14.9 C
Nicosia
Παρασκευή 19 Απρίλιος 2024 | 6:54

Η ΑΕΚ Αθηνών επέστρεψε στο σπίτι της (φωτό)

Η «Αγιά Σοφιά OPAP Arena» άνοιξε απόψε (30/9) διάπλατα τις θύρες της για να δεχθεί την ομάδα της και το λαό της, 19,5 χρόνια μετά το τελευταίο σφύριγμα στο «Νίκος Γκούμας», στις 3 Μαΐου 2003 με αντίπαλο τον Άρη.

Σε ένα κατάμεστο από 32.000 θεατές γήπεδο, με πολλούς από τους παριστάμενους να έχουν ξενυχτήσει έξω από την εγκατάσταση τη νύχτα της Πέμπτης, η ΑΕΚ εγκαινίασε το νέο γήπεδό της, ένα Κέντρο Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού.

Η ατμόσφαιρα ήταν μοναδική. Ο φωτισμός, οι ήχοι, η ακουστική του χώρου, ο παλμός, ο ίδιος ο χώρος, δημιουργούσαν μια ατμόσφαιρα σουρεαλιστική, με τη μνήμη να γίνεται παρόν.

Ο Κώστας Νεστορίδης ήταν ο πρώτος που μπήκε στον αγωνιστικό χώρο της OPAP Arena με κασκόλ της ΑΕΚ στα χέρια, γνωρίζοντας την αποθέωση από τον κόσμο.

Μετά την ολοκλήρωση του λόγου του, ο Δημήτρης Μελισσανίδης έκοψε μια κίτρινη κορδέλα, την «Κορδέλα της νίκης», για να ακολουθήσει πανζουρλισμός στις εξέδρες, η νύχτα σε αυτή την αθηναϊκή γωνιά να φωτιστεί από τα πυροτεχνήματα και οι γειτονιές να αντιλαλήσουν τον ύμνο της ΑΕΚ, που τραγούδησαν μ΄ ένα στόμα 32.000 άνθρωποι.

Ακολούθησε το βίντεο με τις μεγάλες στιγμές του παρελθόντος και το άναμμα των πυρσών του γηπέδου στη μνήμη εκείνων που διακόνησαν την ιδέα της Ένωσης και δεν βρίσκονται εν ζωή.

Ύστερα, η OPAP Arena υποδέχθηκε 22 παλαίμαχους άσους της Ένωσης, που ήταν οι: Κώστας Νεστορίδης, Αντώνης Παραγιός, Ανδρέας Σταματιάδης, Γιώργος Καραφέσκος, Κώστας Νικολαΐδης, Γιώργος Κεφαλίδης, Νίκος Σταθόπουλος, Παντελής Νικολάου, Χρήστος Αρδίζογλου, Θωμάς Μαύρος, Ντούσαν Μπάγεβιτς, Λύσανδρος Γεωργαμλής, Τάκης Καραγκιοζόπουλος, Χρήστος Βασιλόπουλος, Γιώργος Σαββίδης, Γιώργος Κούτουλας, Βασίλης Δημητριάδης, Χρήστος Κωστής, Ηλίας Ατματσίδης, Ντανιέλ Μπατίστα, Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς, Μιχάλης Κασάπης, Ντέμης Νικολαΐδης. Ο 23ος ήταν ο παίκτης που αναγνωρίστηκε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS) ως ο κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής τους 20ού αιώνα, ο «μάγος» Μίμης Παπαϊωάννου, που δεν κατάφερε να παραστεί για λόγους ανωτέρας βίας.

Ιδιαίτερη αναφορά υπήρξε στο ταξίδι της προσφυγιάς, με μια συγκινητική  αναπαράσταση του μαρτυρικού οδοιπορικού  των προσφύγων από τη Μικρά Ασία για να σώσουν τις ζωές τους.

Παρουσιαστές της ανεπανάληπτης αυτής βραδιάς ήταν οι Ναταλία Δραγούμη και Αντώνης Αντωνίου. Στα μουσικά δρώμενα συμμετείχαν οι Ποντιακής καταγωγής τραγουδιστές αδελφοί Τσαχουρίδη, Ματθαίος και Κωνσταντίνος και ο Παντελής Θαλασσινός, ενώ συνάρπασε με τους ήχους  της η Φιλαρμονική του δήμου Αθηναίων. Η βραδιά έκλεισε με τους παρουσιαστές να φωνάζουν ταυτόχρονα, «ΑΕΚ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ».

