26.8 C
Nicosia
Παρασκευή 10 Μάιος 2024 | 16:56

Μηδενισμός ΑΠΟΕΛ και απευθείας πρόκριση της Νέας Σαλαμίνας στο κύπελλο

Τον μηδενισμό του ΑΠΟΕΛ και απευθείας πρόκριση της Νέας Σαλαμίνας στον 3ο γύρο του Κυπέλλου Κύπρου αποφάσισε ο Αθλητικός Δικαστής σε σχέση με τον διακοπέντα αγώνα της 16ης Ιανουαρίου στο Στάδιο Αμμόχωστος μεταξύ των δύο ομάδων.

Ο αγώνας, τον οποίο ο Αθλητικός Δικαστής κατακύρωσε τελικά με σκορ 3-0 υπέρ της Νέας Σαλαμίνας, είχε διακοπεί στο 51ο λεπτό της αναμέτρησης λόγω ρίψης κροτίδας στον αγωνιστικό χώρο που είχε σαν αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο ποδοσφαιριστής της Νέας Σαλαμίνας Γιώργος Παπαγεωργίου ο οποίος πραγματοποιούσε προθέρμανση.

Στο σκεπτικό της απόφασης του όπως δημοσιοποιήθηκε στην ιστοσελίδα της ΚΟΠ, ο Αθλητικός Δικαστής σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η απόφαση του διαιτητή για διακοπή του συγκεκριμένου αγώνα ήταν αποτέλεσμα της ρίψης κροτίδας υψηλής ισχύος από την κερκίδα του ΑΠΟΕΛ στον αγωνιστικό χώρο η οποία τραυμάτισε τον ποδοσφαιριστή της Νέας Σαλαμίνας , Γιώργο Παπαγεωργίου.

Και πως ως εκ τούτου η ευθύνη για την διακοπή του αγώνα, βαραίνει αποκλειστικά την ομάδα του ΑΠΟΕΛ.

Ενόψει των πιο πάνω, ο Αθλητικός Δικαστής αποφάσισε την κατακύρωση του αγώνα με τέρματα 3-0 υπέρ της Νέας Σαλαμίνας και κατ’ επέκταση τον αποκλεισμό του ΑΠΟΕΛ από τη συνέχεια του Κυπέλλου. Επίσης επέβαλε συνολικό πρόστιμο στον ΑΠΟΕΛ ύψους €15.000.

Ο Αθλητικός Δικαστής υπέδειξε ότι άντλησε καθοδήγηση και από την απόφαση του Εφετείου, Εφεση Αρ.8 / 2014 ΑΠΟΕΛ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (ΔΗΜΟΣΙΑ ) ΛΤΔ -ν- ΚΟΠ το οποίο είχε να αποφασίσει επί παρόμοιων γεγονότων (Διακοπή αγώνα ΑΕΛ-ΑΠΟΕΛ λόγω ρίψης κροτίδας από οπαδό ΑΕΛ), υπενθυμίζοντας ότι στην εν λόγω υπόθεση, το Εφετείο αφού δέχθηκε ότι η διακριτική ευχέρεια του διαιτητή για διακοπή του αγώνα ασκήθηκε ορθά, μετά από τραυματισμό αναπληρωματικού ποδοσφαιριστή από κροτίδα που προήλθε από τους οπαδούς της ΑΕΛ , και αφού υπαίτια ομάδα θεωρήθηκε αυτή της ΑΕΛ, κατακύρωσε τον αγώνα υπέρ του ΑΠΟΕΛ με σκορ 3-0 ως οι πρόνοιες της Προκήρυξης.

Σημειώνεται ότι η εκτέλεση της πιο πάνω απόφασης, αναστέλλεται για 8 μέρες από την επόμενη της κοινοποίησης αυτής της απόφασης σύμφωνα με το Άρθρο 74(Γ) του Πειθαρχικού Κανονισμού της ΚΟΠ.

