25.8 C
Nicosia
Παρασκευή 29 Μάρτιος 2024 | 17:46

Η Κύπρος θα φιλοξενήσει το 2024 την Πρωτοβουλία Μικρών Χωρών Ευρώπης ΠΟΥ

Μετά από αίτημα της Υπουργού Υγείας Δρος Πόπης Νικολαΐδου Κανάρη, έχει συμφωνηθεί η Κύπρος να φιλοξενήσει την ετήσια συνάντηση για το 2024 της Πρωτοβουλίας Μικρών Χωρών της Περιφέρειας Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Το γεγονός αυτό, επισημαίνει ανακοίνωση, αποτελεί μεγάλη τιμή για το Υπουργείο Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο θα καθορίσει τις θεματικές προτεραιότητες για το έτος 2024.

Στην ανακοίνωση, αναφέρεται ότι η Υπουργός Υγείας συμμετείχε στη συνάντηση υψηλού επιπέδου της Πρωτοβουλίας Μικρών Χωρών (Small Countries Initiative) της Περιφέρειας Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με θέμα «Προώθηση της Υγείας και της Ευημερίας».

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο στις 11 και 12 Μαΐου 2023 και μεταδιδόταν σε ζωντανή μετάδοση.

Η Υπουργός συμμετείχε σε 3 πάνελ. Στο πρώτο πάνελ ήταν η πρόσβαση σε φαρμακευτικά σκευάσματα, όπου ανέφερε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος ιδιαίτερα όσον αφορά φαρμακευτικά σκευάσματα περιορισμένης χρήσης.

Στο δεύτερο πάνελ, θέμα ήταν η ψυχική υγεία ως προς την παροχή υπηρεσιών υγείας για τη διατήρηση των ασθενών ενταγμένων στην κοινωνία και στο τρίτο συζητήθηκε η καινοτομία στην πρόληψη και μείωση των επιπτώσεων των μη μεταδοτικών ασθενειών.

Σημειώνεται ότι η Υπουργός ολοκλήρωσε την τοποθέτηση της αναφέροντας «πέραν από το γεγονός ότι η πρόληψη μειώνει τον κίνδυνο ασθένειας, αναπηρίας και θανάτου επιφέρει επίσης μείωση στην οικονομική επιβάρυνση του συστήματος υγείας διασφαλίζοντας την κοινωνική και δημοσιονομική ανθεκτικότητα».

Επιπρόσθετα, η Δρ Κανάρη παρουσίασε υπό ανάπτυξη δράσεις για πληθυσμιακά προγράμματα αναφορικά με την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου σε πρώιμα στάδια.

Η Υπουργός πραγματοποίησε επίσης διμερή συνάντηση με τον Dr. Hans Henri Kluge, Διευθυντή της Περιφέρειας Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Στη συνάντηση συζητήθηκαν τομείς όπου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα μπορούσε να συνδράμει προς όφελος της Κύπρου με τη συσσωρευμένη εμπειρία του από τον 75χρονο πρωταγωνιστικό του ρόλο στα θέματα υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σαν απότοκο της συνάντησης, αναφέρεται, έχει υιοθετηθεί κοινή διακήρυξη με στόχους και πολυθεματικές επιδιώξεις που αποσκοπούν στην ενδυνάμωση των Μικρών Κρατών στα θέματα Υγείας, με τη συνεργασία μεταξύ τους ως αντίβαρο του μικρού τους πληθυσμιακού μεγέθους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Γιατί σήμερα είναι πιο εύκολο να γίνεις πλούσιος

Μιχάλης Ψύλος • [email protected] Ο Μπερνάρ Αρνό είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία-αυτή τη στιγμή- 225,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε...

Politico: Μέλη του ευρωκοινοβουλίου φέρεται να εμπλέκονται σε σκάνδαλο ρωσικής προπαγάνδας

Μια ρωσική εκστρατεία πολιτικής προπαγάνδας συγκλονίζει την Ευρώπη, καθώς κορυφαίοι αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι η Μόσχα πλήρωσε μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να παρέμβουν στις...

Αιτήματα για αποδέσμευση κονδυλίων ενέκρινε η Βουλή

Αιτήματα για αποδέσμευση κονδυλίων που αφορούν Υπουργεία, οργανισμούς δημοσίου δικαίου και τμήματα της δημόσιας υπηρεσίας ενέκρινε την Παρασκευή η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων,...

Περίπου 250 νοσηλευτές με απόσπαση στον ΟΚΥπΥ δεν εκτελούν νοσηλευτικά καθήκοντα

Περίπου 250 νοσηλευτές, οι οποίοι είναι αποσπασμένοι, εκτελούν άλλα καθήκοντα πέραν των νοσηλευτικών καθηκόντων, με αποτέλεσμα τα δημόσια νοσηλευτήρια να μείνουν χωρίς νοσηλευτές, όπως αναφέρθηκε...

Ολυμπιακός Μαραθώνιος 1896 – Ο άθλος του Σπύρου Λούης

Την πέμπτη ημέρα των Α' Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας δέσποζε το αγώνισμα του Μαραθωνίου, ένα αγώνισμα που είχε εισηγηθεί ο γάλλος φιλόλογος Μισέλ Μπρεάλ,...

Ερντογάν: Στις ΗΠΑ στις 9 Μαΐου σύμφωνα με αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας

Στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 9 Μαΐου θα βρεθεί ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό έκανε γνωστό σήμερα αξιωματούχος των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας, προετοιμάζοντας...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!