ΜΗΝΥΜΑ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, απηύθυνε το δικό του χαιρετισμό για τα εγκαίνια του γηπέδου της ΑΕΚ, μέσω βίντεο που προβλήθηκε από τα μάτριξ του γηπέδου.
«Αγαπητοί φίλαθλοι της ΑΕΚ, αποδεχτήκαμε με χαρά την πρόσκληση να απευθύνουμε χαιρετισμό στην ιστορική στιγμή των εγκαινίων. Ονομάζεται Αγία Σοφία σε μια σαφή υπενθύμισε των δεσμών της ΑΕΚ με την πόλη των πόλεων.

Σχεδόν έναν χρόνο μετά την ίδρυση του συλλόγου και τη μεταφύτευσή του στην Αθήνα, η ΑΕΚ αποκτά ένα νέο καλαίσθητο και σύγχρονο αθλητικό συγκρότημα. Έναν εμβληματικό χώρο που είναι ριζωμένες σε άσβεστες μνήμες για τον προσφυγικό ελληνισμό», επισήμανε ο Πατριάρχης.

«Τα εγκαίνια γίνονται ακριβώς 100 χρόνια από τότε που χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και βρέθηκαν στην Ελλάδα προσπαθώντας να επιβιώσουν σε αντίξοες συνθήκες. Παρά τα οδυνηρά συμβάντα οι πρόσφυγες δεν χάθηκαν, έστω και μακριά από τη γη των προγόνων.

Κατάφεραν να μεταδώσουν στις επόμενες γενιές ως ιερά παρακαταθήκη την πίστη τους, τον πολιτισμό και την ελπίδα τους. Συνέχισαν να γράφουν ιστορία στο βιβλίο της ζωής, χωρίς να ξεχάσουν το παρελθόν τους. Ο ιστορικός αυτός χώρος δεν θα στεγάσει μια ομάδα, αλλά μια ιδέα, από αυτές που ο χρόνος δεν μπορεί να παρακάμψει ή εξαλείψει.

Επαναλαμβάνω όσα είχα αναφέρει στα 80 χρόνια από την ίδρυση της ΑΕΚ. Η ΑΕΚ είναι ιδέα και οι ιδέες δεν αποθνήσκουν, ζουν, εμπνέουν και χαρίζουν αγάπη. Εύχομαι το στάδιο αυτό να γίνει πεδίο δόξας λαμπρό και να αποτελέσει σύμβολο του φίλαθλου πνεύματος και έναν τόπο πολιτισμού για τη Νέα Φιλαδέλφεια και την Αθήνα. Ευχόμαστε καλή αρχή και μεγάλες νίκες για την ΑΕΚ, για τον αθλητισμό».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μητσοτάκης: Είναι σαφές ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων σχετίζεται με το κυπριακό

Στις 13 Μαΐου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, όπως έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός, κατά τις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Όπως είπε...

Θα επιτρέπεαι η υποβολή αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% ακόμα και εντός ενός έτους από την απόκτηση της κατοικίας

Εντός ενός χρόνου από την απόκτηση κατοικίας θα επιτρέπεται πλέον σε δικαιούχους να υποβάλουν αίτηση για να επωφελούνται του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5%, με...

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Τουρκία – Αναφορές για ζημιές σε κτίρια

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην βορειοανατολική Τουρκία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την AFAD που επικαλείται το Reuters, το επίκεντρο...

Κόμπος: Πετύχαμε σύνδεση του κυπριακού με ευρωτουρκικά – Στην ‘Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα

Ικανοποίηση εκφράζει η Λευκωσία για τα χθεσινοβραδινά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας και θεωρεί ότι είναι πλέον στην πλευρά...

Άνοδο κατέγραψε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο

Άνοδο κατέγραψε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε κέρδη σε ποσοστό 1,51%, κλείνοντας στις 145,23 μονάδες. Άνοδο 1,53% παρουσίασε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 88,15 μονάδες. Ο...

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά του Ιράν μετά την επίθεση σε βάρος του Ισραήλ

Μια σειρά σαρωτικών κυρώσεων κατά ηγετών και οντοτήρων που συνδέονται με το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, το υπουργείο Άμυνας της Τεχεράνης...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!