Στην απόφαση του ο Αθλητικός Δικαστής τονίζει ότι είναι «με μεγάλο δισταγμό» που περιορίστηκε στην επιβολή ποινής προστίμου λαμβάνοντας υπόψη την κατακύρωση του αναφερομένου αγώνα υπέρ της Νέας Σαλαμίνας και της αποστέρησης της δυνατότητας του ΑΠΟΕΛ να διεκδικήσει την πρόκρισή του στον επόμενο γύρο του Κυπέλλου, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη ότι η διακοπή του αγώνα προήλθε από ένα μεμονωμένο επεισόδιο ρίψης κροτίδας και όχι από συνεχή παραβατική συμπεριφορά των οπαδών του ΑΠΟΕΛ .

Στο πλαίσιο αυτό ο Αθλητικός Δικαστής προειδοποιεί ότι για το θέμα της μεταφοράς και πυροδότησης επικίνδυνων αντικειμένων (πυρσών, κροτίδων, καπνογόνων , φωτοβολίδων κλπ) είναι αποφασισμένος όπως το αντιμετωπίσει κατά τρόπο αυστηρό με την επιβολή αποτρεπτικών ποινών.

«Θα πρέπει επιτέλους η κακή αυτή συνήθεια η οποία αποτελεί πηγή κινδύνου για τους ανυποψίαστους φιλάθλους να σταματήσει πριν θρηνήσουμε θύματα», επισημαίνει, υπενθυμίζοντας ότι σχετικοί κανονισμοί προβλέπουν μεταξύ άλλων ποινή κεκλεισμένων των θυρών και αφαίρεσης βαθμών.

Στην απόφαση του ο Αθλητικός Δικαστής αναφέρει επίσης ότι τις τελευταίες βδομάδες φαίνεται ότι η πολιτεία σε συνεργασία με τους αθλητικούς φορείς του κράτους έχουν  αναλάβει πρωτοβουλία για λήψη μέτρων έτσι ώστε να υπάρξει επιτέλους λύση στο διαχρονικό πρόβλημα των παραβατικών συμπεριφορών κατά την διάρκεια των αγώνων, οι οποίες πολλές φορές φέρουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και τονίζει ότι η αθλητική δικαιοσύνη μέσα στα πλαίσια των δικών της εξουσιών και αρμοδιοτήτων θα συμβάλει στο βαθμό που μπορεί, στην αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών.

Χαιρετίζει την προσπάθεια της πολιτείας για εξεύρεση λύσεων, τονίζοντας ωστόσο από την άλλη ότι θα πρέπει όλοι να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να πράξουν τα δέοντα έτσι ώστε οι αγώνες να είναι προσβάσιμοι στην μεγάλη πλειοψηφία του φίλαθλου κοινού η οποία συμπεριφέρεται μέσα στα πλαίσια αθλητοπρέπειας .

Εκφράζει τέλος την ελπίδα ότι όλοι οι φορείς που συναποτελούν το οικοδόμημα του Κυπριακού ποδοσφαίρου (ΚΟΠ, σωματεία, πολιτεία) θα ενώσουν τις δυνάμεις τους από κοινού και να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την οριστική αντιμετώπιση των παραβατικών συμπεριφορών στους αγωνιστικούς χώρους.

Να σημειωθεί ότι ο Αθλητικός Δικαστής επέβαλε και χρηματικές ποινές σε Νέα Σαλαμίνα και ΑΠΟΕΛ ως ακολούθως:

– Για μεταφορά εντός του σταδίου (στην κερκίδα ) από οπαδούς της Νέα Σαλαμίνας επικίνδυνων αντικειμένων (πυρσοί , καπνογόνα ), κατά παράβαση του άρθρου 10.2 (δ) των Πειθαρχικών Κανονισμών της ΚΟΠ, πρόστιμο € 1500

– Για πυροδότηση επικίνδυνων αντικειμένων (πυρσοί και καπνογόνα) πριν την έναρξη του αγώνα από οπαδούς της Νέα Σαλαμίνας , γεγονός που προκάλεσε και την καθυστέρηση έναρξης του αγώνα κατά 4 λεπτά κατά παράβαση των άρθρων 10.2γ ( 1) και 10.2ια των Πειθαρχικών Κανονισμών της ΚΟΠ, πρόστιμο €1500

