12.9 C
Nicosia
Δευτέρα 6 Μάιος 2024 | 5:11

Με 187 αθλητές η Κύπρος στους 19ους ΑΜΚΕ “Valletta 2023”

Με συνολικά 187 αθλητές και αθλήτριες η κυπριακή αποστολή αναχωρεί την Κυριακή 28 Μαΐου για τη Βαλέτα της Μάλτας όπου θα διεξαχθούν οι 19οι Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης (ΑΜΚΕ).

Στόχος , όπως αναφέρθηκε σε σημερινή διάσκεψη Τύπου της ΚΟΕ για παρουσίαση της κυπριακής αποστολής, δεν είναι απλά το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά τη συγκομιδή μεταλλίων αλλά κυρίως η προαγωγή των αρχών και αξιών του Ολυμπισμού,

Μιλώντας στπο πλαίσιο της διάσεκψης Τύπου ο Πρόεδρος της ΚΟΕ Γεώργιος Χρυσοστόμου επανέλαβε την υπόσχεση που είχε δώσει το ΕΣ της ΚΟΕ για ίσες ευκαιρίες σε όλους τους αθλητές και αθλήτριες και ίσες ευκαιρίες για όλα τα αθλήματα, υπενθυμίζοντας ότι στους προηγούμενους Μεσογειακούς Αγώνες η Κύπρος πήρε μετάλλια από αθλήματα που για πρώτη φορά συμπεριλήφθηκαν στους αγώνες.

«Το ίδιο συμβαίνει και στους ΑΜΚΕ, δώσαμε ευκαιρία σε όλους τους αθλητές και σε όλα τα αθλήματα», είπε, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο άθλημα του ράγκμπι, που για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα των ΑΜΚΕ και για το οποίο υπάρχει πολυπληθής κυπριακή αποστολή.

Εξήγησε ότι η ΚΟΕ εμπιστεύεται τις αθλητικές ομοσπονδίες για τις επιλογές τους και ως εκ τούτου όλους τους αθλητές, και αυτός είναι και ο λόγος που η κυπριακή αποστολή θα είναι φέτος αυξημένη κατά ένα τρίτο σε σχέση με την προηγούμενη διοργάνωση αριθμώντας γύρω στα 300 άτομα. Εξήγησε ακόμη πως αυτό γίνεται καθώς πλέον υπάρχει η οικονομική δυνατότητα από πλευράς ΚΟΕ να στηρίξει ακριβώς τους αθλητές, τους προπονητές και τις ομοσπονδίες, κάτι που απέδωσε τόσο στη δουλειά που επιτελεί η ΚΟΕ αλλά και στο Υπουργείο Παιδείας όπως επίσης και στους χορηγούς.

Ο Πρόεδρος της ΚΟΕ ευχαρίστησε επίσης το ΡΙΚ, τη Cablenet, το ΚΥΠΕ και την ΕΑΚ για τη στήριξη και την αναβαθμισμένη, όπως είπε, συνεργασία, υποδεικνύοντας πως υπάρχει μια δυνατή ομάδα προβολής των προσπαθειών των αθλητών, των προπονητών και των Ομοσπονδιών.

«Στόχος δεν είναι η πρώτη θέση για τον κάθε αθλητή και για το σύνολο, στόχος είναι όπως συνεχώς αναφέρουμε, να προτάξουν οι αθλητές και οι αθλήτριες μας αλλά και όλη η ομάδα τις αρχές και αξίες του Ολυμπισμού και όταν αυτό επιτευχθεί τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικών χώρων, είμαι σίγουρος ότι θα έρθουν και τα αποτελέσματα» τόνισε.

Σημείωσε επίσης πως ίσως για πρώτη φορά οι 5 από τους 6 αθλητές της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας θα είναι παρών στους ΑΜΚΕ, γεγονός για το οποίο ευχαρίστησε τους αθλητές, τους προπονητές τους και τις Ομοσπονδίες τους. «Με την απόφαση τους να είναι στην αποστολή επιδεικνύουν σεβασμό τόσο προς το άτομο τους όσο και προς τους συναθλητές τους», είπε.

