25.8 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 15:34

Νόβακ Τζόκοβιτς: Ο τενίστας που ο κόσμος «αγαπά να μισεί»

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς έχει μια χαρακτηριστική κίνηση όταν πανηγυρίζει: Συχνά βάζει το χέρι στο αυτί του και ουσιαστικά καλεί το πλήθος να τον επευφημήσει. Είναι το νούμερο 1 στον κόσμο με εντυπωσιακές επιδόσεις – αλλά είναι επίσης μια από τις πιο αμφιλεγόμενες φιγούρες του αθλήματός του.

Ο 34χρονος Σέρβος περιμένοντας την απόφαση του δικαστηρίου αύριο Κυριακή, μετά τη νέα ακύρωση της βίζας τουέφθασε σήμερα στο ξενοδοχείο Παρκ, στο οποίο παρέμεινε την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του Reuters.

Αφού ο Τζόκοβιτς πέρασε κάποιες ημέρες στο ξενοδοχείο στο οποίο κρατούνται μετανάστες, ο δικαστής που άκουσε την υπεράσπισή του ανέτρεψε δραματικά την απόφαση, αλλά ο υπουργός Μετανάστευσης Άλεξ Χοκ είχε άλλη γνώμη. Είτε τελικά απελαθεί είτε όχι, τα γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας τον έχουν κάνει έναν παίκτη που αναμφισβήτητα έχει διχάσει τον πλανήτη. Πώς ακριβώς ένα αγόρι που βρήκε καταφύγιο κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού του ΝΑΤΟ στο Βελιγράδι το 1999 έγινε παίκτης που πάλεψε να ζεστάνει τις καρδιές τόσων πολλών;

 

REUTERS/CHRISTIAN HARTMANN

«Δεν μπορείς να κάνεις τους ανθρώπους να σε αγαπήσουν»

Όταν ο Τζόκοβιτς αντιμετώπισε τον Ρότζερ Φέντερερ στον τελικό του Γουίμπλεντον το 2019, μια επική αναμέτρηση στιγματίστηκε από τις αποδοκιμασίες καςτά του Σέρβου.

Οι αστοχίες του χειροκροτήθηκαν και οι φίλαθλοι τον αποδοκίμαζαν σε μια ατμόσφαιρα που ήταν πιο πιθανό να συναντήσει κανείς στα γήπεδα ποδοσφαίρου.

Ο Τζόκοβιτς έσωσε τον αγώνα και κέρδισε έναν κλασικό τελικό, με τους ειδικούς να προτρέπουν τους φιλάθλους να δείξουν περισσότερο σεβασμό σε έναν σπουδαίο παίκτη.

Είναι δύσκολο, γράφει το BBC, να γνωρίζουμε ακριβώς γιατί δεν το έκαναν – ναι, ο εξαιρετικά δημοφιλής Φέντερερ έχει μια βάση θαυμαστών όπως κανένας άλλος, αλλά ο Τζόκοβιτς είναι επίσης ένας από τους σπουδαίους του αθλήματος.

«Δεν μπορείς να κάνεις τους ανθρώπους να σε αγαπήσουν και αυτή ήταν πάνω κάτω η κατάσταση», είπε ο πρώην προπονητής του Μπόρις Μπέκερ στο BBC Radio.

«Είναι ένας καλός νεαρός αθλητής με τη σωστή συμπεριφορά και τον σωστό χαρακτήρα, απλά έχει διαφορετική άποψη για τη ζωή. Έχει διαφορετική άποψη πώς τρώει, πώς πίνει, πώς κοιμάται. Εκεί δεν μπορείς να τον κατακρίνεις. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που είναι τόσο επιτυχημένος, αλλά δεν είναι για όλους – το καταλαβαίνω».

