11 C
Nicosia
Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022 | 18:27

Οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες παροτρύνουν το κοινό να αναφέρει πιθανές παρενέργειες από εμβόλια

Οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, οι οποίες συμμετέχουν στην 6η ετήσια ενημερωτική εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης #MedSafetyWeek, με στόχο την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τη σημαντικότητα της αναφοράς ύποπτων παρενεργειών έπειτα από εμβολιασμό, παροτρύνουν το κοινό να αναφέρει πιθανές παρενέργειες από εμβόλια.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, η εκστρατεία #MedSafetyWeek, η οποία πραγματοποιείται από την 1η έως τις 7 Νοεμβρίου 2021, επικεντρώνεται στα εμβόλια.

Οι αρμόδιες φαρμακορρυθμιστικές Αρχές 64 χωρών που συμμετέχουν σε αυτή, ενθαρρύνουν τους επαγγελματίες υγείας, το προσωπικό των εθνικών προγραμμάτων εμβολιασμού, καθώς και τους ασθενείς, τους φροντιστές και τις οικογένειές τους, να αναφέρουν προβλήματα που αντιμετώπισαν από τη χρήση των εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19.

Σημειώνεται ότι τα εμβόλια είναι ο καλύτερος τρόπος για την προστασία από λοιμώδη νοσήματα και έχουν σώσει ήδη εκατομμύρια ζωές κι όπως για όλα τα φάρμακα, παρενέργειες δυνατό να εμφανιστούν και με τα εμβόλια.

Η αναφορά πιθανών παρενεργειών, μέσω του εθνικού  συστήματος αναφοράς της Κίτρινης Κάρτας, προστίθεται, συμβάλλει στον εντοπισμό νέων ανεπιθύμητων ενεργειών και στη συμπλήρωση της γνώσης σχετικά με τις δράσεις τους.

«Κάθε αναφορά μετράει, συνεπώς όλοι παροτρύνονται όπως αναφέρουν έγκαιρα τυχόν πιθανολογούμενες ανεπιθύμητες ενέργειες μη αναμένοντας να το πράξει κάποιος άλλος για αυτούς. Οι επαγγελματίες υγείας που χορηγούν εμβόλια ενθαρρύνονται ιδιαίτερα όπως συζητούν τις παρενέργειες με τους ασθενείς και όπως είναι σε επαγρύπνηση για νέες ή σπάνιες ύποπτες παρενέργειες των εμβολίων», σημειώνεται.

Oι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες διευκρινίζουν ότι αυτή η καμπάνια πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη περίοδο κατά την οποία εκατομμύρια άνθρωποι εμβολιάζονται κατά της COVID-19, αφορά ωστόσο σε όλα τα εμβόλια.

Σημειώνεται ότι η αναφορά πιθανών παρενεργειών μέσω του συστήματος της Κίτρινης Κάρτας είναι ουσιώδης σημασίας και συμβάλλει στην παρακολούθηση, από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, της ασφαλούς χρήσης όλων των εμβολίων, με απώτερο στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας μέσω αποτελεσματικών ρυθμιστικών μηχανισμών.

Τονίζεται ότι, “μέσω της συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών, μπορούμε να κάνουμε τα εμβόλια καλύτερα για όλους”.

Υπενθυμίζεται ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες μπορούν να αναφέρονται σύμφωνα με το εθνικό σύστημα αναφοράς στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, Τομέα Φαρμακοεπαγρύπνησης, με την υποβολή της Κίτρινης Κάρτας με τους ακόλουθους τρόπους: Ηλεκτρονική υποβολή μέσω της ιστοσελίδας των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών www.moh.gov.cy/phs και απευθείας στο www.kitrinikarta.gov.cy και αποστολή έντυπης μορφής μέσω τηλεομοιότυπου (22-608669) ή μέσω ταχυδρομείου στον Τομέα Φαρμακοεπαγρύπνησης, Φαρμακευτικές Υπηρεσίες (Πολυφήμου 15, 2033 Στρόβολος).

Οι ασθενείς παροτρύνονται όπως επικοινωνούν με κάποιον επαγγελματία υγείας εφόσον έχουν κάποια ανησυχία για την υγείας τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Βιασμός στη Θεσσαλονίκη: Κανένα στοιχείο για εμπλοκή Κυπρίων σε κύκλωμα μαστροπείας

Aπό τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουν συλλέξει οι ελληνικές αρχές δεν φαίνεται να προκύπτουν στοιχεία για οποιαδήποτε δράση προσώπων από την Κύπρο, σύμφωνα...

Τουρκία: Νέα σύλληψη δημοσιογράφου επειδή «εξύβρισε» τον Ερντογάν

Η δημοσιογράφος Σεντέφ Καμπάς συνελήφθη και ετέθη σε προσωρινή κράτηση σήμερα για «εξύβριση του προέδρου», αφού είπε από τηλεοράσεως μία παροιμία, η οποία ερμηνεύθηκε...

Βρετανία: Η Ρωσία σχεδιάζει να εγκαταστήσει φιλορώσο ηγέτη στο Κίεβο

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατηγόρησε χθες Σάββατο τη Ρωσία πως «επιδιώκει να εγκαταστήσει φιλορώσο ηγέτη στο Κίεβο» και σχεδιάζει να προχωρήσει σε «κατοχή» της Ουκρανίας,...

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Χιονοπτώσεις στις Κυκλάδες- Κλείνουν προληπτικά σχολεία στην Εύβοια

Πυκνές χιονοπτώσεις έχει φέρει η κακοκαιρία «Ελπίς» από τα ξημερώματα της Κυριακής στα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων και ήδη έχουν παρουσιαστεί τα πρώτα προβλήματα...

Κατεχόμενα: “Εκλογές” εν μέσω οικονομικής κρίσης

Περισσότερες από 203.000 άτομα προσέρχονται σήμερα στις κάλπες στα κατεχόμενα για να αναδείξουν τα μέλη της «βουλής». Στην ψηφοφορία, που άρχισε στις 8 το πρωί...

Ποιοι δρόμοι είναι ανοικτοί προς το Τρόοδος – Συστάσεις στους οδηγούς για προσοχή

Άνοιξαν αρκετοί δρόμοι προς το Τρόοδος μόνο για οχήματα 4χ4 ή αντιολισθητικές αλυσίδες. Σύμφωνα με την Αστυνομία o δρόμος Προδρόμου – Τροόδους παραμένει κλειστός για όλα τα...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!