21 C
Nicosia
Τετάρτη 15 Μάιος 2024 | 21:55

Στρατηγική για ανάπτυξη του νοσούντος ποδοσφαίρου μας προτείνει ο Α. Μακρής (BINTEO)

Η παραδοχή του προβλήματος, η επιλογή των ικανότερων για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας σωστής στρατηγικής που θα έχει επίκεντρο τους ποδοσφαιριστές των αναπτυξιακών ηλικιών, είναι αυτό που θα μας βγάλει από τον λήθαργο των τελευταίων χρόνων στον τομέα του κυπριακού ποδοσφαίρου και των Εθνικών ομάδων κατά συνέπεια.

Αυτή είναι η θέση του προπονητή ατομικής τεχνικής βελτίωσης ποδοσφαιριστών Αντώνη Μακρή, όπως εκφράστηκε σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ. Ο κ. Μακρής μίλησε για τα στάδια που πρέπει να περάσουν οι νεαροί ποδοσφαιριστές ώστε να γίνουν ολοκληρωμένοι επαγγελματίες, έδωσε παραδείγματα όπως αυτό του ποδοσφαιριστή της Ατλέτικο Μαδρίτης Ηλία Κωστή, μίλησε για τον λανθασμένο τρόπο κινήτρων που δίνονται σήμερα και κάλεσε την ΚΟΠ να δει το θέμα πιο ζεστά και πιο ολοκληρωμένα.

Ο Αντώνης Μακρής είπε αρχικά πως ο ίδιος εστίασε από την αρχή, ως προπονητής, στην ατομική βελτίωση των ποδοσφαιριστών στο τεχνικό κομμάτι, δηλαδή στο πώς να κυριαρχήσουν οι ποδοσφαιριστές στο τεχνικό κομμάτι σε επίθεση και άμυνα. Όπως είπε ο ίδιος διατηρεί τη δική του Ακαδημία, χωρίς να συμμετέχει σε πρωταθλήματα, στην οποία έρχονται αθλητές διαφόρων ομάδων μία ή δύο φορές την βδομάδα και δουλεύουν ατομική τεχνική με βάση τις αδυναμίες που έχουν. Όπως εξήγησε, κάποια παιδιά έρχονται στην Ακαδημία να δουλέψουν την υποδοχή, κάποια την πάσα, κάποια την κεφαλιά επιθετικά και αμυντικά, ενώ κάποια παιδιά έρχονται να δουλέψουν πάνω στη διαχείριση της μπάλας.

Ερωτηθείς πόσο χρόνο χρειάζονται οι νεαροί αθλητές για να δουν αποτέλεσμα στην ατομική τους τεχνική, ο κ. Μακρής είπε πως για να πει ότι ένας ποδοσφαιριστής έχει ολοκληρωθεί κατά 100% στην ατομική του τεχνική, χρειάζεται περίπου 3 χρόνια στα οποία θα προπονούνται 2 φορές την εβδομάδα. Η ηλικία που μπορεί να αρχίσουν τα παιδιά να δουλεύουν την τεχνική τους είναι από 8 χρόνων.

Εξηγώντας τις κατηγορίες των αναπτυξιακών ηλικιών στο ποδόσφαιρο, είπε πως οι ηλικίες μέχρι τα 13 είναι η κατηγορία των grassroots, με την πρώτη υποκατηγορία να ορίζεται από τα 3-6 έτη που γνωρίζουν την έννοια του παιγνιδιού, και τη δεύτερη από την ηλικία των 6 όταν και αρχίζει να πιάνει μορφή η έννοια του ποδοσφαίρου με αγώνες 5×5 και με καθορισμό των παιδιών σε διάφορες θέσεις, όπως άμυνα, κέντρο και επίθεση.

