30.8 C
Nicosia
Παρασκευή 26 Απρίλιος 2024 | 16:18

Έδωσαν τα χέρια ΥΠΑΝ και ΚΟΠ για εισαγωγή της εκμάθησης του ποδοσφαίρου στη Δημοτική Εκπαίδευση

Μνημόνιο συνεργασίας για την εισαγωγή της εκμάθησης του ποδοσφαίρου στα Σχολεία Δημοτικής Εκπαίδευσης, υπέγραψαν την Παρασκευή το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου.

Το μνημόνιο υπέγραψαν εκ μέρους του Υπουργείου, ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου και ο Πρόεδρος της ΚΟΠ, Γιώργος Κούμας, στην παρουσία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου, Νεόφυτου Παπαδόπουλου και του Γενικού Διευθυντή της ΚΟΠ, Ανθούλη Μυλώνα.

Το μνημόνιο προνοεί την παροχή τεχνογνωσίας και αθλητικού υλικού από την ΚΟΠ προς τα Δημοτικά Σχολεία μέσω του Υπουργείου με στόχο τη σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών για το άθλημα του ποδοσφαίρου.

Η πρωτοβουλία αυτή, εμπίπτει στο τετραετές πρόγραμμα Grassroots Football In Schools που υλοποιεί η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου σε συνεργασία με την UEFA.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΚΟΠ θα παρέχει προπονητική εκπαίδευση σε εκπαιδευτικούς οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν το προπονητικό δίπλωμα UEFA D προκειμένου να είναι σε θέση να διδάξουν σωστά το ποδόσφαιρο στους μαθητές, καθώς και συνολικά 4000 μπάλες ποδοσφαίρου, οι οποίες θα διανεμηθούν στα σχολεία μέσω του Υπουργείου.

Μιλώντας κατά την υπογραφή της συμφωνίας, ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, είπε ότι είναι στην ευχάριστη θέση σήμερα να ανακοινώσουν την υπογραφή μιας συμφωνίας συνεργασίας με την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου.

Μια συμφωνία, συνέχισε, ανάμεσα στο Υπουργείο Παιδείας και την ΚΟΠ «που έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου, του τόσο αγαπητού αυτού ομαδικού αθλήματος, του βασιλιά των σπορ όπως λέμε, για τη συστηματική και μεθοδική ανάπτυξη του στις νεαρότερες ηλικίες, στα παιδιά του δημοτικού σχολείου».

«Μετά από επεξεργασία και συζητήσεις με τους ανθρώπους της ΚΟΠ έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι θα είναι καλά να τυγχάνουν ενημέρωσης, κάποιας επιμόρφωσης οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να πλαισιώνουν τα παιδιά, τα οποία θα επιδίδονται με αθλητοπρέπεια και μέσα στους κανόνες του ευ αγωνίζεσθαι, που θα ασκούνται στο ποδόσφαιρο, και να ενθαρρύνουμε την ενασχόληση με τον ομαδικό αθλητισμό», πρόσθεσε.

Ο κ. Προδρόμου είπε ότι η συμφωνία προβλέπει ότι η ΚΟΠ θα παρέχει επιμόρφωση σε ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι ασχολούνται με τον αθλητισμό στα σχολεία και οι οποίοι θα μπορούν να παρακολουθήσουν ειδικά μαθήματα, τα οποία μπορεί να καταλήγουν και στο σχετικό δίπλωμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας της ΟΥΕΦΑ.

Σημείωσε, παράλληλα, ότι η ΚΟΠ προσφέρει στα δημοτικά σχολεία μπάλες ποδοσφαίρου, οι οποίες ταιριάζουν στις ηλικίες 5-12.