Ο τρόπος του να πανηγυρίζει εκνευρίζει τους φιλάθλους; Κάνει μια εξωφρενική χειρονομία προς τις τέσσερις γωνίες του γηπέδου σε ένδειξη ευγνωμοσύνης – μήπως αυτό προκαλεί τις αποδοκιμασίες;

Ή μήπως τέτοια συμπεριφορά και εκτός κορτ; Έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα από παίκτες για υπερβολές όσον αφορά τους τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένου του περσινού Αυστραλιανού Όπεν, όταν ο Τέιλορ Φριτς είπε ότι ο Σέρβος θα είχε αποσυρθεί από τον αγώνα εάν το πρόβλημα με την κοιλιά του ήταν «πραγματικά, πολύ σοβαρό».

Το 2008, ο Άντι Ρόντικ κορόιδευε τον Τζόκοβιτς λέγοντας ότι μεταξύ των πολλών παθήσεων που ενοχλούν τον Σέρβο στο US Open μπορεί να είναι η γρίπη των πτηνών, ο άνθρακας και το SARS.

Ή μήπως είναι εκλάμψεις του θυμού του στο γήπεδο; Το πιο διαβόητο από αυτά έληξε με μια ποιν΄γ από το US Open του 2020 όταν κατά λάθος χτύπησε μια μπάλα σε έναν κριτή γραμμής.

Οι ατάκες του με τους διαιτητές και τα ball boys/girls όλα αυτά τα χρόνια έρχονται σε αντίθεση με τις πιο ήρεμες συμπεριφορές των πλησιέστερων αντιπάλων του Φέντερερ και Ναδάλ, και η λέξη «αλαζονικός» δεν απέχει ποτέ από τα χείλη των επικριτών του.

Μπορεί να είναι ένα μείγμα από όλα αυτά, αλλά αξίζει επίσης να σκεφτούμε τι έχει συμβεί και εκτός γηπέδου.

REUTERS/ASANKA BRENDON RATNAYAKE
«Καλές προθέσεις» ή «εγωιστής»;

Ο Τζόκοβιτς άσκησε πολλές επικρίσεις νωρίς στην πανδημία, όταν ήταν μεταξύ πολλών παικτών που βρέθηκαν θετικοί στον Covid-19 στην εκδήλωση του Adria Tour, όπου οι παίκτες δεν χρειάστηκε να τηρήσουν κοινωνική απόσταση και εθεάθησαν να αγκαλιάζονται στο φιλέ.

Ενώ οι κανόνες του lockdown στην Κροατία είχαν χαλαρώσει σε αυτό το σημείο, δεν υπήρχε ακόμα εμβόλιο. Ο Βρετανός Νταν Έβανς είπε ότι ήταν «ένα κακό παράδειγμα» και ο Αυστραλός Νικ Κύργιος τον περιέγραψε ως «ξεροκέφαλο» να παίξει.

Ο Τζόκοβιτς ζήτησε αργότερα συγγνώμη, λέγοντας ότι ήταν «πολύ νωρίς» για τη διεξαγωγή της εκδήλωσης, αλλά ότι η κίνηση έγινε από «μια αγνή καρδιά» και «καλές προθέσεις».

Προκάλεσε ξανά απογοήτευση πριν από ένα χρόνο, όταν ζήτησε από τον διευθυντή του τουρνουά Australian Open, Κρεγκ Τίλεϊ να χαλαρώσει τους κανόνες καραντίνας, συμπεριλαμβανομένων προτάσεων όπως η μείωση των περιόδων απομόνωσης και η μετακίνηση των παικτών σε καραντίνα σε ιδιωτικά σπίτια με γήπεδα τένις.

Και πάλι, ο Τζόκοβιτς επανέλαβε τις «καλές του προθέσεις» και είπε ότι η επιστολή του είχε «παρερμηνευθεί ως εγωιστική, δύσκολη και αχάριστη».

Οι καλές προθέσεις είναι η αρχή πίσω από το Ίδρυμα Novak Djokovic, το οποίο χτίζει νηπιαγωγεία και υποστηρίζει την εκπαίδευση των δασκάλων στη Σερβία για να δώσει «στα παιδιά από φτωχές περιοχές την ευκαιρία να μάθουν και να παίξουν σε ένα ασφαλές, δημιουργικό και ευνοϊκό περιβάλλον» και είναι εμπνευσμένο από το τραυματικά από τον πόλεμο παιδικά χρόνια.