Η δεύτερη κατηγορία αρχίζει από την ηλικία των 13 έως τα 17 και είναι η κατηγορία των U, όπου πλέον το ποδόσφαιρο παίρνει την κανονική του μορφή με αγώνες 11×11, με διαιτητές και πρωταθλήματα και όπου τα παιδιά ορίζουν στόχο ομαδικό για νίκες και κατάκτηση πρωταθλήματος. Σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία, επίσης, τα παιδιά πρέπει να περάσουν αγωνιστικά από όλες τις θέσεις ώστε να μάθουν οι ίδιοι τι συνεπάγεται σε κάθε θέση και πως μπορούν να συμπεριφερθούν σε συμπαίκτες και αντιπάλους. Στη συνέχεια, η επόμενη κατηγορία είναι από τα 17 και πάνω όπου οι ποδοσφαιριστές είναι πλέον ολοκληρωμένοι σε μεγάλο βαθμό, έχουν τις θέσεις τους και μπορούν να στελεχώσουν ανδρικές ομάδες ακόμη και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Ερωτηθείς αν η ατομική τεχνική και οι δεξιότητες δεν διδάσκονται στις Ακαδημίες, ο κ. Μακρής είπε πως δεν δουλεύεται η τεχνική τόσο εξειδικευμένα “αν και γίνεται πάρα πολύ καλή δουλειά στις Ακαδημίες”.

Υπάρχουν, όπως είπε, παιδιά που αν φύγουν για το εξωτερικό σε μικρή ηλικία μπορούν να κάνουν εξαιρετική καριέρα, ενώ σημείωσε πως το πρόβλημα στην Κύπρο με τον σχετικά μικρό αριθμό πολύ καλών ποδοσφαιριστών στις ανδρικές ομάδες ξεκινά από πάνω προς τα κάτω. Δηλαδή, είναι οι Διοικήσεις των ομάδων που νοσούν και έτσι δεν γίνεται στην Κύπρο αναπτυξιακό ποδόσφαιρο, παρόλο ότι υπάρχουν πολλές και πολύ καλές Ακαδημίες ποδοσφαίρου.

«Το πρόβλημα είναι ότι δεν παρέχεται όραμα στα παιδιά για να παίξουν ποδόσφαιρο, δηλαδή δεν υπάρχει διάδρομος για να ανελιχθούν», είπε και συμπλήρωσε πως από τις Εθνικές Κάτω των 19 χρόνων, μόλις το 20% θα αγωνιστούν σε επαγγελματικό επίπεδο τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Οι αιτίες, όπως εξήγησε, είναι πάρα πολλές και θα πρέπει να καθίσουμε ως άνθρωποι του ποδοσφαίρου στην Κύπρο, να αναλύσουμε τις αιτίες και να δώσουμε τις λύσεις.

Ανέφερε πως ενδεχομένως να είμαστε από τις πρώτες χώρες στον κόσμο σε ποσοστό παιδιών που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο σε σχέση με τον πληθυσμό, αλλά από την άλλη είμαστε και από τις τελευταίες σε ποσοστό γηγενών ποδοσφαιριστών στελεχώνουν ομάδες Ανδρών. «Έχουμε πάθος με το ποδόσφαιρο, πολλά τα παιδιά να ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, αλλά δεν βγάζουμε παίκτες», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία έχουμε το πιο γερασμένο πρωτάθλημα με μέσο όρο ηλικίας των ποδοσφαιριστών τα 28.6 έτη και το πρώτο πρωτάθλημα στην Ευρώπη στο οποίο το 82.9% είναι μη γηγενείς παίκτες, είπε πως αυτό είναι γεγονός και πολύ λυπηρό καθώς στις πλείστες ομάδες της Α΄ Κατηγορίας αγωνίζονται από μηδέν ως 2-3 Κύπριοι ποδοσφαιριστές κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να μην έχουμε τα τελευταία χρόνια ούτε μια καλή παρουσία σε επίπεδο Εθνικής Ομάδας.

