7 C
Nicosia
Παρασκευή 1 Μάρτιος 2024 | 4:25

Έρευνα: Οι προσεκτικές επιλογές φέρνουν εξοικονόμηση χρήματος

Με προσεκτικές επιλογές υπάρχει περιθώριο εξοικονόμησης σημαντικού ποσού χρημάτων για τα νοικοκυριά από τις αγορές τους, καταδεικνύει έρευνα της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση ο πληθωρισμός στον τομέα των τροφίμων παρουσιάζει συνεχή αύξηση τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα την επιπρόσθετη οικονομική επιβάρυνση των νοικοκυριών. Ακόμα όμως και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, προστίθεται, η αγορά προσφέρει πληθώρα επιλογών, τόσο σε προϊόντα όσο και σε σημεία πώλησης, μεταξύ των οποίων ο καταναλωτής μπορεί να επιλέξει και να κάνει τις πιο συμφέρουσες γι’ αυτόν επιλογές.

Όπως αναφέρεται στο πλαίσιο αυτό, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή διενήργησε χθες έρευνα κατά την οποία επιθεωρητές της επισκέφθηκαν δύο υπεραγορές και προέβησαν σε εικονική αγορά 44 βασικών καταναλωτικών αγαθών.

Σημειώνεται ότι σε κάθε υπεραγορά δημιουργήθηκαν δύο καλάθια αγορών: στο πρώτο καλάθι τοποθετήθηκαν τα φθηνότερα και στο δεύτερο τα ακριβότερα όμοια προϊόντα από το ίδιο ράφι.

Τα συνοπτικά αποτελέσματα της έρευνας καταγράφουν ότι στην υπεραγορά 1 το κόστος του φθηνού καλαθιού ανήλθε στα 131,27 ευρώ, ενώ το κόστος του ακριβού καλαθιού στα 177,94 ευρώ με τη διαφορά των δύο καλαθιών να είναι στα 46,67 ευρώ και με την ποσοστιαία απόκλιση να ανέρχεται στο 35,55%.

Όσον αφορά την υπεραγορά 2 το κόστος του φθηνού καλαθιού ανήλθε στα 142,52 ευρώ, ενώ το κόστος του ακριβού καλαθιού στα 199,39 ευρώ με τη διαφορά των δύο καλαθιών να είναι στα 56,87 ευρώ και με την ποσοστιαία απόκλιση να ανέρχεται στο 39,90%.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η εν λόγω έρευνα καταδεικνύει ότι, με προσεκτικές επιλογές, υπάρχει περιθώριο εξοικονόμησης σημαντικού ποσού χρημάτων για τα νοικοκυριά από τις αγορές τους.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι ορθολογιστικές καταναλωτικές συνήθειες, που βασίζονται στις πραγματικές ανάγκες και αντανακλούν τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες των καταναλωτών, οδηγούν σε έξυπνες και φθηνότερες αγορές.

Σημειώνεται ότι γι’ αυτό τον λόγο η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή προβαίνει σε παροτρύνσεις προς τους καταναλωτές που στόχο έχουν την εξοικονόμηση χρημάτων κατά την προμήθεια τροφίμων και άλλων ειδών, ανεξάρτητα από τις οικονομικές συνθήκες της αγοράς.

Μεταξύ των συμβουλών που δίνει η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή είναι όπως οι καταναλωτές διενεργούν την απαιτούμενη έρευνα αγοράς για να εντοπίσουν, ανάλογα με τις ανάγκες τους, την πιο συμφέρουσα υπεραγορά και προϊόντα, πριν από την επίσκεψή στην υπεραγορά να ετοιμάζουν κατάλογο αγορών με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες, από τον οποίο δεν θα πρέπει να παρεκκλίνουν. Επίσης συμβουλεύει οι καταναλωτές να μην προβαίνουν σε αγορά προϊόντων μόνο και μόνο επειδή είναι σε προσφορά.

Επισημαίνεται ακόμη ότι η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, από την πλευρά της, συνεχίζει τις προσπάθειες για την υιοθέτηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-kalathi, η οποία θεωρεί ότι θα αποτελέσει σημαντικότατο εργαλείο στη διάθεση των καταναλωτών για διαφάνεια και σύγκριση τιμών και πιο συμφέρουσες επιλογές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Κεντρική: Αναθεώρηση προς τα κάτω του ρυθμού ανάπτυξης – Τι λέει για ανεργία και πληθωρισμό

Τις νέες της προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας της χώρας, δημοσιοποίησε η Κεντρική Τράπεζα, με μικρή προς τα κάτω αναθεώρηση για το ρυθμό...

Μικρά κέρδη στο ΧΑΚ και ο γενικός δείκτης στις 143,25 μονάδες

Κέρδη κατέγραψε το ΧΑΚ κατά την χρηματιστηριακή συνάντηση της Πέμπτης, μετά τις χθεσινές απώλειες. Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ έκλεισε στις 143,25 μονάδες και στο...

Στα €87 εκατ. τα κέρδη της Demetra Holdings

Αύξηση των κερδών της ανακοίνωσε για το 2023 η Demetra Holdings λόγω της συμπερίληψης στα αποτελέσματα του μεριδίου κέρδους που αναλογεί στο Συγκρότημα από...

Συνάντηση Στιούαρτ με αξιωματούχο ελληνικού ΥΠΕΞ

Συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Ρούσο Κούνδουρο, είχε την Πέμπτη ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην...

Παράταση έξι μηνών για Σχέδιο Ενίσχυσης Νέας Επιχειρηματικής Δραστηριότητας

Παράταση έξι μηνών για την πλήρη υλοποίηση των επενδυτικών προτάσεων των αιτητών που έχουν εγκριθεί στο πλαίσιο της Πρώτης Προκήρυξης του Σχεδίου Χορηγιών για...

Ενοχλημένος ο Υπουργός Άμυνας για υπονοούμενα περί διαφθοράς – Όσα έγιναν για τα πυρομαχικά ήταν νομότυπα

Ενοχλημένος από το γεγονός ότι αφήνονται υπονοούμενα και αιχμές για διαφθορά δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας, Βασίλης Πάλμας, μιλώντας μετά την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!