22.8 C
Nicosia
Παρασκευή 19 Απρίλιος 2024 | 11:44

Μαύρη τρύπα «δραπέτη» με τεράστια αστρική ουρά εντόπισε το Hubble (βίντεο)

Μπορεί το James Webb να συγκεντρώνει εδώ και ένα χρόνο τα φώτα της δημοσιότητας με τις συνεχείς εντυπωσιακές από πολλές πλευρές ανακαλύψεις και παρατηρήσεις του Σύμπαντος αλλά το αρχαιότερο διαστημικό τηλεσκόπιο, το Hubble, εξακολουθεί να εξερευνά με πολύ μεγάλη επιτυχία τον κόσμο του Διαστήματος. Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «The Astrophysical Journal Letters» ερευνητική ομάδα παρουσιάζει μια εντυπωσιακή ανακάλυψη που έγινε με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου Hubble.

Πρόκειται για μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα που τρέχει μακριά από τον γαλαξία της με ταχύτητα περίπου 6,5 εκατ.χλμ/ώρα, τόσο γρήγορα που θα μπορούσε να ταξιδέψει από τη Γη στη Σελήνη σε μόλις 14 λεπτά. Αναλύοντας εικόνες από το Hubble οι ερευνητές ανακάλυψαν μια ασυνήθιστη, πολύ λεπτή, σχεδόν ευθεία λωρίδα νεαρών αστεριών. Έπειτα από παρατηρήσεις με το φασματόμετρο απεικόνισης χαμηλής ανάλυσης και το φασματογράφο εγγύς υπερύθρου του Αστεροσκοπείου Keck συμπέραναν ότι έβλεπαν το επακόλουθο μιας μαύρης τρύπας που κινούνταν με αυτή την ιλιγγιώδη ταχύτητα στο Διάστημα.

Η μαύρη τρύπα έχει αφήσει πίσω της ένα πρωτοφανές ίχνος από νεογέννητα αστέρια μήκους 200.000 ετών φωτός. «Πιστεύουμε ότι βλέπουμε ένα κύμα πίσω από τη μαύρη τρύπα, όπου το αέριο ψύχεται και είναι σε θέση να σχηματίσει αστέρια. Έτσι βλέπουμε τον σχηματισμό άστρων που ακολουθούν τη μαύρη τρύπα», δηλώνει ο καθηγητής Αστρονομίας και Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Γέιλ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Πίτερ Βαν Ντόκουμ. Όπως προσθέτει χαρακτηριστικά: «Αυτό που βλέπουμε είναι αυτό που επακολουθεί. Όπως τα απόνερα πίσω από ένα πλοίο, βλέπουμε τα απόνερα πίσω από τη μαύρη τρύπα».

Ο Πίτερ Βαν Ντόκουμ σημειώνει ότι «κάτι τέτοιο δεν έχουμε δει ποτέ πουθενά στο σύμπαν». «Γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό ότι υπάρχουν υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες και είχε προβλεφθεί εδώ και περίπου 50 χρόνια ότι κάποιες φορές θα μπορούσαν να εκτιναχθούν από τους γαλαξίες. Εάν επιβεβαιωθεί, αυτή θα είναι η πρώτη απόδειξη μιας φυγής υπερμεγέθους μαύρης τρύπας, που θα αποδεικνύει αυτή την πρόβλεψη».

Μια πιθανή εξήγηση για τη μαύρη τρύπα που απομακρύνθηκε από τον γαλαξία καταγωγής της αφορά στη συγχώνευση δύο γαλαξιών, που και οι δύο περιέχουν μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στον πυρήνα τους. Καθώς οι μαύρες τρύπες στριφογυρίζουν η μία γύρω από την άλλη στο κέντρο του νέου συγχωνευμένου γαλαξία, μια τρίτη υπερμεγέθης μαύρη τρύπα μέσα σε άλλο γαλαξία εισβάλει και η αλληλεπίδραση μεταξύ των τριών δημιουργεί αρκετή ταχύτητα ώστε να τορπιλίσει μια από τις τρεις μαύρες τρύπες. Κάτι σαν ένα γαλαξιακό μπιλιάρδο μεταξύ τριών τεράστιων μαύρων τρυπών. Θα ακολουθήσουν τώρα νέες παρατηρήσεις για να μελετηθεί καλύτερα το φαινόμενο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Ουδέν σχόλιο από Ισραήλ για τις πληροφορίες για επίθεση σε Ιράν, Συρία και Ιράκ

Δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση από την ισραηλινή Κυβέρνηση για ανάληψη ευθύνης των αεροπορικών επιθέσεων κατά αεροπορικής βάσης του Ιράν στα περίχωρα της πόλης...

Έφερε αναταράξεις στις διεθνείς αγορές το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν

Νέο κύμα αναταράξεων στις αγορές προκαλεί το χτύπημα του Ισραήλ στην πόλη Isfahan του κεντρικού Ιράν, με τις τιμές του πετρελαίου να σημειώνουν άλμα έως 4%...

Ισραήλ: Υποβάθμιση αξιόχρεου από S&P λόγω «γεωπολιτικών κινδύνων»

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας S&P Global υποβάθμισε σήμερα το αξιόχρεο του δημοσίου του Ισραήλ, από τη βαθμίδα «AA-» στη βαθμίδα «A+», που παρ’ όλ’...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!