Στις 12 Απριλίου 2022, ένας 66χρονος επιστάτης σε σχολείο της Ρώμης κατέβασε το παντελόνι 17χρονης μαθήτριας την ώρα που ανέβαινε τη σκάλα και της άρπαξε το εσώρουχο, αγγίζοντας τους γλουτούς της.
Ωστόσο, ο άνδρας αθωώθηκε από την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης, με τον δικαστή να επικαλείται την μικρή διάρκεια της επίθεσης, από 5 έως 10 δευτερόλεπτα. Ο θυρωρός αθωώθηκε γιατί, όπως αναφέρει η απόφαση, «το γεγονός δεν συνιστά αδίκημα».
Σύμφωνα με τους δικαστές: «Το ξαφνικό της πράξης, χωρίς καμία επιμονή στο άγγιγμα, που θεωρείται ”σχεδόν ελαφρύ άγγιγμα”, δεν επιτρέπει τη διαμόρφωση της άσεμνης ή επίδοξης πρόθεσης που απαιτείται γενικά από το ποινικό δίκαιο». Η εκδοχή του θυρωρού αναφέρει ότι όλα έγιναν κατά «λάθος», χωρίς τη διάθεση να παρενοχλήσει και να δημιουργήσει δυσφορία στην ανήλικη μαθήτρια. Μάλιστα υποστήριξε ότι ήταν ένα αστείο. Τα λόγια της κοπέλας πάντως ήταν ξεκάθαρα, υπήρξε βία.
Η απόφαση ξεσήκωσε κύμα αντιδράσεων στην Ιταλία γεννώντας το τρεντ στα social media «10 δευτερόλεπτα δεν είναι έγκλημα», σκοπός του οποίου είναι να προβληματίσει σχετικά με τον ορισμό της παρενόχλησης.
Στα βίντεο που δημοσιεύονται χρησιμοποιώντας το hashtag #10secondi, διακρίνονται άνδρες και γυναίκες να αγγίζουν το σώμα τους μετρώντας δέκα δευτερόλεπτα, σημειώνοντας με αυτό τον τρόπο την χρονική διάρκεια που είχε στη διάθεσή του ο 66χρονος για να παρενοχλήσει το θύμα. Το hashtag εκτοξεύθηκε, ειδικά αφότου το χρησιμοποίησε ο ηθοποιός Πάολο Καμίλι.
Σε άλλα βίντεο οι χρήστες των κοινωνικών δικτύρων σταματούν να αγγίζουν το σώμα τους στα εννέα δευτερόλεπτα, σημειώνοντας ειρωνικά ότι σταμάτησαν πριν γίνει επίθεση ή για να γελάσουν που δεν κατάλαβαν ότι ήταν απλώς ένα αστείο.
Ο στόχος είναι να υπογραμμιστεί ότι, ανεξάρτητα από το χρονικό διάστημα, όταν κάποιος αγγίζει ένα σώμα χωρίς τη θέληση του άλλου ατόμου, εξακολουθεί να είναι βία.