Μίλησε, στη συνέχεια, για να δώσει ένα παράδειγμα του τρόπου που πρέπει να προσεγγίζονται οι ποδοσφαιριστές στην Κύπρο ώστε να βγάλουμε ξανά μεγάλους παίκτες, για την εμπειρία του με τον ποδοσφαιριστή Ηλία Κωστή της Ατλέτικο Μαδρίτης. Ο Κωστή δουλεύει εδώ και τρία χρόνια για να πάρει αυτή τη θέση στην Ατλέτικο, σε ατομική τεχνική και πάνω στις αδυναμίες του. Είπε πως ο ίδιος δουλεύει με τον νεαρό παίκτη από τα 17 του έως και σήμερα, ενώ μεγάλη πρόοδο έκανε κατά την περίοδο της πανδημίας όταν έκανε ατομική τεχνική σε καθημερινή βάση. Επίσης, πρόσθεσε, μέσα από οδηγίες της ομάδας του αλλά και της τεχνικής ανάλυση των αδυναμιών του στις οποίες συνέβαλε και ο πατέρας του, ο Ηλίας δούλεψε όταν ήταν ήδη στην Ατλέτικο σε αυτές τις αδυναμίες και βελτιώθηκε πάρα πολύ. Με αυτό τον τρόπο, δουλεύοντας ουσιαστικά ατομική τεχνική σχεδόν από το 0 τα τελευταία 3 χρόνια, κατάφερε να φτάσει σε αυτό το επίπεδο.

Ερωτηθείς τι μπορεί να γίνει στην Κύπρο έτσι ώστε τα υποσχόμενα ταλέντα να ακολουθήσουν αυτό το δρόμο, ο κ. Μακρής είπε πως η Κύπρος μπορεί να χρειαστεί ακόμη 10 χρόνια για να καταφέρει να κάνει κάτι παρόμοιο σε ευρύτερη κλίμακα.

Όπως είπε, η Κύπρος θα πρέπει να στήσει ένα σύστημα με όλη την υποδομή που να περιλαμβάνει προπονητές, γήπεδα, εγκαταστάσεις και λοιπά. Αυτό, μπορεί όμως σε πιο μικρό χρόνο να το κάνει και μια ή περισσότερες ομάδες, όπως ξεκίνησε να κάνει σήμερα ο Άρης Λεμεσού. Μέσα από αυτό το ολοκληρωμένο σύστημα που θα δίνει επενδύει στις Ακαδημίες, οι ομάδες θα επωφελούνται στο μέλλον και οικονομικά, όπως κάνουν σε χώρες όπως η Ολλανδία ή η Πορτογαλία. Οι ομάδες όμως, για να ακολουθήσουν αυτό τον δρόμο, χρειάζεται να στηριχθούν οικονομικά και από την Ομοσπονδία αλλά και κατά συνέπεια το κράτος. Όπως είπε, η βελγική Γκενκ βγάζει περίπου 45 εκ. το χρόνο από τη δουλειά που γίνεται στις Ακαδημίες της, καθώς λαμβάνει ποσοστά από τις μεταγραφές των νεαρών σε άλλες ομάδες.

Σημείωσε, όμως, πως αυτό θα πρέπει να γίνει από πάνω προς τα κάτω, δηλαδή από την Ομοσπονδία. Αν δεν έρθει ο Πρόεδρος και ο τεχνικός διευθυντής της ομοσπονδίας να καλέσει ειδικούς και προπονητές να τους ζητήσει εισηγήσεις για το πώς μπορεί να γίνει αυτό αλλά και να υιοθετήσουν αυτές τις εισηγήσεις, δεν μπορεί να γίνει κάτι άμεσα.

Για να αλλάξουμε την αρνητική πορεία του κυπριακού ποδοσφαίρου, είπε, πρέπει πρώτα να παραδεχθούμε ότι είμαστε σε λάθος δρόμο, και στη συνέχεια να βρούμε τους κατάλληλους και πιο ικανούς (όχι τους πιο γνωστούς ή κατόχους τίτλων) που μπορούν να συμβάλουν για να κτιστεί το master plan, αυτός ο κύριος σχεδιασμός για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου. Επίσης, είπε, θα πρέπει να βρεθούν οι χρηματοδότες που θα μπορέσουν να στηρίξουν με χρήματα αλλά και με άλλα κίνητρα όλη αυτή την προσπάθεια.