Η χώρα του βρίσκεται στο επίκεντρο του κινήτρου του, αφού έχει θέσει ως στόχο του το να παίζει για την εθνική του ομάδα μαζί με τα Grand Slam, και επίσης του αρέσει να μοιράζει ρακέτες σε νεαρούς οπαδούς στο πλήθος.

Οι οπαδοί του Τζόκοβιτς – και χρειάζεται μόνο να είστε σε μια ισοπαλία για το Davis Cup της Σερβίας για να ξέρετε ότι υπάρχουν πολλοί και κάνουν και πολλή… φασαρία- γιορτάζουν το γεγονός ότι σημείωσε τεράστια επιτυχία σε μια εποχή όπου έπαιζαν και άλλοι δύο σπουδαίοι – Φέντερερ και ο Ναδάλ.

Ένα εξαιρετικά πνευματικό άτομο που κάνει γιόγκα και διαλογισμό και ακολουθεί μια φυτική διατροφή, ο Τζόκοβιτς κάποτε αναζωογόνησε τη φόρμα του σε ένα πενθήμερο ορεινό ταξίδι με τη σύζυγό του που οδήγησε σε τίτλους Grand Slam back-to-back.

Με το παρατσούκλι «Ο Τζόκερ» στην αρχή της καριέρας του, όταν συνήθιζε να κάνει χιουμοριστικές μιμήσεις των συμπαικτών του, είναι επίσης απελπισμένος να γίνει αρεστός.

Ο Τζόκοβιτς δεν είχε ποτέ το επίπεδο υποστήριξης που απολάμβαναν ο μεγάλος Ελβετός Φέντερερ και ο Ισπανός Ναδάλ, ειδικά στα Grand Slam, και ιδιαίτερα στο US Open όπου μερικές φορές ήταν εχθρικός.

Ενώ συχνά δεν γίνει σημασία στις αποδοκιμασίες εναντίον του, δεν μπόρεσε να κρύψει τα δάκρυα στον περσινό τελικό του US Open όταν είπε ότι παρόλο που είχε χάσει τον αγώνα ήταν «ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος εν ζωή» λόγω της αγάπης που ένιωθε από το κοινό.

Ο Σέρβος δημοσιογράφος Σάσα Όσμο είπε στο BBC Radio 5 Live Breakfast ότι υπήρξε «άδικη μεταχείριση» του Τζόκοβιτς όλα αυτά τα χρόνια και ότι «συχνά έκανε λάθη που έδιναν έρεισμα στην κριτική».

«Αλλά μερικές φορές τα πράγματα που έχει κάνει και είναι πολύ θετικά απλά δεν αναφέρονται αρκετά συχνά», είπε.

REUTERS/LUCY NICHOLSON
No-vax Τζόκοβιτς

Η αγάπη που μπορεί να είχε αποκτήσει στη Νέα Υόρκη εξατμίστηκε στην Αυστραλία, όταν πολλοί ντόπιοι εξοργίστηκαν που ο Τζόκοβιτς, ο οποίος είπε ότι είναι αντίθετος στον εμβολιασμό κατά του Covid-19, είχε λάβει ιατρική γνωμάτευση από δύο ανεξάρτητες ιατρικές ομάδες που οργανώθηκαν από την Tennis Australia και Πολιτεία Βικτώριας.

Οι Αυστραλοί χρειάστηκε να υπομείνουν μερικούς από τους πιο αυστηρούς περιορισμούς στον κόσμο -πολλοί εξακολουθούν να μην μπορούν να ταξιδέψουν μεταξύ κρατών ή διεθνώς- και θεώρησαν την κατάσταση καθώς τυγχάνει ειδικής μεταχείρισης.

