12.9 C
Nicosia
Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021 | 18:42

Η βία κατά των γυναικών αποτελεί ουσιαστικά ακόμη μία πανδημία

Η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων Ιωσηφίνα Αντωνίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της βίας των γυναικών στις 25 Νοεμβρίου αναφέρει σε μήνυμά της, ότι η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών αποτελεί στις μέρες μας ουσιαστικά ακόμη μία πανδημία, μια πανδημία που συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών, καταρρακώνει την αξιοπρέπεια τους, μεγαλώνει τη ψαλίδα των ανισοτήτων και διακρίσεων και στερεί την πρόσβαση τους στη δικαιοσύνη.

Σημειώνει ότι οι νόμοι από μόνοι τους δεν μπορούν να καταπολεμήσουν τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών αλλά όλοι μαζί, πολιτεία, αρμόδιοι φορείς αλλά και η κοινωνία των πολιτών ευρύτερα, οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον για όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια όπου το δικαίωμα να ζουν χωρίς φόβο να υποστούν βία να είναι αναφαίρετο.

Η κ. Αντωνίου αναφέρει ότι όλοι έχουμε να διαδραματίσουμε ένα σημαντικό ρόλο στην εξάλειψη και καταπολέμηση αυτού του φαινομένου και να εργαστούμε σκληρά έτσι ώστε να επιτύχουμε ένα λαμπρότερο μέλλον απαλλαγμένο από τη βία.

«Πορτοκαλί ο κόσμος: Τέλος στη βία κατά των γυναικών τώρα!», το φετινό μήνυμα για την παγκόσμια ημέρα κατά της βίας των γυναικών, εφιστώντας την προσοχή στην επείγουσα ανάγκη για δράση. Το πορτοκαλί είναι το χρώμα που θα αντιπροσωπεύει ένα λαμπρότερο μέλλον χωρίς βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών.

Στο μήνυμα της Επιτρόπου, αναφέρεται ότι διαχρονικά όλα τα στοιχεία και οι έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια πλήττονται δυσανάλογα. 1 στις 3 γυναίκες και κορίτσια έχουν υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια της ζωής τους, κυρίως από οικείο σύντροφο. Και αυτό ήταν πριν την πανδημία.

Από το ξέσπασμα του COVID-19, τα αναδυόμενα δεδομένα έδειξαν ότι όλα τα είδη βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών, ιδιαίτερα η ενδοοικογενειακή βία, έχουν ενταθεί και ότι ο κόσμος ήταν απροετοίμαστος να ανταποκριθεί στην ταχεία κλιμάκωσή της.

Μια νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τις Γυναίκες, βασισμένη σε δεδομένα έρευνας από 13 χώρες, δείχνει ότι ο COVID-19 έχει διαβρώσει τα αισθήματα ασφάλειας των γυναικών, τόσο στο σπίτι, όσο και σε δημόσιους χώρους, με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική και συναισθηματική τους ευεξία.

Η κ. Αντωνίου επισημαίνει ότι η πολιτεία έχει θέσει ψηλά στις προτεραιότητες της την καταπολέμηση και την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών προσθέτοντας ότι το Νοέμβριο του 2017 η Κυπριακή Δημοκρατία κύρωσε τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, «η οποία αποτελεί θεωρούμε το πρώτο νομικά δεσμευτικό μέσο διεθνώς, το οποίο δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο για την πρόληψη όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών, την προστασία των θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και τον τερματισμό της ατιμωρησίας των δραστών».

Σημειώνει ότι η Σύμβαση αυτή τοποθετεί το θέμα της βίας κατά των γυναικών ως απόρροια των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων και της έλλειψης σεβασμού προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των γυναικών.

Επιπρόσθετα, αναφέρει η Επίτροπος, μέσα στο πλαίσιο εναρμόνισης με τις πρόνοιες της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης ψηφίστηκαν ο Νόμος για την Παρενόχληση και Παρενοχλητική Παρακολούθηση τον Απρίλιο του 2021 καθώς και ο Νόμος για την Καταπολέμηση του Σεξισμού και του Διαδικτυακά Διαδιδόμενου Σεξισμού το Δεκέμβριο του 2020. Δύο νόμοι που έρχονται να καλύψουν τα κενά του νομοθετικού μας πλαισίου.

«Στο νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα μεταξύ Ανδρών και Γυναικών 2019-2023, ένας από τους 7 βασικούς στόχους προτεραιότητας είναι η Καταπολέμηση της έμφυλης Βίας/Πλήρης συμμόρφωση με τις πρόνοιες της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης. Κάτω από αυτό το στόχο αναλύονται δράσεις, φορείς υλοποίησης, χρόνος υλοποίησης και δείκτες παρακολούθησης των δράσεων», προσθέτει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Λοττίδη: Ατυχές συμβάν χωρίς ρατσιστικά κίνητρα ο εμπρησμός τζαμιού

Τη θέση ότι η ουσιαστική διασφάλιση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, επιβάλλει την καλλιέργεια και εμπέδωση των αξιών του αλληλοσεβασμού της διαφορετικότητας και ειδικότερα της...

ΕΕ: Ενώπιον της COREPER το προσχέδιο για το Βαρώσι

Στην ατζέντα της συνάντησης των 27 μόνιμων αντιπροσώπων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COREPER) στις Βρυξέλλες προγραμματίζεται να βρεθεί την Τετάρτη το απόγευμα το...

Σε 16 κλήσεις ανταποκρίθηκε η Πυροσβεστική λόγω κακοκαιρίας

Σε 16 επεισόδια σε Λάρνακα και Αμμόχωστο ανταποκρίθηκε την Τετάρτη η Πυροσβεστική Υπηρεσία λόγω καιρικών συνθηκών. Σε ανάρτηση του στα ΜΚΔ ο εκπρόσωπος τύπου της...

Νέες προκλήσεις στον τραπεζικό τομέα βλέπει ο Διοικητής της Κεντρικής

Η ανάγκη προσαρμογής στο νέο περιβάλλον που δημιουργεί η τεχνολογία, ο αυξανόμενος ανταγωνισμός από τις εταιρείες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintech), αλλά και η πράσινη μετάβαση...

Πάλι ξέχασε τα λόγια του ο Ερντογάν – Την κατάσταση έσωσε ο Ακάρ (βίντεο)

Άλλη μια στιγμή ...σύγχυσης του Τούρκου προέδρου κατέγραψαν οι κάμερες κατά την διάρκεια της επισκεψής του στο Κατάρ.Ο Ταγίπ Ερντογάν σε πολλές από τις δημόσιες...

Ελλάδα: 5.899 νέα κρούσματα – 81 θάνατοι – 709 διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τετάρτη ακόμη 81 θανάτους ασθενών με κορωνοϊό, ενώ 709 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Παράλληλα, εντοπίστηκαν 5.899 νέα κρούσματα έπειτα από 350.129 τεστ,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!