27.7 C
Nicosia
Πέμπτη 2 Μάιος 2024 | 13:08

Τι συνέβη στον κόσμο το 2021- Τα κυριότερα γεγονότα

Άλλη μια ιδιαίτερη αλλά και ταυτόχρονα δύσκολη χρονιά, εξαιτίας των πανδημικών συνθηκών, κλείνει, και το 2021 έριξε βαριά τη σκιά του πάνω από την υφήλιο με τις ελληνόφωνες μεταλλάξεις να βρίσκονται εδώ. Ταυτόχρονα η κατάσταση στη Μέση Ανατολή ήταν δύσκολη και το 2021, ενώ ταυτόχρονα απασχόλησαν τον πλανήτη εκτεταμένες πυρκαγιές και κλιματική κρίση.

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή ήταν πολύ δύσκολη και το 2021. Τον Μάιο, η ένταση για την αμφιλεγόμενη έξωση παλαιστινιακών οικογενειών στη συνοικία Σέιχ Τζάρα, στην ανατολική Ιερουσαλήμ, προς όφελος Εβραίων εποίκων πυροδότησε βίαιες συγκρούσεις για 11 μέρες. Πάνω από 230 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους και 65 παιδιά και 1900 τραυματίστηκαν. Από την πλευρά των Ισραηλινών, 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 343 τραυματίστηκαν.

Το Αφγανιστάν με τη δυναμική και ταχύτατη επάνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία, αποτελεί πλέον ένα καλό παράδειγμα του πώς τελικά δεν αρκεί μια στρατιωτική επέμβαση σε έναν τόπο, για να διασφαλιστεί η ευημερία και η ασφάλεια. Οι εικόνες χιλιάδων απελπισμένων Αφγανών που προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να φύγουν από τον τόπο τους, σημάδεψαν την χρονιά που φεύγει. Πόσο μάλλον που μήνες μετά την πλήρη κατάληψη της Καμπούλ ξέρουμε πολύ καλά πως οι ελπίδες για ένα καλύτερο μέλλον είναι ελάχιστες.

Το 2021 θα το θυμόμαστε και για τις ιδιαίτερα ψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν, όπως επίσης και για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έζησε ο πλανήτης. Οι προβλέψεις των επιστημόνων για το μέλλον είναι δυσοίωνες. Αυτό δεν στάθηκε αρκετό όμως για να παρθούν γενναίες αποφάσεις στη σύνοδο της Γλασκώβης τον Οκτώβριο για την κλιματική αλλαγή. Η COP26 χαρακτηρίστηκε η τελευταία ευκαιρία για τον πλανήτη, όμως οι δεσμεύσεις που πάρθηκαν δεν φαίνεται να είναι ικανές να σταματήσουν την υπερθέρμανση της Γης κάτω από 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Καταστροφή αλλά την ίδια στιγμή μεγαλειώδεις εικόνες από την έκρηξη του ηφαιστείου Κούμπρε Βιέχα στη Λα Πάλμα της Ισπανίας. Πριν εκραγεί το ηφαίστειο η δυτική πλευρά της Λα Πάλμα ήταν διάσπαρτη με σπίτια, δρόμους και καλλιέργειες. Αργότερα οι αργές ροές της λάβας που κατέβαιναν από την μικρή ηφαιστειακή κορυφή στα Κανάρια Νησιά άλλαξαν δραματικά το τοπίο με αποτέλεσμα εδώ και μήνες τμήματα του νησιού να μοιάζουν τώρα περισσότερο με σεληνιακό τοπίο παρά με παράδεισο.

Το Ever Given ένα πλοίο γίγαντας έκοψε το παγκόσμιο εμπόριο στη μέση όταν στις 23 Μαρτίου 2021 σφήνωσε στη διώρυγα του Σουέζ. Προκάλεσε άνοδο των ναύλων των εμπορευματοκιβωτίων αλλά και μια διαφοροποίηση στις μεταφορές, καθώς οι καθυστερήσεις και το κόστος αυξήθηκαν, με αποτέλεσμα οι εναλλακτικοί τρόποι να αρχίσουν να φαίνονται σε ορισμένες περιπτώσεις πιο ελκυστικοί.