«Η συμφωνία προβλέπει ότι για τα επόμενα 4 χρόνια θα φτάνουν στα σχολεία μας 1000 μπάλες ποδοσφαίρου κάθε χρόνο. Συνολικά 4.000 μπάλες Νο4, όπως χαρακτηρίζονται, και ταυτόχρονα στη συνεργασία αυτή το Υπουργείο Παιδείας μαζί με την ΚΟΠ, θα μπορεί να συμμετέχει και με εκπροσώπους του και σε εκπαιδευτικά σεμινάρια της ΟΥΕΦΑ», πρόσθεσε.

Ο κ. Προδρόμου είπε πως πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη.

Εξέφρασε, παράλληλα, τη χαρά του διότι θα μπορέσουν και να δώσουν δυνατότητες στα παιδιά που αγαπούν το ποδόσφαιρο, να ασκηθούν μεθοδικά, με την κατάλληλη καθοδήγηση από μικρή ηλικία μέσα από το σχολείο.

«Και βεβαίως προτάσσουμε μαζί με την ΚΟΠ την ανάγκη για τη διαπαιδαγώγηση στο πλαίσιο του ευ αγωνίζεσθαι. Πιστεύω ότι έτσι μπορούμε να συμβάλουμε αντιμετωπίζοντας κάποια ανεπιθύμητα φαινόμενα που δυστυχώς συνεχίζουμε να βλέπουμε στα γήπεδα μας», συμπλήρωσε.

 Όπως είπε ο κ. Προδρόμου, αν τα παιδιά από μικρή ηλικία ασκηθούν, παίξουν, χαρούν το ποδόσφαιρο, παίρνοντας τη σωστή καθοδήγηση και συνηθίζοντας στην άμιλλα αλλά με σεβασμό και στο άθλημα και στους συμπαίχτες και στους αντιπάλους, «αν τα παιδιά μάθουν ευθύς εξαρχής ότι η χαρά στον αθλητισμό είναι να χαίρεσαι για τη δική σου επιτυχία αλλά ταυτόχρονα να αναγνωρίζεις και χαίρεσαι για την επιτυχία των άλλων, -που μπορεί να σημαίνει ότι εσύ δεν έχεις πετύχει-, αν τα παιδιά μάθουν ότι η μεγάλη αξία είναι ο ίδιος ο αγώνας και η άθληση και όχι μόνο το αποτέλεσμα, αν καταφέρουμε τα παιδιά να μαθαίνουν από την αρχή και να κερδίζουν αλλά και να χάνουν και να χαίρονται το ποδόσφαιρο, να αναγνωρίζουν όλα εκείνα τα οφέλη της ψυχαγωγίας αλλά και της άθλησης και της σωματικής ευεξίας, θα έχουμε συμβάλει συνολικά για μια καλύτερη κοινωνία».

Ο Υπουργός ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της ΚΟΠ για τη συμφωνία αυτή.

«Θέλω να εκφράσω τη βεβαιότητα ότι οι εκπαιδευτικοί μας θα αξιοποιήσουν αυτές τις ευκαιρίες, που δίνει η συμφωνία και ότι τα επόμενα χρόνια θα καλλιεργήσουμε σε μια πιο συστηματική βάση και το ποδόσφαιρο, -λέω και το ποδόσφαιρο γιατί παράλληλα γίνονται προσπάθειες και για τον αθλητισμό στο σύνολο του και για τον κλασσικό αθλητισμό αλλά και για άλλα ομαδικά αθλήματα», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της ΚΟΠ, Γιώργος Κούμας, στη δική του ομιλία είπε ότι η διάδοση στην κοινωνία του αθλήματος του ποδοσφαίρου αποτελεί έναν από τους βασικούς σκοπούς της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, όπως αυτοί περιγράφονται στο καταστατικό της.

«Στο πλαίσιο αυτό, είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για το μνημόνιο που υπογράφουμε σήμερα με το Υπουργείο Παιδείας, Νεολαίας και Αθλητισμού μέσω του οποίου, ευνοείται η διάδοση του ποδοσφαίρου και η σωστή διδασκαλία και εκμάθηση του στους μαθητές των δημοτικών σχολείων».