– Για φτύσιμο από οπαδούς της Νέας Σαλαμίνας κατά τη διάρκεια του αγώνα προς τον τέταρτο διαιτητή του αγώνα και προς ποδοσφαιριστή της φιλοξενούμενης ομάδας κατά παράβαση των άρθρων 5 και 10.2 (στ) των Πειθαρχικών Κανονισμών της ΚΟΠ, πρόστιμο €2000

– Συνολικό πρόστιμο στον ΑΠΟΕΛ €15.000 καθώς «οι κατηγορίες εναντίον του ΑΠΟΕΛ εδράζονται επί των ιδίων γεγονότων, στις οποίες περιλαμβάνεται η κατηγορία του αναφερόμενου επεισοδίου»

– Για την κατηγορία της μη συμμετοχής στην ενδεκάδα, κατά την έναρξη του αγώνα, δυο Ποδοσφαιριστών του ΑΠΟΕΛ που κατά το 18ο έτος της ηλικίας τους ή προηγούμενα να ήταν εγγεγραμμένοι ως ποδοσφαιριστές στο αρχείο ποδοσφαιριστών της ΚΟΠ, κατά παράβαση του Κεφαλαίου ΙΧ του άρθρου 12.5 της Προκήρυξης Κυπέλλου COCA-COLA περιόδου 2023-2024 πρόστιμο €2.000.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η Ελλάδα θα υπερψηφίσει τη συμμετοχή της Παλαιστίνης στη ΓΣ του ΟΗΕ

Τη συμμετοχή της Παλαιστίνης με ειδικά δικαιώματα (enhanced partnership) στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναμένεται να υπερψηφίσει η Ελλάδα συντασσόμενη με την πλειονότητα των κρατών-μελών της Ε.Ε. Δεν σημαίνει...

Ο Eskas Espen Andreas θα σφυρίξει το ντέρπι-τίτλου ΑΠΟΕΛ-ΑΕΚ

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ανακοινώνει τους διαιτητές, βοηθούς διαιτητές και παρατηρητές διαιτησίας των αγώνων της 10ης & 14ης αγωνιστικής της Β’ Φάσης  του Πρωταθλήματος...

Συγκίνηση και ικανοποίηση συγγενών Θανάση μετά την απόφαση Δικαστηρίου

Δικαιώθηκε η οικογένεια του Θανάση Νικόλαου, ο οποίος εντοπίστηκε νεκρός κάτω από τη γέφυρα στην Άλασσα στις 29 Σεπτεμβρίου 2005, καθώς η θανατική ανακρίτρια,...

Νεκρό βρέφος βρέθηκε πεταμένο σε κάδο σκουπιδιών στη Βραυρώνα

Σοκ προκαλεί η υπόθεση δολοφονίας νεογέννητου βρέφους στην Βραυρώνα. Το βρέφος φαίνεται πως δολοφονήθηκε από τους γονείς του, αλλοδαπής καταγωγής, οι οποίοι έχουν συλληφθεί για...

Τουλάχιστον 4 νεκροί από την πτώση λεωφορείου σε ποτάμι στην Αγία Πετρούπολη (BINTEO)

να λεωφορείο γεμάτο επιβάτες έπεσε από μια γέφυρα στον ποταμό Μόικα, στην Αγία Πετρούπολη, σήμερα Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε το τοπικό τμήμα του υπουργείου εκτάκτων αναγκών της...

Δολοφονία από στραγγαλισμό ο θάνατος του Θανάση – Η απόφαση του Δικαστηρίου

Την θέση του πορίσματος Καραγιάννη ότι η ο θάνατος του Θανάση Νικολάου αποδίδεται σε εγκληματική ενέργεια και συγκεκριμένα στραγγαλισμό, υιοθέτησε η θανατική ανακρίτρια, δικαστής,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!