23.8 C
Nicosia
Πέμπτη 28 Μάρτιος 2024 | 14:58

Κύπρος: 683 άτομα απευθύνθηκαν στη Γραμμή Βοήθειας 1480

Από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως την 31η Μαρτίου 2021, απευθύνθηκαν στη Γραμμή Βοήθειας 1480 συνολικά 683 άτομα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, τα οποία παραθέτει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου είναι συντονιστής του Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου Κύπρου – CYberSafety (https://www.cybersafety.cy) και της Γραμμής Βοήθειας 1480, η οποία έχει ως στόχο να παρέχει σε παιδιά, νέους/νέες, γονείς, εκπαιδευτικούς, αλλά και στο ευρύτερο σύνολο της κυπριακής κοινωνίας, υπηρεσίες συμβουλευτικής και υποστήριξης, αναφορικά με την ασφαλή, υπεύθυνη και ηθική χρήση του Διαδικτύου και των ψηφιακών τεχνολογιών.

Σύμφωνα με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, ο ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός κλήσεων, εξακολουθεί να οφείλεται, κυρίως, στην πανδημία του κορωνοϊού Covid-19.

Ειδικότερα, οι 395 κλήσεις (57,83%), από το σύνολο των κλήσεων, δεν σχετίζονταν με τις παρεχόμενες υπηρεσίες της Γραμμής Βοήθειας 1480. Αφορούσαν σε πληροφόρηση για την πανδημία καθώς, επίσης, και στην ανάγκη πληροφόρησης του κοινού, αναφορικά με τα επιδόματα και τα βοηθήματα του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΥΕΠΚΑ).

Αναφορικά με τα 288 περιστατικά, που αφορούσαν στις υπηρεσίες της Γραμμής Βοήθειας 1480, αριθμός που κυμάνθηκε στα ίδια περσινά επίπεδα, το 61,46% (177 άτομα), ήταν κορίτσια/γυναίκες και το 38,54% (111 άτομα), ήταν αγόρια/άντρες.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, ως προς το προφίλ των καλούντων, η πλειοψηφία των ατόμων, που κάλεσαν για βοήθεια και υποστήριξη, ήταν ενήλικα άτομα, 93,75% (270 άτομα). Μόνο 18 άτομα, από το σύνολο των 288 καλούντων, δηλαδή ποσοστό 6,25%, ήταν ανήλικα άτομα (έως 18 χρονών), τα οποία χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες της Γραμμής Βοήθειας 1480, για να αναφερθούν σε προσωπικές τους δυσκολίες στο Διαδίκτυο.

Αναφορικά με τους λόγους επικοινωνίας με τη Γραμμή, τα περισσότερα αιτήματα σχετίζονταν με περιστατικά ηλεκτρονικού εγκλήματος (27,43%), δηλαδή την αντιμετώπιση παραβίασης της ιδιωτικότητας (hacking), οικονομικής απάτης κ.λπ.

Επιπρόσθετα, ένας μεγάλος αριθμός των κλήσεων προς τη Γραμμή Βοήθειας – Helpline 1480, αφορούσε την αντιμετώπιση περιστατικών Διαδικτυακού Εκφοβισμού (26,39%), ποσοστό το οποίο σημείωσε αξιοσημείωτη ποσοστιαία αύξηση (5,21%), σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Παράλληλα, σημαντικό ποσοστό των αναφορών προς τη Γραμμή Βοήθειας – Helpline 1480 αφορούσε την αντιμετώπιση τεχνικών ζητημάτων – τεχνική υποστήριξη (11,81%) (π.χ., πώς να δημιουργήσουν ή να διαγράψουν έναν λογαριασμό σε κοινωνικά δίκτυα), καθώς, επίσης, και ζητήματα που σχετίζονται με τον ψηφιακό γραμματισμό (10,42%) και τον τρόπο προστασίας των προσωπικών τους δεδομένων (7,99%).