Κανένας δεν περίμενε ο Λιονέλ Μέσι να αποχωρήσει από την Μπαρσελόνα, όπου αγωνιζόταν από μικρό παιδί, όπου μεγάλωσε και έγινε αυτός ο σπουδαίος ποδοσφαιριστής που είναι σήμερα. Και όμως η κακή κατάσταση των «μπλαουγκράνα» τον έσπρωξε στην αγκαλιά της γαλλικής Παρί Σεν Ζερμέν. Πάντως, μπροστά στο νέο του συμβόλαιο ο Λιονέλ Μέσι γρήγορα ξέχασε τα δάκρυα που έχυσε φεύγοντας από το Καμπ Νου.

Τα κλειστά σύνορα αποδεικνύεται πως δεν μπορούν να κρατήσουν εκτός τους μετανάστες. Το 2021 σημαδεύτηκε από τα επεισόδια στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία αλλά και στα σύνορα Μαρόκου-Ισπανίας. Οι μεταναστευτικές ροές συνεχίζονται και τα κράτη πρώτης γραμμής της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμαρτύρονται γιατί σηκώνουν δυσανάλογο βάρος.

Το τουρκικό νόμισμα έχασε πάνω από το 40% της αξίας του μέσα στο 2021 και ο πληθωρισμός έσπασε το φράγμα του 21%. Εάν προσθέσει κανείς τα αλλεπάλληλα φύγε εσύ-έλα εσύ στο τουρκικό υπουργείο των Οικονομικών, τις αλλαγές φρουράς στον τιμόνι της κάθε άλλο παρά ανεξάρτητης τουρκικής κεντρικής τράπεζας αλλά την αξιοσημείωτη φθορά που έχει παγιωθεί πια για τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν και τον κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις δημοσκοπήσεις, τότε είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς σε πόσο δύσκολη θέση βρίσκεται η τουρκική ηγεσία.

Oι ανεμοστρόβιλοι που σάρωσαν το Κεντάκι και άλλες πέντε πολιτείες ΗΠΑ, είχαν ως τραγικό αποτέλεσμα των θάνατο τουλάχιστον 77 ανθρώπων, ανάμεσα τους και δέκα παιδιών. Η καταστροφή ήταν βιβλική, καθώς ολόκληρες πόλεις εξαφανίστηκαν μετά το σαρωτικό πέρασμα περισσότερων από 30 ανεμοστροβίλων.

Αν το 2020 ήταν η χρονιά που η πανδημία του κορωνοϊού μάς αιφνιδίασε, το 2021 ήταν η χρονιά που μάθαμε να ζούμε με αυτήν, ή τουλάχιστον το προσπαθήσαμε. Πλέον, στα χέρια μας έχουμε ένα πολύ σημαντικό όπλο, τα εμβόλια. Αυτό δεν εμπόδισε τον κορωνοϊό να μας κλείσει και πάλι στα σπίτια μας, να σκοτώσει πολλούς ανθρώπους και να προκαλέσει τεράστια προβλήματα στα συστήματα υγείας πολλών χωρών. Αν υπάρχει κάτι που μάθαμε από αυτή την εμπειρία είναι ότι είμαστε όλοι μαζί σε αυτόν τον πόλεμο και ο εχθρός δεν κάνει διακρίσεις.

Το 2021 θα μείνει ως η χρονιά που κάηκε η Εύβοια. Οι καταγραφές κάνουν λόγο για περισσότερα από 512.000 στρέμματα καμένου δάσους, καθιστώντας την καταστροφή ως τη μεγαλύτερη όλων των εποχών στην Ελλάδα από μια πυρκαγιά. Κάτοικοι, εθελοντές και πυροσβέστες έδιναν επί ημέρες αδιάκοπη μάχη με τη φωτιά, με τη ζωή τους να βρίσκεται διαρκώς σε κίνδυνο. Τελικά όταν οι φωτιές έσβησαν άφησαν πόνο τους μια τεράστια οικολογική καταστροφή, αποκαΐδια και χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους.

Αυλαία με δραματικό τρόπο έριξε η αποχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ από το Λευκό Οίκο. Χιλιάδες οπαδοί του μεταξύ αυτών ημίγυμνοι αυτόκλητοι «σαμάνοι», φαντασιόπληκτοι συνωμοσιολόγοι και ανοιχτά ρατσιστές νοσταλγοί της Συνομοσπονδίας, επιχείρησαν στις 06 Ιανουαρίου, δύο εβδομάδες προτού ο Τζο Μπάιντεν ορκιστεί πρόεδρος της χώρας, να ακυρώσουν δια της βίας το εκλογικό αποτέλεσμα των εκλογών του 2020, εισβάλλοντας στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον. Ο απολογισμός, τραγικός: 5 νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες και η πιο ισχυρή δημοκρατία του κόσμου σε κρίση.

