14 C
Nicosia
Δευτέρα 22 Απρίλιος 2024 | 9:23

Ένας στους οκτώ ανθρώπους παγκοσμίως αντιμετωπίζει ψυχικές διαταραχές

Ένας στους οκτώ ανθρώπους παγκοσμίως αντιμετωπίζει ψυχικές διαταραχές και δυσκολίες, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τη συνολική του υγεία, την επικοινωνία με τους άλλους, αλλά και την ίδια τη διαβίωσή του, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.).

Σε μήνυμα της για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, που έχει οριστεί η 10η Οκτωβρίου, και το οποίο μεταδίδει το ΓΤΠ, η Επιτροπή Εποπτείας και Προστασίας Δικαιωμάτων Ψυχικά Ασθενών του Υπουργείου Υγείας αναφέρει ότι το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, επικεντρώνεται στην ψυχική υγεία ως ένα καθολικό ανθρώπινο δικαίωμα.

Σημειώνει ότι στη σύγχρονη εποχή έχει καταστεί σαφές πως η καλή ψυχική υγεία είναι ζωτικής σημασίας και πλήρως αλληλένδετη με τη συνολική υγεία, ευημερία και ποιότητα ζωής του ανθρώπου.

«Η ύπαρξη μιας ψυχικής διαταραχής δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελεί λόγο και αιτία για στέρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διάκριση στα ζητήματα εργασίας και προσβασιμότητας στους παρόχους ψυχικής υγείας, αποκλεισμό από αποφάσεις που σχετίζονται με την υγεία των ατόμων και στιγματισμό. Παρόλα αυτά, δυστυχώς, άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας βιώνουν στην καθημερινότητά τους ένα ευρύ φάσμα παραβιάσεων των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους», προσθέτει.

Αναφέρει, επίσης, ότι είναι καθοριστικής σημασίας, τόσο σε πολιτειακό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, να γίνουν οι αλλαγές που απαιτούνται για την πλήρη εξάλειψη τέτοιων φαινομένων και διακρίσεων.

«Αποτελεί συλλογική ευθύνη της πολιτείας, αλλά και ατομική του καθενός από εμάς να διαχειρίζεται το ζήτημα της ψυχικής υγείας με σεβασμό, κατανόηση και επαγγελματισμό», σημειώνει.

Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή Εποπτείας και Προστασίας Δικαιωμάτων Ψυχικά Ασθενών, ως το θεσμοθετημένο όργανο για την προάσπιση και διαφύλαξη των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών, αναφέρει ότι συνεχίζει να εργάζεται και να βρίσκεται σε συχνή επαφή με όλα τα αρμόδια όργανα και φορείς, με σκοπό να διασφαλιστεί ότι η ψυχική υγεία εκτιμάται, προωθείται και προστατεύεται.

Ταυτόχρονα, σημειώνει, εκεί και όπου χρειάζεται, προβαίνει σε άμεσες δράσεις και παρεμβάσεις με απώτερο σκοπό να διασφαλίζεται το δικαίωμα όλων στην πρόσβαση σε ποιοτική φροντίδα ψυχικής υγείας, με πλήρη σεβασμό και χωρίς διακρίσεις.

«Η ψυχική υγεία μπορεί να προστατευτεί ως δικαίωμα μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις αλλά και σε συνδυασμό με την ανάλογη κρατική χρηματοδότηση, η οποία να αντανακλά τη σημασία που δίνει το κράτος στην ψυχική υγεία και ευημερία των πολιτών. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να οργανωθούν, εξελιχθούν και στελεχωθούν επαρκώς οι υπηρεσίες, να ενισχυθεί η υποστήριξη των επαγγελματιών υγείας και να ενδυναμωθούν τα προγράμματα πρόληψης, ενημέρωσης και παρέμβασης – βήματα τα οποία θα έχουν ως επακόλουθο τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών», προσθέτει.

Καταλήγοντας, η Επιτροπή αναφέρει ότι μόνο έτσι μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι η ψυχική υγεία και ευεξία αποτελεί δικαίωμα του κάθε ανθρώπου το οποίο προστατεύεται και τυγχάνει του ενδεδειγμένου σεβασμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

ΝΥΤ: Η Golden Visa έκανε τη στέγαση απρόσιτη για τους περισσότερους Έλληνες

Αναλυτικό ρεπορτάζ για τα προβλήματα που προκάλεσε η Goldan Visa στη στεγαστική αγορά σε χώρες της Ευρωζώνης με έμφαση στην ελληνική περίπτωση δημοσίευσαν οι...

Ελληνική οικονομία: Τι θα δείξει ο λογαριασμός για το πρωτογενές πλεόνασμα

Αποκαλυπτήρια τη Δευτέρα το μεσημέρι του τελικού «λογαριασμού» για το πρωτογενές πλεόνασμα και το χρέος του 2023 από τη Eurostat. Στοιχεία τα οποία θα...

Αυτά είναι τα πέντε πράγματα που ακόμη και οι κροίσοι δυσκολεύονται να αποκτήσουν

Ορισμένα προνόμια απαιτούν κάτι παραπάνω από χρήματα. Μερικές φορές, αυτό σημαίνει να βρίσκεται κανείς στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή, και υπάρχουν περιπτώσεις που...

Σε ιστορικό υψηλό οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες

Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες έφθασαν σε νέο ιστορικό υψηλό το 2023, για ένατη συναπτή χρονιά, υποδεικνύει έκθεση αναφοράς που δημοσιοποιείται σήμερα Δευτέρα (φωτογραφία, επάνω,...

Τα πέντε σενάρια για τον μέλλον της Ρωσίας μετά τον Πούτιν

Ο Πούτιν παρουσιάζει εαυτόν ως νέο τσάρο. Αλλά ένας πραγματικός τσάρος δεν θα ανησυχούσε για την κρίση διαδοχής του και το τι πρέπει να...

Καταγγέλλει ιατρική αμέλεια η οικογένεια της 8χρονης Καισσαριανής

Καταγγελία για ιατρική αμέλεια έχει ενώπιον της η Αστυνομία σε σχέση με τον θάνατο της 8χρονης Καισαριανής Πιριπίτση, που νοσηλευόταν στο Μακάρειο Νοσοκομείο και...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!