Η ΚΟΠ, συνέχισε ο κ. Κούμας, θα παρέχει αθλητικό υλικό και τεχνογνωσία στα δημοτικά σχολεία μέσω του Υπουργείου Παιδείας και θα συμβάλει στην εκμάθηση του ποδοσφαίρου στους μαθητές του δημοτικού.

«Το ποδόσφαιρο είναι κάτι περισσότερο από ένα άθλημα. Παίζοντας και μαθαίνοντας για το ποδόσφαιρο, οι νεαροί μαθητές μαθαίνουν να σέβονται τους κανόνες, μαθαίνουν να σέβονται και να αναγνωρίζουν τους «αντιπάλους» τους, μαθαίνουν να διαχειρίζονται την επιτυχία και την αποτυχία», σημείωσε.

Είπε, παράλληλα, ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, τους δάσκαλους και τους γυμναστές, «θέλουμε να βάλουμε και εμείς ως Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου το δικό μας λιθαράκι στη διαμόρφωση σωστών χαρακτήρων, σωστών φιλάθλων, σωστών ανθρώπων, έτοιμων να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της κοινωνίας όταν θα ενηλικιωθούν».

Ο Πρόεδρος της ΚΟΠ ευχαρίστησε τον Υπουργό Παιδείας και τους συνεργάτες του για το θετικό πνεύμα που επέδειξαν σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης με τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Ομοσπονδίας για την ετοιμασία του μνημονίου συνεργασίας.

Ανέφερε, ταυτόχρονα, ότι παραδίδουν σήμερα την πρώτη δόση από 1000 μπάλες και όπως είπε και ο Υπουργός Παιδείας, για τα επόμενα 4 χρόνια η ΚΟΠ σε συνεργασία με την ΟΥΕΦΑ θα παραδίδει 1000 μπάλες για τα σχολεία μας.

Στο πλαίσιο της υπογραφής, ο Πρόεδρος της ΚΟΠ παρέδωσε στον Υπουργό Παιδείας συλλεκτική φανέλα με τον αριθμό 4, που συμβολίζει το τετραετές πρόγραμμα της συμφωνίας, και μια μπάλα ποδοσφαίρου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μπορούν τα μακροπρόθεσμα δάνεια να βοηθήσουν στην επίλυση της στεγαστικής κρίσης;

Τα αυξανόμενα επιτόκια στεγαστικών δανείων ήταν το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της αγοράς ακινήτων τα τελευταία δύο χρόνια και ένας σημαντικός συντελεστής στην κρίση κόστους ζωής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα...

Υπό πλήρη έλεγχο δασική πυρκαγιά στα όρια Μαθιάτη

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 03:30 στην τοποθεσία «Μεταλλείο Μαθιάτη» εντός της κοινότητας Μαθιάτη, αναφέρει ανακοίνωση του Τμήματος Δασών Χάρη στην...

Αυξημένη και σήμερα η σκόνη – Στους 30 βαθμούς η θερμοκρασία

Ασθενής χαμηλή πίεση και θερμή αέρια μάζα επηρεάζουν την περιοχή. Στην ατμόσφαιρα θα παρατηρείται σκόνη, οι συγκεντρώσεις της οποίας κατά διαστήματα αναμένεται να είναι...

Στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο η αίτηση για απόλυση του Γενικού Ελεγκτή

Το αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή από τον Γενικό και Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα κατατέθηκε σήμερα στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο. Το πρωί Παρασκευής οι δικηγόροι...

Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο

Συνέρχεται σήμερα, Παρασκευή, το Εθνικό Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια της οποίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης θα προβεί σε ενημέρωση για τις τελευταίες...

Προς μετωπική Κίνα με Ευρώπη; Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο

Όλο και πιο κοντά σε τροχιά σύγκρουσης για την οικονομία βρίσκεται πλέον η Ευρώπη με την Κίνα, με τις Βρυξέλλες να σκληραίνουν συνεχώς της στάση τους...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!