Αντιμέτωπες με φυλετικά επεισόδια βρίσκονται συχνά οι ΗΠΑ, καθώς ακόμη και σήμερα υπάρχουν νόμοι που παγιώνουν την ανισότητα. Οι θάνατοι μαύρων από λευκούς αστυνομικούς, όπως έγινε στην περίπτωση του Τζορτζ Φλόιντ θυμίζουν σε όλους πως παρά τα βήματα προόδου, μένει να γίνουν πολλά ακόμη. Ο λόγος των μαζικών κινητοποιήσεων όμως δεν είναι μόνο η αστυνομική βία. Οι περισσότεροι Αφροαμερικανοί δεν φαίνεται να πιστεύουν πλέον ότι οι ζωές τους είναι σημαντικές και ότι μπορούν να πραγματοποιήσουν όλα τους τα όνειρα.

 

Με την χώρα σε κατάσταση σοκ εξαιτίας των επεισοδίων στο Καπιτώλιο, ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και η Κάμαλα Χάρις έγινε η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος της χώρας. Η θητεία του είναι γεμάτη δυσκολίες και μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ένα θεαματικό αποτέλεσμα. Κάτι που δεν παραξενεύει κανένα, αφενός γιατί οι ΗΠΑ παραμένουν μια έντονα διχασμένη χώρα και αφετέρου γιατί και το ίδιο του το κόμμα, του βάζει συνεχώς εμπόδια.

 

Οι αποκαλύψεις των Pandora Papers βγήκαν στο φως πίσω στις αρχές Οκτωβρίου, φέροντας τη σφραγίδα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων για να μας υπενθυμίσουν κάτι που ήδη γνωρίζαμε. Πως ό,τι κι αν γίνει, όσοι νόμοι κι αν ψηφιστούν πάντα θα υπάρχουν πάντοτε πλούσιοι και ισχυροί που θα αναζητούν ένα αφορολόγητο καταφύγιο για τα πλούτη τους σε φορολογικούς παραδείσους ανά την υφήλιο.

 

Έπειτα από τέσσερις θητείες στην καγκελαρία της Γερμανίας, η Άνγκελα Μέρκελ αποχώρησε. O Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς στηριζόμενος από τους Ελευθέρους Δημοκράτες και τους Πράσινους φιλοδοξεί να οδηγήσει τη χώρα σε μια νέα εποχή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Νονός βίαζε το βαφτιστήρι του επί 3 χρόνια στο Ηράκλειο – Σε σοκ οι γονείς του θύματος

Μία πολύ σοβαρή καταγγελία που έχει προκαλέσει σοκ στην τοπική κοινωνία της Κρήτης, βλέπει το φως της δημοσιότητας. Ένας 18χρονος κατήγγειλε τον νονό του ότι τον...

Κυρώσεις της Τεχεράνης σε ΗΠΑ και Βρετανία

Το Ιράν ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος προσώπων και οντοτήτων σε ΗΠΑ και Βρετανία για την υποστήριξή τους προς το Ισραήλ στον πόλεμο με τη...

Οι δυνατότητες που έχουν τα σκυλιά Κ-9 παρουσιάστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές

Με αφορμή την αποφοίτηση των νέων δεσμοφυλάκων-χειριστών ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών (Κ-9), παρουσιάστηκε το προηγούμενο Σάββατο η δράση και οι δυνατότητες που έχουν τα συγκεκριμένα...

Θεσσαλονίκη: Διαπληκτίστηκαν και τον χτύπησε με σιδηρολοστό στο κεφάλι

Άγριος καυγάς μεταξύ δύο ατόμων συνέβη στην περιοχή των Σαράντα Εκκλησιών, στην Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, το περιστατικό συνέβη το απόγευμα της Μεγάλης Τρίτης και συγκεκριμένα...

Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης 1 δισ. στον Λίβανο η Πρόεδρος της Κομισιόν

«Ο Λίβανος και ο λαός του μπορούν να υπολογίζουν στη διαρκή στήριξη της ΕΕ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαι στην ευχάριστη...

Moneyval: Πρόοδος από Κύπρο στην καταπολέμηση ξεπλύματος και χρηματοδότησης τρομοκρατίας

Περαιτέρω πρόοδο στην αντιμετώπιση του ξεπλύματος παράνομου χρήματος και στην καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας από την Κύπρο, διαπιστώνει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αξιολόγησης των μέτρων...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!