14.8 C
Nicosia
Κυριακή 5 Μάιος 2024 | 23:42

Ο Μακρόν συγκαλεί συνάντηση υπουργών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συγκαλεί τη Δευτέρα συνάντηση υπουργών για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που επισκιάζουν τις προετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, σχεδόν δύο χρόνια πριν από την έναρξη της μεγαλύτερης αθλητικής διοργάνωσης.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα πρέπει να αποτελέσουν το επίκεντρο της δεύτερης θητείας του πρόσφατα επανεκλεγέντος Μακρόν, προβάλλοντας την εικόνα μιας Γαλλίας που αισθάνεται άνετα με τη σύγχρονη ταυτότητά της, αλλά ανοιχτή στον κόσμο. Δύο όμως χρόνια πριν από την τελετή έναρξης στις 26 Ιουλίου 2024, οι ανησυχίες αυξάνονται όχι μόνο για το κόστος αλλά και για τις προετοιμασίες ασφαλείας.

Η φήμη της Γαλλίας ως αξιόπιστου οικοδεσπότη αθλητικών εκδηλώσεων υπέστη μεγάλο πλήγμα από το χάος που επηρέασε τον τελικό του Champions League μεταξύ της Λίβερπουλ και της Ρεάλ Μαδρίτης στο Παρίσι στις 28 Μαΐου, το οποίο οι επικριτές απέδωσαν στη σκληρή στάση της αστυνομίας.

Ένα ιδιαίτερο θέμα ανησυχίας είναι το φιλόδοξο όραμα μιας τελετής έναρξης που δεν θα πραγματοποιηθεί όπως συνηθίζεται στο κεντρικό στάδιο αλλά με ένα στολίσκο στον ποταμό Σηκουάνα.

Στη συνάντηση της Δευτέρας στο Μέγαρο Ελιζέ θα συμμετάσχουν βασικοί υπουργοί, όπως ο Υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν και η Υπουργός Αθλητισμού Αμελί Ουντέα-Καστέρα. Θα είναι μια ευκαιρία για τους Υπουργούς «να σημειώσουν πού υπάρχουν αδυναμίες», δήλωσε Γάλλος αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί. «Η ιδέα είναι να γνωρίζουν το χρονοδιάγραμμα και τα επόμενα στάδια» είπε.

Δεν θα συμμετάσχουν η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό και η επικεφαλής της περιφέρειας του Παρισιού Βαλερί Πεκρές, οι οποίες ήταν και οι δύο ανεπιτυχείς υποψήφιες στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου και οι οποίες την Παρασκευή εξέδωσαν κοινή δήλωση στην οποία διαμαρτύρονται για τον αποκλεισμό τους.

Η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων COJO έχει προϋπολογισμό τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως και ο συνεργαζόμενος οργανισμός SOLIDEO, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την κατασκευή των περιφερειακών υποδομών.

Όμως η αύξηση του πληθωρισμού σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν οικονομίες και μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί επαρκείς χορηγοί για να καλύψουν τα κενά.

«Όλα είναι πολύ σφιχτά όσον αφορά στον προϋπολογισμό», δήλωσε πηγή προσκείμενη στο θέμα που ζήτησε να μην κατονομαστεί, λέγοντας ότι η έκταση της πρόκλησης θα είναι σαφής το φθινόπωρο.

Η ασφάλεια αποτελεί ιδιαίτερο πονοκέφαλο, ιδίως καθώς το όραμα των Αγώνων είναι να διεξαχθούν πολλές εκδηλώσεις στο κέντρο του Παρισιού, περιλαμβάνοντας εκδηλώσεις γύρω από τον Πύργο του Άιφελ και την κεντρική πλατεία Place de la Concorde, η οποία βρίσκεται κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων.

Εκτός από τις γαλλικές δυνάμεις ασφαλείας, πρέπει να προσληφθούν πάνω από 20.000 ιδιωτικοί υπάλληλοι ασφαλείας για να διασφαλιστεί η διεξαγωγή των Αγώνων.