Ευχαρίστησε όλα τα μέλη της κυπριακής αποστολής τόσο για τη συμμετοχή τους όσο και για τη σκληρή δουλειά τους σε ό,τι αφορά το οργανωτικό κομμάτι και ευχήθηκε καλή επιτυχία σε όλους τους αθλητές και αθλήτριες.

Ο Αρχηγός της κυπριακής αποστολής, Ταμίας της ΚΟΕ Αλέξανδρος Χριστοφόρου, ανέφερε ότι η Κύπρος θα εκπροσωπηθεί στους αγώνες με 187 αθλητές και αθλήτριες οι οποίοι θα λάβουν μέρος σε όλα τα αθλήματα.

«Πιο αναλυτικά, στην αντισφαίριση 6 αθλητές, στην επιτραπέζια αντισφαίριση 7 αθλητές, στην καλαθόσφαιρα 5×5 24 αθλητές, στην καλαθόσφαιρα 3×3 8 αθλητές, στην κολύμβηση με 17 αθλητές, στην ιστιοπλοΐα με 31 αθλητές, στο ράγκμπι 7 με 12 αθλητές, στο στίβο με 46 αθλητές, στη σκοποβολή με 14 αθλητές, στο σκουός με 7 αθλητές και στο τζούντο με 16 αθλητές».

Ο κ. Χριστοφόρου επανέλαβε ότι η φετινή αποστολή είναι η μεγαλύτερη που έχει συγκροτηθεί ποτέ για αγώνες εκτός Κύπρου και σημείωσε πως κριτήριο για τη συμμετοχή των αθλητών ήταν η δυνατότητα τους να διεκδικήσουν ένα μετάλλιο ανεξαρτήτως χρώματος στο αγώνισμα τους και πως η επιλογή των αθλητών έγινε από τις αθλητικές ομοσπονδίες σε συνεννόηση με την ΚΟΕ.

Είπε ακόμη ότι η Κύπρος θα συμμετάσχει σε 122 από τα 125 συνολικά αγωνίσματα. Ο βασικός κορμός της κυπριακής αποστολής θα μεταβεί στη Μάλτα με δύο πτήσεις την Κυριακή 28 Μαΐου. Η πρώτη πτήση με περίπου 170 άτομα θα αναχωρήσει στις 02:55 ξημερώματα Κυριακής και η δεύτερη πτήση με περίπου 90 άτομα στις 12:20 το μεσημέρι της ίδιας μέρας.

Επιπλέον 25 άτομα της αποστολής θα μεταβούν στη Μάλτα με άλλες πτήσεις είτε από άλλες χώρες είτε από την Κύπρο. Ολόκληρη η κυπριακή αποστολή θα διαμείνει σε ξενοδοχείο το οποίο ανακαινίστηκε πρόσφατα για τις ανάγκες των ΑΜΚΕ και στο οποίο θα διαμένουν και οι αποστολές των υπόλοιπων χωρών που θα συμμετάσχουν στους ΑΜΚΕ.

Σε ό,τι αφορά τους στόχους σε σχέση με την κατάταξη των μεταλλίων ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι παρόλο που θεωρητικά η Κύπρος είναι η μεγαλύτερη πληθυσμιακά χώρα από αυτές που συμμετέχουν, υπάρχουν εντούτοις δύο αστάθμητοι παράγοντες που πρέπει πάντοτε να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν και οι οποίοι επηρεάζουν σημαντικά το τελικό αποτέλεσμα των αγώνων, ο πρώτος αφορά τον πολύ μεγάλο αριθμό αγωνισμάτων της κολύμβησης, συνολικά 40 αγωνίσματα, και ο δεύτερος οι αθλητικές πολιτογραφήσεις.

Υπέδειξε ωστόσο πως παρ’ όλα αυτά υπάρχει ελπίδα ότι φέτος η Κύπρος θα καταφέρει με τον μεγάλο αριθμό αλλά και την ποιότητα των αθλητών να υπερπηδήσει αυτά τα δύο εμπόδια και να κατακτήσει την 1η θέση στον πίνακα των μεταλλίων, χωρίς αυτό, όπως τόνισε, να είναι αυτοσκοπός. «Ο σκοπός μας είναι να πετύχουμε όσο πιο ψηλά γίνεται τους στόχους μας, να δώσουμε ευκαιρίες» είπε.

