26.8 C
Nicosia
Παρασκευή 10 Μάιος 2024 | 15:19

Επανεξελέγη στην προεδρία της ΚΟΠ ο Γιώργος Κούμας

Εχει τη δύναμη να εργαστεί για το καλό του κυπριακού ποδοσφαίρου, διαβεβαίωσε ο Γιώργος Κούμας, ο οποίος επανεξελέγη, χωρίς ανθυποψήφιο, στη θέση του Προέδρου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, κάνοντας λόγο για μια «γεμάτη τετραετία», για την ανάγκη βελτίωσης της εθνικής ομάδας και εξάλειψης των στημένων αγώνων.

Η επανεκλογή του κ.Κούμα έγινε κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της ΚΟΠ, στην παρουσία αξιωματούχων της FIFA και της UEFA, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι σε ξενοδοχείο της Λεμεσού.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της ΚΟΠ είπε πως νιώθει ότι έχει πολλά ακόμη να δώσει, «αρκεί να σας έχω δίπλα μου ως συνεργάτες και αυστηρούς κριτές». Συμπλήρωσε ότι, «δεν θέλω λευκές επιταγές, δεν θέλω πλάτες, σας θέλω όπως πάντα δίκαιους και διεκδικητικούς στην πρώτη γραμμή, γιατί κανένας άλλος, παρά μόνοι εσείς γνωρίζετε τις θυσίες και τους αγώνες που δίνετε καθημερινά για να κρατάτε ζωντανά τα σωματεία και το ποδόσφαιρο στον τόπο μας».

Την ίδια ώρα δήλωσε ότι έμαθε να αντέχει «στη λάσπη, τους μηδενισμούς και τα ύπουλα κτυπήματα από σχετικούς και άσχετους του ποδοσφαίρου, από αυτόφωτους μεσσίες και δήθεν παντογνώστες» και απαίτησε από όλους σεβασμό γιατί «η υπομονή έχει και τα όρια της».

«Δεν μου χάρισαν και δεν σας χάρισαν τίποτα. Η δύναμη του ποδόσφαιρου, είστε όλοι εσείς και ότι πετυχαίνουμε καθημερινά θα το κρίνει η ιστορία», είπε και πρόσθεσε «ποτέ δεν χάιδεψα τα αυτιά σας, ποτέ δεν είπα μεγάλα λόγια. Πλανώνται οικτρά, όσοι σπεύδουν να κρίνουν ως αδυναμία το γεγονός ότι διαχρονικά αποφεύγω τις δημόσιες τοποθετήσεις».

Λέγοντας ότι «έρχεται μια γεμάτη τετραετία και έχουμε την ευθύνη να ανταποκριθούμε, να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων», ο Γιώργος Κούμας υπενθύμισε ότι το φθινόπωρο θα συνεδριάσει, στην Κύπρο, η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA, υποδεικνύοντας ότι «δεν είναι μια απλή συνεδρία, είναι ένα κορυφαίο γεγονός και μια σημαντική ευκαιρία προβολής του κυπριακού ποδοσφαίρου και γενικότερα της Κύπρου».

Επιπρόσθετα, συνέχισε, το Νοέμβριο, θα φιλοξενηθεί ένα εξαιρετικά σημαντικό συνέδριο για την οικονομική βιωσιμότητα και τα κριτήρια UEFA, στην παρουσία εκπροσώπων των 55 Ομοσπονδιών μελών της UEFA και αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.

Η ποδοσφαιρική χρονιά, πρόσθεσε, θα ολοκληρωθεί με το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γεγονός που ανέλαβε ποτέ η ΚΟΠ, αφού θα διοργανωθεί στην Κύπρο η τελική φάση του EURO 2024, κάτω των 17 ετών, με τη συμμετοχή 16 Εθνικών ομάδων.

Σύμφωνα με τον κ. Κούμα, την πενταετία που πέρασε επιτεύχθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι στόχοι που είχαν τεθεί, ωστόσο «υπάρχουν ακόμη πολλές προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε».