Ο Τζόκοβιτς κρατήθηκε στο αεροδρόμιο της Μελβούρνης για αρκετές ώρες προτού οι συνοριακοί αξιωματούχοι ανακοινώσουν ότι δεν είχε τηρήσει τους κανόνες εισόδου σχετικά με την εξαίρεση και η συμμετοχή του στο Αυστραλιανό Όπεν παραμένει εκτός ελέγχου.

Η συζήτηση «θα μείνει ή δεν θα μείνει στην Αυστραλία» κυριάρχησε πριν από τη σεζόν και ενώ πολλοί αμφισβήτησαν την αντίθεσή του στον εμβολιασμό, ο τρόπος με τον οποίο ανακοίνωσε ότι ήταν καθ’ οδόν έχει θεωρηθεί αναμφισβήτητα επιζήμιος.

Η ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λέγοντας ότι του χορηγήθηκε ιατρική εξαίρεση χωρίς να αναφέρει τους λόγους, άφησε τους θαυμαστές, τους ντόπιους, τους πολιτικούς και τους συμπαίκτες του να θέλουν απαντήσεις.

Αν μπορέσει να υποβάλει προσφορά για το 10ο Αυστραλιανό Όπεν και να καταγράψει τον 21ο τίτλο Grand Slam ανδρών, πιθανότατα θα αποδοκιμαστεί από τους οπαδούς που τον έχουν ονομάσει «Novax» και θα επευφημηθεί από εκείνους που έδειξαν σημάδια υποστήριξης έξω από το ξενοδοχείο όπου κρατήθηκε.

Και αν δεν μπορεί, είναι ακόμα πιθανό να κουκουλώσει το αυτί του ξανά στο επόμενο τουρνουά, σε μια χαρακτηριστική κίνηση «δεν σας ακούω».

Πηγή: BBC

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ολυμπιακός Μαραθώνιος 1896 – Ο άθλος του Σπύρου Λούης

Την πέμπτη ημέρα των Α' Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας δέσποζε το αγώνισμα του Μαραθωνίου, ένα αγώνισμα που είχε εισηγηθεί ο γάλλος φιλόλογος Μισέλ Μπρεάλ,...

Ερντογάν: Στις ΗΠΑ στις 9 Μαΐου σύμφωνα με αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας

Στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 9 Μαΐου θα βρεθεί ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό έκανε γνωστό σήμερα αξιωματούχος των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας, προετοιμάζοντας...

Τατζικιστάν: 9 συλλήψεις για εμπλοκή με το τρομοκρατικό χτύπημα στη Μόσχα

Τέσσερις ένοπλοι, που θεωρούνται ύποπτοι για τη φονικότερη επίθεση στη Ρωσία εδώ και 20 χρόνια, είναι υπήκοοι Τατζικιστάν. Συνελήφθησαν μαζί με επτά ακόμα ,...

Ν. Αφρική: Τρομακτικό τροχαίο δυστύχημα με 45 νεκρούς – Ένα κορίτσι 8 ετών επέζησε

Σοκαριστικό τροχαίο δυστύχημα συνέβη στην Ν. Αφρική, με 45 νεκρούς και μόλις μία επιζήσασα, ένα κοριτσάκι 8 ετών. Λεωφορείο με προσκυνητές του Πάσχα, σύμφωνα με...

Τουσκ: Η Ευρώπη απειλείται πραγματικά με πόλεμο – Και είναι ανέτοιμη

Επιμένει ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τασκ, ότι η Ευρώπη έχει εισέλθει σε «προ- πολεμική περίοδο» και προειδοποιεί πως εάν η Ουκρανία ηττηθεί από τη...

Αεροπορικές εταιρείες αναφέρουν παρεμβολές σήματος GPS – «Δείχνουν» τη Ρωσία

Αεροπλάνα που πετούν πάνω από την περιοχή της Βαλτικής αναφέρουν έναν αυξανόμενο αριθμό ψεύτικων σημάτων GPS με την Ρωσία να θεωρείται ο πιθανότερος ένοχος. Τα...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!