Ευχαρίστησε τέλος τις αθλητικές ομοσπονδίες για τις προσπάθειες που κατέβαλαν να συμπεριλάβουν στην αποστολή τους καλύτερους αθλητές αλλά και όλους τους συντελεστές της κυπριακής αποστολής και ευχήθηκε σε όλους τους αθλητές κάθε επιτυχία.

Ο Βοηθός Αρχηγός Αποστολής, Διοικητικός Λειτουργός της ΚΟΕ Γιώργος Παναγίδης αφού αναφέρθηκε εκτενώς στην αγωνιστική παρουσία της Κύπρου στους ΑΜΚΕ, σημείωσε, ως μέλος και της Τεχνικής Επιτροπής των ΑΜΚΕ ότι έγινε τεράστια προσπάθεια ώστε όλα τα αγωνίσματα όλων των αθλημάτων να συμπεριληφθούν στο αγωνιστικό πρόγραμμα και πως δυστυχώς επειδή κάποιες χώρες δεν είχαν δηλώσει αρκετούς αθλητές, κάποια αθλήματα και αγωνίσματα στα οποία η Κύπρος σίγουρα μπορούσε να διεκδικήσει χρυσά μετάλλια δεν συμπεριλήφθηκαν τελικά στο πρόγραμμα, όπως για παράδειγμα το σκητ γυναικών στη σκοποβολή, το ύψος ανδρών και γυναικών, η σφύρα ανδρών και η δισκοβολία ανδρών.

Ανέφερε ακόμη ότι προτεραιότητα των μικρών κρατών της Ευρώπης είναι η διατήρηση του θεσμού των ΑΜΚΕ και πως ο θεσμός να πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο Εκπρόσωπος της Ομάδας Γιατρών και Φυσιοθεραπευτών, Γιώργος Στούππας είπε ότι έχει εκπονηθεί συγκεκριμένο πλάνο για τη στήριξη των αθλητών με άρτια εξοπλισμένα ιατρείο και φυσιοθεραπευτήριο στο ξενοδοχείο της αποστολής. Όπως είπε, το “medical room” θα είναι επανδρωμένο επί 24ώρου βάσεως ενώ πέραν των ιατρών και των φυσιοθεραπευτών στην ομάδα θα συμμετέχει και η ψυχολόγος Θάλεια Παναγή η οποία θα είναι επιφορτισμένη και για το κομμάτι που αφορά την υποστήριξη για θέματα που αφορούν αποκλειστικά τις γυναίκες μέλη της κυπριακής αποστολής.

Όπως διευκρινίστηκε όλα τα μηχανήματα για ιατρική και φυσιοθεραπευτική στήριξη των αθλητών όπως επίσης και τα φάρμακα θα μεταφερθούν στη Μάλτα από την Κύπρο.

Σε ό,τι αφορά την δημοσιογραφική κάλυψη των αγώνων, στην κυπριακή αποστολή συμπεριλαμβάνονται για τον σκοπό αυτό τηλεοπτικά συνεργεία του ΡΙΚ και της Cablenet αλλά και η δημοσιογράφος του ΚΥΠΕ Δήμητρα Νικολάου και ο αθλητικογράφος Πολύβιος Αλεξάνδρου εκ μέρους της ΕΑ, όπως επίσης και 4 φωτογράφοι αλλά και άτομο το οποίο θα είναι επιφορτισμένο με την τροφοδότηση των κοινωνικών δικτύων της ΚΟΕ.