Όπως είπε, «δεν μας ικανοποιούν τα αποτελέσματα των Εθνικών μας ομάδων», ότι εντοπίστηκαν διάφορα ζητήματα που υπάρχουν και πως «σε συνεργασία με το τεχνικό τμήμα και τους προπονητές, θα προσπαθήσουμε να διαφοροποιήσουμε την εικόνα που υπάρχει σήμερα και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τα καταφέρουμε».

«Θέλουμε οι Κύπριοι ποδοσφαιριστές να έχουν περισσότερες ευκαιρίες. Πριμοδοτούμε τις ομάδες που δίνουν χρόνο συμμετοχής στους Κύπριους αλλά από ό,τι φαίνεται δεν είναι αρκετό και αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουμε ενώπιον μας», ανέφερε.

Σε σχέση με τους στημένους αγώνες, δήλωσε πως «με τα μέτρα που πήραμε και τους κανονισμούς που θεσπίσαμε, περιορίσαμε τις εκθέσεις που αποστέλλει η UEFA για τυχόν προσυνεννοημένους αγώνες και ο στόχος μας είναι να τους εξαλείψουμε εντελώς, γνωρίζοντας πως αυτό το φαινόμενο δεν είναι τοπικό αλλά παγκόσμιο».

Υπενθύμισε ακόμη το στόχο που τέθηκε το 2018 για τη  δημιουργία Αθλητικού Κέντρου Εθνικών ομάδων στον Κόρνο, όπου «διάφορα εμπόδια, πέραν των δικών μας δυνατοτήτων, μας έχουν καθυστερήσει αλλά δεν μας έχουν σταματήσει». Είμαστε, είπε, στη διαδικασία εξασφάλισης της πολεοδομικής άδειας και εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα γίνουν τα επόμενα βήματα.

Αναφερόμενος στο πλάνο της τετραετίας, ο Πρόεδρος της ΚΟΠ είπε πως ψηλά στις προτεραιότητες  βρίσκεται το κεφάλαιο της διαιτησίας και η προσπάθεια για αναβάθμιση της μέσα από την ανανέωση του καταλόγου των διαιτητών.

Επίσης, συνέχισε, με τρίτη μονάδα VAR και ενίσχυση της επιμόρφωσης των Κύπριων, με παράλληλη στήριξη από ξένους διαιτητές, όπου χρειάζεται, «θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για να κάνουμε τα βήματα προόδου που όλοι επιθυμούμε για την κυπριακή διαιτησία».

Τις επόμενες μέρες, σημείωσε, θα βρίσκεται στη Κύπρο ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας, ο Ντομένικο Μεσσίνα ο οποίος έχει ήδη διαμορφώσει το πλάνο του, ενώ όπως σημείωσε ο Γιώργος Κούμας, «δεν αρχίζουμε από το μηδέν, κρατάμε τα θετικά και κτίζουμε για τα επόμενα, με υπομονή, αλλά όχι ανοχή».

Παράλληλα σε ένα άλλο επίπεδο, η ΚΟΠ, είπε ο Πρόεδρος της, θέτει ως στόχο τη συνέχιση της αναβάθμισης της Β’ κατηγορίας, έτσι ώστε να μειωθεί η απόσταση από την Α’ κατηγορία, αλλά και η αναβάθμιση της Γ’ κατηγορίας, όσον αφορά στις γηπεδικές εγκαταστάσεις αλλά και γενικότερα στις συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξάγεται το πρωτάθλημα.

Προς υλοποίηση, συνέχισε, οδεύει η απόφαση για σύσταση επιτροπής αποτελούμενης από άτομα του Συνδέσμου Ποδοσφαιριστών, διαιτητών, προπονητών, παλαίμαχων ποδοσφαιριστών και πρώην διεθνών, η οποία θα έχει συμβουλευτικό ρόλο στις αποφάσεις που θα λαμβάνονται.

