25.7 C
Nicosia
Σάββατο 20 Απρίλιος 2024 | 17:55

Το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ στα 100 καλύτερα διεθνώς

Στις θέσεις 76-100 ανάμεσα στα καλύτερα πανεπιστήμια διεθνώς και πρώτο σε Κύπρο και Ελλάδα, κατετάγη το Τμήμα Νοσηλευτικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) στην παγκόσμια κατάταξη των Πανεπιστημίων Academic Ranking of World Universities (ARWU). Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ συγκαταλέγεται στα κορυφαία 50 Τμήματα Νοσηλευτικής σε 15 χώρες.

O φορέας Academic Ranking of World Universities (ARWU) ανακοίνωσε την επιμέρους κατάταξη των Πανεπιστημίων ανά επιστημονικό πεδίο και ακαδημαϊκά αντικείμενα για το 2021 (Global Ranking of Academic Subjects). Η συγκεκριμένη κατάταξη, δημιουργήθηκε από το Shanghai Jiaotong University και είναι γνωστή ως Λίστα της Σαγκάης (https://www.shanghairanking.com/rankings/gras/2021/RS0404)

Η κατάταξη των πανεπιστημίων γίνεται σε 5 επιστημονικά πεδία (Θετικές Επιστήμες, Μηχανική, Επιστήμες Ζωής, Κοινωνικές Επιστήμες και Επιστήμες Υγείας) και 54 επιμέρους ακαδημαϊκά αντικείμενα.

Το Τμήμα Νοσηλευτικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, του οποίου η λειτουργία ξεκίνησε κατά το ακαδημαϊκό έτος 2007-2008, με σκοπό να δημιουργήσει, να μεταδώσει και να εφαρμόσει τη νοσηλευτική γνώση ώστε να προετοιμάσει νοσηλευτές ικανούς να ασκήσουν τη Νοσηλευτική με ασφάλεια σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, βρίσκεται στις θέσεις 76-100 ανάμεσα στα καλύτερα πανεπιστήμια διεθνώς και πρώτο σε Κύπρο και Ελλάδα!

Στην ίδια λίστα, το Τμήμα Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με σχεδόν 40 χρόνια λειτουργίας, συγκαταλέγεται στις θέσεις 101-150. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι για τρεις συνεχείς χρονιές (2018-2020) το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ βρισκόταν στις θέσεις 101-150, παρουσιάζοντας σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων, το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ βρίσκεται:
• στη θέση 11 ως προς τον αριθμό ετεροαναφορών (Δείκτης CNCI)
• στην 1η θέση ως προς τις διεθνείς συνεργασίες (Δείκτης IC)
Μάλιστα, μαζί με το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ είναι τα μοναδικά, δυο Ελληνόφωνα Τμήματα Νοσηλευτικής, τα οποία περιλαμβάνονται στη λίστα αυτή, ενώ σε Ευρωπαϊκό επίπεδο το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ συγκαταλέγεται στα κορυφαία 50 Τμήματα Νοσηλευτικής σε 15 χώρες, με τα περισσότερα από αυτά να βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Ολλανδία και στις Σκανδιναβικές χώρες.

Η ανάλυση των στοιχείων γίνεται στη βάση ενός μοντέλου απόδοσης τιμών και βαρύτητας βάσει 5 δεικτών. Οι δείκτες αυτοί είναι οι ακόλουθοι:

1. Αριθμός δημοσιεύσεων σε συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο επιστημονικών περιοδικών με τον υψηλότερο δείκτη απήχησης (Δείκτης Q1).
2. Αριθμός ετεροαναφορών ανά δημοσιευμένα επιστημονικά άρθρα ως δείκτης απήχησης του ερευνητικού έργου (Δείκτης CNCI).
3. Ποσοστό των επιστημονικών άρθρων με διεθνή συνεργασία (Δείκτης IC).
4. Άρθρα σε επιλεγμένα κορυφαία επιστημονικά περιοδικά του αντικειμένου (Δείκτης TOP).
5. Αριθμός του ακαδημαϊκού προσωπικού που τιμήθηκε με κάποιο σημαντικό βραβείο ή διεθνή διάκριση. Στην περίπτωση της Νοσηλευτικής, αυτό αφορά μόνο στο βραβείο Nurse Research Hall of Fame του διεθνούς οργανισμού Sigma Nursing https://www.sigmanursing.org/. (Δείκτης AWARD).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πράσινο φως για την εξαγορά του Πανεπιστημίου Λευκωσίας από την Hellenic HealthCare Holding

Το πράσινο φως άναψε σήμερα η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ελλάδας, για την εξαγορά του πανεπιστημίου Λευκωσίας από την Hellenic HealthCare Holding 3 (Cyprus) Limited. Σύμφωνα...

Ανατροπή προς τα κάτω με τις τιμές του πετρελαίου – Πώς έκλεισε την εβδομάδα (γράφημα)

Με απώλειες έκλεισε την εβδομάδα το πετρέλαιο, καθώς οι traders βλέπουν περιορισμένο κίνδυνο να κλιμακωθεί η ένταση στη Μέση Ανατολή σ’ έναν ευρύτερο πόλεμο...

Προβλήματα δημιούργησε η κακοκαιρία στην Ελλάδα (βίντεο, φωτό)

Δύσκολη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας  μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας από εχθές νωρίς το απόγευμα. Δρόμοι σε Πήλιο και Καρδίτσα πλημμύρισαν, ενώ σημειώθηκαν...

Σκηνοθετημένη η απάντηση του Ισραήλ ; -Τα σενάρια που κυκλοφορούν – Το Ιράν υποβαθμίζει την επίθεση

Διάφορα σενάρια κυκλοφορούν για την "απάντηση" του Ισραήλ στο Ιράν την Παρασκευή. Τα περισσότερα μιλούν για σκηνοθετημένη επίθεση, ώστε να ικανοποιηθεί το ακροατήριο του...

Δημοσκόπηση Metron: Άνοδος για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και υποχώρηση ΠΑΣΟΚ

Κέρδη για τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, και απώλειες για ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση, καταγράφει η νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis, για το Mega. ...

Τουρίστες βρήκαν σε σκουπίδια 643 κροτίδες !

Ένα σακούλι σκουπιδιών με 643 κροτίδες εντόπισε σήμερα ζεύγος τουριστών, σε περιοχή μεταξύ των χωριών Δοράς και Ανώγυρας, της επαρχίας Λεμεσού. Οι κροτίδες, που...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!