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, η αναφορά σε ζητήματα, που εμπίπτουν στην κατηγορία του ψηφιακού γραμματισμού/ εκπαίδευση, ήταν σημαντικά αυξημένη (7,30%), σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Το γεγονός αυτό φαίνεται να καταδεικνύει την αύξηση στην αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών, λόγω της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού  (COVID-19) και την ανάγκη ενημέρωσης του κοινού για δεξιότητες ψηφιακού γραμματισμού.

Όπως αναφέρει το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου,ανησυχητική κρίνεται η διαπίστωση ότι, κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, διπλασιάστηκαν οι αναφορές, των περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης, οι οποίες αφορούσαν σε αποστολή ή κοινοποίηση ανεπιθύμητου σχετικού περιεχομένου και σχολίων καθώς, επίσης και σε πλαστοπροσωπία ατόμων με πρόθεση τη ζημιά στη φήμη τους, μέσω σεξουαλικής παρενόχλησης άλλων.

Επιπρόσθετα, αύξηση σημειώθηκε και στην αναφορά περιστατικών σεξουαλικού εκβιασμού (sextortion) (3,47%).

Η Γραμμή Βοήθειας 1480, έχοντας ως στόχο τη διαρκή και την ποιοτική παροχή συμβουλών και υποστήριξης, σε θέματα σχετικά με την ασφαλή, υπεύθυνη και ηθική χρήση του διαδικτύου, στα παιδιά, τους/τις εφήβους και τις οικογένειές τους, συνεχίζει την παροχή των υπηρεσιών της, με βασική αρχή τη διασφάλιση ότι οι υπηρεσίες της συνάδουν με το Εθνικό Δίκαιο και είναι συνυφασμένες με την πτυχή της ευαισθητοποίησης και της άμεσης εξυπηρέτησης.

Όλοι οι πολίτες μπορούν να αποταθούν στη Γραμμή Βοήθειας 1480, καλώντας, χωρίς χρέωση, στον αριθμό 1480 (ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή, 9.00 – 13.00 & 15:00 – 18:00, και Σάββατο 10:00 – 13:00) ή αποστέλλοντας ηλεκτρονικό μήνυμα στο [email protected] καθώς, επίσης, και μέσω ηλεκτρονικής φόρμας (https://www.cybersafety.cy/helpline-report) ή μέσω ηλεκτρονικής συνομιλίας (chat) (https://www.cybersafety.cy/helpline-chat).

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Τη ΔΕΑ επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Εσθονίας

Συνάντηση με τα μέλη της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) είχε την Πέμπτη ο Εσθονός Πρόεδρος, Αλάρ Κάρις, στο Ανθρωπολογικό Εργαστήριο της ΔΕΑ,...

Νomisma τεύχος Μαρτίου: Μεγάλο αφιέρωμα για τα φορολογικά – Μη το χάσετε

Με ένα μεγάλο αφιέρωμα για τα φορολογικά κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του περιοδικού nomisma. Ακόμα υπάρχει μεγάλο ρεπορτάζ για τα οφέλη της Κύπρο από...

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας “Ακίνητα” – Μη το χάσετε

Μη χάσετε το νέο τεύχος της εφημερίδας "Ακίνητα" που εκδόθηκε και κυκλοφόρησε και πάλι με ανανεωμένο και εμπλουτισμένο περιεχόμενο καθώς και νέο look. Στη...

Υφ. Έρευνας: Η κυβερνοασφάλεια είναι θέμα κυριαρχίας

Καθώς το ψηφιακό κράτος αυξάνεται η κυβερνοασφάλεια ανάγεται πλέον σε θέμα κρατικής ασφάλειας και κρατικής κυριαρχίας, δήλωσε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής...

Κρεμλίνο: Σιωπή για ανταλλαγή κρατουμένων, περιλαμβανομένου δημοσιογράφου της WSJ

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι απαιτείται απόλυτη σιωπή σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες για πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων που θα περιλαμβάνουν τον Εβαν Γκέρσκοβιτς, έναν...

Ετήσια αύξηση 4,2% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο

Αύξηση 4,2% κατέγραψε σε ετήσια βάση το Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής για τον Ιανουάριο του 2024, φθάνοντας στις 99,5 μονάδες (βάση 2021=100), όπως ανακοίνωσε η...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!