Προχωρούν εξάλλου, πρόσθεσε, οι διαδικασίες για δημιουργία μουσείου της ΚΟΠ, με τη συλλογή ιστορικών αντικειμένων, σημειώνοντας πως «δεν ξεχνάμε την ιστορία μας και όλους όσοι έχουν προσφέρει στο ποδόσφαιρο».

Μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Κούμας σημείωσε ότι, για πρώτη φορά, στο νέο διοικητικό συμβούλιο της ΚΟΠ αλλά και στην εκτελεστική επιτροπή, θα υπάρχει γυναικεία παρουσία, «με ουσιαστικό και όχι τυπικό ρόλο» και πως διαχρονικός στόχος είναι να αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών στις δομές της Ομοσπονδίας και η στήριξή στην ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου.

Τόνισε δε ότι η παρουσία αξιωματούχων της FIFA και της UEFA, στη Γενική Συνέλευση, αποδεικνύει τόσο τις άριστες σχέσεις της ΚΟΠ με τους δύο οργανισμούς αλλά και την στήριξη που η ηγεσία της Ομοσπονδίας τυγχάνει, στο ψηλότερο επίπεδο.

Ο Πρόεδρος της ΚΟΠ ευχήθηκε καλή επιτυχία στις ομάδες που θα παίξουν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, καλή ποδοσφαιρική χρονιά σε όλους και εξέφρασε τη βεβαιότητα για τη συνεργασία, την, την καλόπιστη κριτική και τις εποικοδομητικές απόψεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Νεκροί από ηλεκτροπληξία δύο γύπες – Ζητούν μέτρα από ΑΗΚ περιβαλλοντικές οργανώσεις – Υπηρεσία Θήρας

Την απογοήτευσή τους εκφράζουν περιβαλλοντικές οργανώσεις και η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, αναφορικά με τους θανάτους γυπών από ηλεκτροπληξία ζητώντας από την ΑΗΚ να...

Ρωσία: Λεωφορείο με 20 επιβάτες έπεσε από γέφυρα στην Αγία Πετρούπολη (BINTEO)

Λεωφορείο με περίπου 20 επιβάτες έπεσε από τη γέφυρα Ποτσελούεφ στον ποταμό Μόικα στην Αγία Πετρούπολη, στη Ρωσία, όπως ανέφερε η περιφερειακή έδρα του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών. «Σήμερα,...

Α.Δημητρίου: Εμμένουμε στη διασύνδεση Κυπριακού με ευρωτουρκικά

Τη δύναμη που έχει η ΕΕ ως αναμορφωτικός παράγοντας, τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, αναφέροντας ότι για αυτόν τον λόγο υπάρχει επιμονή...

Ενεργοποιείται άμεσα η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για εποχικούς εργάτες

Στην άμεση ενεργοποίηση της διακρατικής συμφωνίας για απασχόληση 5.000 εποχικών εργατών, προχωρούν η Ελλάδα και η Αίγυπτος, κατόπιν της διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο...

Έκτακτη εκδήλωση διαμαρτυρίας αιγοπροβατοτρόφων – Ικανοποιήθηκε το αίτημα για επιπλέον γάλα από τυροκόμους

Μετά την έκτακτη εκδήλωση διαμαρτυρίας στην οποία κατήλθαν σήμερα οι αιγοπροβατοτρόφοι έξω από το Υπουργείο Γεωργίας, παραλήφθηκαν τελικά οι επιπλέον ποσότητες γάλακτος, δήλωσε στο...

Το παρελθόν του 32χρονου που εκτέλεσαν στον Βύρωνα – Εμπλοκή της αλβανικής μαφίας «βλέπει» η ΕΛ.ΑΣ

Τα κομμάτια του παζλ της μαφιόζικης εκτέλεσης του 32χρονου Αλβανού στην περιοχή του Βύρωνα,  προσπαθούν να ενώσουν οι Αρχές, αποδίδοντας την άγρια δολοφονία στην αλβανική μαφία, που αναζητούσε τον...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!