27.8 C
Nicosia
Πέμπτη 25 Απρίλιος 2024 | 20:45

Αυστραλία: Επιστήμονες προτείνουν την καθυστέρηση χρησιμοποίησης του εμβολίου της AstraZeneca

Αυστραλοί επιστήμονες προτείνουν την καθυστέρηση του μαζικού εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 και την χρησιμοποίηση άλλου εμβολίου στην θέση του.

Τα ερωτήματα που περιβάλλουν το εμβόλιο έχουν ρίξει σκιά στα σχέδια εμβολιασμού στην Αυστραλία, η οποία έχει παραγγείλει ήδη 53 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca.

Οι ειδικοί επικεντρώνουν στα δεδομένα που δείχνουν αποτελεσματικότητα 62%, έναντι άνω του 90% για τα εμβόλια των Pfizer/Biontech και Moderna.

«Το ζήτημα είναι στην πραγματικότητα αν το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ικανό να προσφέρει συλλογική ανοσία. Εδώ παίζουμε ένα μακροχρόνιο παιγνίδι. Δεν ξέρουμε πόσος χρόνος θα χρειασθεί», δήλωσε ο καθηγητής Στίβεν Τέρνερ, πρόεδρος Society for Immunology της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας και καλεί την κυβέρνηση της Αυστραλίας να προμηθευτεί περισσότερα εμβόλια των Pfizer/Biontech και Moderna.

Το εμβόλιο της AstraZeneca «δεν θα χρησιμοποιούσα ευρέως εξαιτίας της χαμηλής του αποτελεσματικότητας», δήλωσε στην Sydney Morning Herald.

Σε ανακοίνωσή της η Society for Immunology διευκρινίζει ότι ο Τέρνερ ομιλεί ως ειδικός στην Ανοσολογία και ότι η ίδια η ASI προτείνει διακοπή της εμβολιαστικής διαδικασίας.

Η Αυστραλία συμφώνησε για την αγορά 10 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου Pfizer/Biontech, αν και ούτε η Pfizer ούτε η AstraZeneca έχουν την έγκριση της ρυθμιστικής αρχής της Αυστραλίας (Therapeutic Goods Administration, Υπηρεσία Θεραπευτικών Αγαθών, TGA).

Η AstraZeneca δεν έχει ανταποκριθεί στα αιτήματα για σχολιασμό. Το εμβόλιό της έχει εγκριθεί στην Βρετανία, την Ινδία και την Αργεντινή και βρίσκεται υπό αξιολόγηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την Νότια Κορέα και την Βραζιλία.

«Αποτελεσματικό», «ασφαλές» και «υψηλής ποιότητας».

Ο επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών της Αυστραλίας Πολ Κέλι επιχείρησε να απαντήσει στις ανησυχίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca, χαρακτηρίζοντάς το «αποτελεσματικό», «ασφαλές» και «υψηλής ποιότητας».

«Το μεγάλο πλεονέκτημα του εμβολίου της AstraZeneca είναι ότι παρασκευάζεται εδώ στην Αυστραλία…Θα είναι διαθέσιμο μόλις το εγκρίνει η TGA, πράγμα που περιμένουμε ότι θα γίνει τον Φεβρουάριο». Ο Πολ Κέλι διευκρίνισε ότι η Αυστραλία θα διαθέτει περισσότερα πραγματικά δεδομένα τον Φεβρουάριο προερχόμενα από το Λονδίνο, το οποίο χρησιμοποιεί το εμβόλιο.

Η Αυστραλία υπήρξε περισσότερο επιτυχημένη από άλλες χώρες στην διαχείριση της επιδημίας, καθώς ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 28.600 και των θανάτων σε 909 επί πληθυσμού 25 εκατομμυρίων κατοίκων.

Η επιτυχία της Αυστραλίας αποδίδεται στο κλείσιμο των συνόρων και την ευρείας κλίμακας τήρηση των υγειονομικών μέτρων από τoν πληθυσμό, σε συνδυασμό με επιθετικά προγράμματα διαγνωστικών τεστ και ιχνηλάτησης.

«Η κυβέρνηση χρειάζεται να είναι ευέλικτη ως προς τις αποφάσεις για τον εμβολιασμό, όταν θα έχουμε καλύτερη κατανόηση της αποτελεσματικότητας των άλλων εμβολίων», δήλωσε ο Αντριαν Εστερμαν, επικεφαλής Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας στο University of South Australia.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ – Επαφές με πολιτική και στρατιωτική ηγεσία

Συναντήσεις με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είχε ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ (EUMC) Στρατηγός Robert Brieger ο οποίος πραγματοποεί επίσημη επίσκεψη...

Σημαντική πτώση στο ΧΑΚ – Αιτία η υποχώρηση διεθνών αγορών

Σημαντικές πιέσεις δέχθηκε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, δίνοντας τέρμα στην ανοδική πορεία των τριών προηγούμενων ημερών λόγω του αρνητικού χρηματιστηριακού κλίματος που...

3.232 υποψηφιότητες για τις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Δείτε πίνακα πόσοι διεκδικούν,ποιες θέσεις και σε ποιο Δήμο

Συνολικά 3.232 υποψηφιότητες υποβλήθηκαν σήμερα παγκύπρια για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών...

HΠΑ: Φουντώνουν στα πανεπιστήμια οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα – Εκατοντάδες συλλήψεις

Σε εκατοντάδες συλλήψεις φοιτητών – διαδηλωτών έχουν προβεί οι αρχές στις ΗΠΑ, καθώς φουντώνουν οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα και τις απάνθρωπες συνθήκες...

Στην Κίνα ο Πούτιν τον Μάϊο

Την Κίνα σκοπεύει να επισκεφθεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τον Μάιο, όπως δήλωσε σήμερα ο ίδιος. «Η επίσκεψη έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο», τόνισε ο...

Κυβέρνηση: Βήματα επαναπροσέγγισης με την Εκκλησία – Επίσκεψη Μητσοτάκη-Ιερώνυμου σε δομές της Αρχιεπισκοπής αύριο

Κοινή επίσκεψη σε δομές της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στο Δήλεσι και τον Ωρωπό θα πραγματοποιήσουν αύριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος....

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!