Κληθείς να σχολιάσει το κίνητρο που υπάρχει σήμερα με την παροχή υποτροφιών σε νεαρούς ποδοσφαιριστές, ο κ. Μακρής είπε πως ο τρόπος που δίδεται σήμερα αυτό το κίνητρο είναι λανθασμένος. Ανέφερε πως αυτό που γίνεται σήμερα είναι μια άθλια κατάσταση και είναι αντικίνητρο για το ποδόσφαιρο καθώς κάποια μέτρια στο ποδόσφαιρο παιδιά, χρησιμοποιούν το ποδόσφαιρο για να εξασφαλίσουν υποτροφίες και να σπουδάσουν δωρεάν.

Αυτό που θα μπορεί να γίνει είναι κάποιες ομάδες να έρθουν σε συμφωνίες με κάποια πανεπιστήμια στο εξωτερικό με πολύ καλά πρωταθλήματα και τους καλύτερους τους ποδοσφαιριστές μέχρι μια ηλικία, να τους στείλουν για σπουδές με υποτροφία. Στη συνέχεια, αυτοί οι ποδοσφαιριστές να έχουν την υποχρέωση να επιστρέψουν πίσω στην ομάδα τους.

Καταλήγοντας, είπε πως θα πρέπει πλέον να δούμε το αναπτυξιακό ποδόσφαιρο πιο ζεστά και με μεγαλύτερη αγάπη ώστε να ανοίξουμε το δρόμο του ονείρου κάθε παιδιού για να αγωνιστεί σε επαγγελματική ομάδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μεγάλη άνοδος (3,13%) στο ΧΑΚ – Στις 156,74 μονάδες ο ΓΔ – Σημαντικά κέρδη για Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική

Νέα κέρδη κατέγραψε το ΧΑΚ κατά την χρηματιστηριακή συνάντηση της Τετάρτης κλείνοντας σε νέο υψηλό, με τις μετοχές της Τρ. Κύπρου και Ελληνικής να...

Χριστοδουλίδης και Αννίτα καταδικάζουν την επίθεση κατά πρωθυπουργού Σλοβακίας

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, με αναρτήσεις τους στην Πλατφόρμα Χ καταδίκασαν την επίθεση κατά του...

Κομισιόν: Συνέχιση της ανάπτυξης και μείωση πληθωρισμού στην Κύπρο – Δείτε όλες τις προβλέψεις για οικονομία

Συνέχιση της ανάπτυξης και μείωση του πληθωρισμού αναμένεται στην Κύπρο το 2024 και το 2025, σύμφωνα με το κεφάλαιο για την Κύπρο των Εαρινών...

Γεραπετρίτης: Κύρωση μνημονίων μόνο όταν υπάρξει συμμόρφωση με Συμφωνία Πρεσπών

Τη θέση ότι η ελληνική Πολιτεία θα πρέπει πρώτα να πεισθεί ότι υπάρχει πλήρης συμμόρφωση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας με τα προβλεπόμενα στη...

Σεισμός 4 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κρήτης

Σεισμική δόνηση 4 Ρίχτερ σημειώθηκε στα ανοιχτά της Κρήτης  στις 15:42. Ειδικότερα, το επίκεντρο εντοπίζεται 34 χλμ νοτιοανατολικά του Γουδουρά Λασιθίου. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 425...

Ακυρώνει όλες τις διεθνείς επισκέψεις ο Ζελένσκι καθώς ο ρωσικός στρατός προελαύνει

Οι Ουκρανοί υφίστανται πλέον τεράστια πίεση στα Ανατολικά, καθώς οι Ρώσοι προωθούνται στην ευρύτερη περιοχή του Χαρκόβου. Δεδομένης της κατάστασης στο μέτωπο, ο Βολοντίμιρ...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!