Το ανώτατο ελεγκτικό όργανο της Γαλλίας, το Cour des Comptes, προειδοποίησε σε έκθεσή του ότι είναι «επιτακτική ανάγκη» να επιταχυνθούν οι προετοιμασίες για την αντιμετώπιση της «σημαντικής» πρόκλησης ασφαλείας.

«Ο ακριβέστερος καθορισμός των αναγκών ασφαλείας καθίσταται επείγων», αναφέρει η έκθεση, η αρχική έκδοση μιας μελέτης που θα δημοσιευθεί αργότερα φέτος, η οποία αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά από την εβδομαδιαία εφημερίδα Canard Enchainé και στην οποία είχε ακολούθως πρόσβαση και το AFP.

Η έκθεση προτείνει επίσης τον περιορισμό του μεγέθους της τελετής έναρξης, η οποία θα προβλέπει μια αρμάδα 200 σκαφών και περίπου 600.000 θεατές.

Συνολικά αναμένονται περίπου 10 εκατομμύρια θεατές, αλλά τα έργα για τη βελτίωση της συχνά πάσχουσας υποδομής μεταφορών του Παρισιού, κυρίως με δύο νέες γραμμές του μετρό, δεν θα είναι έτοιμα όταν αρχίσουν οι Αγώνες.

Οι Ολυμπιακοί του 2024 θα αποτελέσουν μια μοναδική πρόκληση, με τους αγώνες επίδειξης του στίβου και της κολύμβησης να διαξάγονται στο Seine-Saint-Denis βόρεια του Παρισιού, μια από τις περιοχές με το χαμηλότερο εισόδημα στη Γαλλία, και ένα σύμπλεγμα εκδηλώσεων στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Οι αγώνες ιστιοπλοΐας θα διεξαχθούν στην άλλη άκρη της χώρας, στη μεσογειακή πόλη της Μασσαλίας, ενώ το σέρφινγκ θα γίνει στην περιοχή της Γαλλικής Πολυνησίας στον Ειρηνικό, στην άλλη άκρη του κόσμου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ναι, στον Επίτροπο Άμυνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Πολύ ορθά ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υποστήριξε  δημόσια τη θέση της Προέδρου της Κομισιόν για τη δημιουργία θέσης Επιτρόπου Άμυνας στην ΕΕ. Αυτή η προοπτική...

Έφυγε από τη ζωή ο κύπριος ηθοποιός, Σώτος Φιλιππίδης

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 76 ετών, άφησε ο αγαπημένος κύπριος ηθοποιός, Σώτος Φιλιππίδης. Την είδηση θανάτου του έδωσε στη δημοσιότητα η Ένωση Ηθοποιών...

Ιερουσαλήμ: Επεισόδιο με προσωπικό φρουρό του Έλληνα προξένου και ισραηλινές δυνάμεις (βίντεο)

Με παρέμβαση του Υπουργείου Εξωτερικών αφέθηκε ελεύθερος προσωπικός φρουρός του Έλληνα πρόξενου στην Ιερουσαλήμ μετά από επεισόδιο με ισραηλινές δυνάμεις. Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές στην...

Ουκρανία: 2 νεκροί και 6 τραυματίες από ρωσικά πλήγματα στο Ντονέτσκ

Η Ρωσία συνεχίζει το σφυροκόπημα της Ουκρανίας. Πλήγμα με ρουκέτες στην επαρχία Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων, ενώ τουλάχιστον έξι...

Στο Παρίσι σήμερα ο Σι Τζινπίνγκ: Οι 2 στόχοι του Μακρόν

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ φτάνει σήμερα στο Παρίσι για μια σπάνια επίσημη επίσκεψη. Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν έχει 2 στόχους: να τον πιέσει για...

Αϊτή: Απόδραση κρατουμένων από φυλακή – 4 νεκροί

Συνεχίζονται οι αποδράσεις από τις φυλακές της Αϊτής, που βιώνει τρομακτική πολιτική και κοινωνική κρίση. Το βράδυ της Παρασκευής 8 έγκλειστοι απέδρασαν από φυλακή...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!