Ο Αρχηγός της Ομάδας Στίβου, Πρεσβευτής Fair Play Φοίβος Κωνσταντινίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι η κυπριακή αποστολή θα επιτρέψει στην Κύπρο με όσα πιο πολλά μετάλλια γίνεται, αναφέροντας ότι η ομάδα του στίβου, παρά την απουσία 2-3 πρωτοκλασάτων αθλητών, ιδιαίτερα η γυναικεία ομάδα αλλά και η αντρική μπορούν να διεκδικήσουν πολλά μετάλλια.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας Γιάννος Φωτίου είπε ότι το επίπεδο των Κυπρίων αθλητών είναι πάρα πολύ ψηλό και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα κερδίσουν πολλά μετάλλια. «Πάμε με πολύ δυνατή ομάδα και πάμε να χτυπήσουμε μετάλλια» είπε, αναφέροντας ότι στην κυπριακή ομάδα συμπεριλήφθηκαν και πολύ νεαροί αθλητές έτσι ώστε να τους δοθεί η ευκαιρία να αναδειχτούν και να βελτιώσουν το επίπεδο τους.

Εκ μέρους των αθλητών μίλησαν οι Πέτρος Χρυσοχός και Βαλεντίνα Σάββα. Και οι δύο διαβεβαίωσαν πως οι Κύπριοι αθλητές θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να φέρουν μετάλλια για την Κύπρο.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της διάσκεψης Τύπου παρουσιάστηκε το επίσημο βίντεο των διοργανωτών για τους 19ους ΑΜΚΕ.

Οι 19οι Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης (ΑΜΚΕ) θα διεξαχθούν στη Μάλτα 28 Μαΐου – 3 Ιουνίου και σε αυτούς θα λάβουν μέρος 9 χώρες (Μάλτα, Κύπρος, Λουξεμβούργο, Ισλανδία, Μαυροβούνιο, Μονακό, Σαν Μαρίνο, Ανδόρρα και Λιχτενστάιν). Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί στις 29 Μαΐου στις 20:45. Το αγωνιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει 10 αθλήματα (αντισφαίριση, επιτραπέζια αντισφαίριση, καλαθόσφαιρα 5×5 και 3×3, κολύμβηση, ιστιοπλοΐα, ράγκμπι 7, στίβο, σκοποβολή, σκουός και τζούντο).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ναι, στον Επίτροπο Άμυνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Πολύ ορθά ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υποστήριξε  δημόσια τη θέση της Προέδρου της Κομισιόν για τη δημιουργία θέσης Επιτρόπου Άμυνας στην ΕΕ. Αυτή η προοπτική...

Έφυγε από τη ζωή ο κύπριος ηθοποιός, Σώτος Φιλιππίδης

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 76 ετών, άφησε ο αγαπημένος κύπριος ηθοποιός, Σώτος Φιλιππίδης. Την είδηση θανάτου του έδωσε στη δημοσιότητα η Ένωση Ηθοποιών...

Ιερουσαλήμ: Επεισόδιο με προσωπικό φρουρό του Έλληνα προξένου και ισραηλινές δυνάμεις (βίντεο)

Με παρέμβαση του Υπουργείου Εξωτερικών αφέθηκε ελεύθερος προσωπικός φρουρός του Έλληνα πρόξενου στην Ιερουσαλήμ μετά από επεισόδιο με ισραηλινές δυνάμεις. Όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές στην...

Ουκρανία: 2 νεκροί και 6 τραυματίες από ρωσικά πλήγματα στο Ντονέτσκ

Η Ρωσία συνεχίζει το σφυροκόπημα της Ουκρανίας. Πλήγμα με ρουκέτες στην επαρχία Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων, ενώ τουλάχιστον έξι...

Στο Παρίσι σήμερα ο Σι Τζινπίνγκ: Οι 2 στόχοι του Μακρόν

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ φτάνει σήμερα στο Παρίσι για μια σπάνια επίσημη επίσκεψη. Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν έχει 2 στόχους: να τον πιέσει για...

Αϊτή: Απόδραση κρατουμένων από φυλακή – 4 νεκροί

Συνεχίζονται οι αποδράσεις από τις φυλακές της Αϊτής, που βιώνει τρομακτική πολιτική και κοινωνική κρίση. Το βράδυ της Παρασκευής 8 έγκλειστοι απέδρασαν από φυλακή...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!