο διοργανώθηκε στην Μαδρίτη, με υποστηρικτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος να ταξιδεύουν από ολόκληρη την Ισπανία για να συμμετάσχουν. Οι διαδηλωτές ζήτησαν από τον...

Πάτρα: 12 συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών σε σχολικό συγκρότημα

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που διακινούσε ναρκωτικάσε σχολικό συγκρότημα της Πάτρας προχώρησαν οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν 12 άτομα και συγκεκριμένα τέσσερις...

Ζελένσκι: Νέα έκκληση για την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας

Νέα έκκληση έκανε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκισχετικά με την ενίσχυση της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας και επείγουσες παραδόσεις όπλων μετά το τελευταίο ρωσικό...

ΗΠΑ: 100 προσαγωγές φιλοπαλαιστινίων διαδηλωτών στο Northeastern University

Περίπου 100 φιλοπαλαιστινιακοί διαδηλωτές προσήχθησαν στο πανεπιστήμιο της Βοστώνης Northeastern University. Με αυτό τον τρόπο η αστυνομία απάντησε στη χρήση αντισημιτικών ύβρεων, ανακοίνωσε το...

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Φλόγα ξεκίνησε το ταξίδι της για τη Μασσαλία με το Belem Share via Facebook Share via Twitter

Το ταξίδι του προς τη Μασσαλία ξεκίνησε το εμβληματικό γαλλικό ιστιοφόρο Belem, το οποίο αναχώρησε σήμερα το πρωί από το λιμάνι του Πειραιά μεταφέροντας...

Παρέλαβε την αίτηση παύσης του και καταχωρεί ένσταση ο Ελεγκτής

Παρέλαβε την αίτηση για παύση του στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, είπε στο ΚΥΠΕ ο γενικός ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, προσθέτοντας ότι έχει δώσει οδηγίες για...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!