14.9 C
Nicosia
Παρασκευή 19 Απρίλιος 2024 | 6:15

Τμήμα Δασών: Από ανθρώπινες δραστηριότητες 9 στις 10 πυρκαγιές

Εννέα στις δέκα δασικές πυρκαγιές προκαλούνται από ανθρώπινες δραστηριότητες, σύμφωνα με τον Πέτρο Πέτρου Λειτουργό Πυροπροστασίας του Τμήματος Δασών, προσθέτοντας πως για την περίοδο 2000- 2020 εκδηλώθηκαν συνολικά 1.068 δασικές πυρκαγιές, που προκλήθηκαν από ανθρώπινες δραστηριότητες .

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Πέτρου ανέφερε πως οι κύριες αιτίες πρόκλησης των πυρκαγιών είναι το κάψιμο χόρτων από καλάμι, κλαδιών και σκουπιδιών, η ρίψη αναμμένων αποτσίγαρων ή σπίρτων, η χρήση εργαλείων ή μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως ο σμυρίλιος , η ηλεκτροκόληση, η οξυγονοκόλληση και τα λοιπά, καθώς και το άναμμα φωτιάς για παρασκευή φαγητού σε μη κατάλληλα διαρρυθμισμένους χώρους, αλλά και το βραχυκύκλωμα ηλεκτρικών καλωδίων.

Μπορεί σημείωσε η πρόκληση φωτιάς από το βραχυκύκλωμα ηλεκτρικών καλωδίων όπως στην τελευταία πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις περιοχές Τάλας και Κοίλης, να μην είναι από τις σημαντικότερες αιτίες, αλλά είναι αρκετά σημαντική και πρέπει να αναφερθεί.

Επεσήμανε επίσης πως τα τελευταία χρόνια κύρια αιτία είναι οι σκόπιμες πυρκαγιές όπου το 2020 ανήλθαν σε ένα ποσοστό του 45% από το σύνολο των αιτιών.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Πέτρου ανέφερε πως «λαμβάνοντας υπόψη την κύρια αιτία πρόκλησης των πυρκαγιών εννέα στις δέκα είναι οι ανθρώπινες δραστηριότητες πρέπει να επικεντρωθούμε σ’ αυτές». Επομένως, συνέχισε, «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, το κοινό γενικότερα και να αποφεύγει ενέργειες οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά , δηλαδή να δώσουν την σπίθα όπου μπορεί να εξελιχτεί σε μια μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά».

Επιπρόσθετα, ο Λειτουργός Πυροπροστασίας του Τμήματος Δασών είπε ότι απαιτείται από όλους μας να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση για καταστάσεις που δεν προκύπτουν από αμέλεια αλλά από πρόθεση, σημειώνοντας πως το αυξημένο ποσοστό των κακόβουλων πυρκαγιών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, επιβάλλει να είμαστε όλοι σε εγρήγορση και να αναφέρουμε κάθε ύποπτη δραστηριότητα προς τις αρμόδιες αρχές.

Κληθείς να αναφερθεί στις μεγαλύτερες πυρκαγιές την περίοδο του 2000- 2020, απάντησε, πως το 2001 έλαβε χώρα η μεγάλη πυρκαγιά του Λυθροδόντα με καμμένη έκταση 603 εκτάρια, το 2007 η πυρκαγιά στο Σαϊτά με καμμένη έκταση 1.182 εκτάρια, όπως επίσης και οι δύο μεγάλες πυρκαγιές το 2016 στην Αργάκα με 763 εκτάρια καμμένης έκτασης και στην Σολιά η μεγαλύτερη με 1.886 εκτάρια καμμένης γης το 2016 .

Τα δύο τελευταία χρόνια οι μεγαλύτερες πυρκαγιές που είχαμε ήταν πέρσι στους Ορείτες με καμμένη έκταση 500 εκτάρια , και φέτος στην Αγία Μαρίνα με καμμένη έκταση τα 300 εκτάρια.

Ο κ. Πέτρου είπε πως το Τμήμα Δασών ως αρμόδια αρχή για τη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών προβληματίζεται, αναλύει τα στοιχεία και τις αιτίες και προσπαθεί με στοχευμένα μέτρα να τις αντιμετωπίσει. Ενδεικτικά είπε το αυξημένο ποσοστό των σκόπιμων πυρκαγιών τα τελευταία χρόνια, οδήγησε το Τμήμα Δασών στο να υιοθετήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης με συγκεκριμένα και στοχευμένα μέτρα σε συνεργασία με άλλες αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους.

Πρόσθεσε πως ο μεγαλύτερος αριθμός των πυρκαγιών, λαμβάνει χώρα εκεί και όπου υπάρχουν οι μεγαλύτερες δραστηριότητες, δηλαδή, όπως εξήγησε, στη ζώνη των 2 χιλιομέτρων από τα όρια του κρατικού δάσους. Είπε ακόμη πως για την περίοδο 20:00 – 20:20 εκδηλώθηκαν συνολικά 1.068 δασικές πυρκαγιές, που προκλήθηκαν από ανθρώπινες δραστηριότητες .Απ’ αυτές τις πυρκαγιές συνέχισε, ένα ποσοστό 24% εκδηλώθηκαν εντός του κρατικού δάσους, ενώ οι 808 δηλαδή ένα ποσοστό 76% εκδηλώθηκαν εντός της ζώνης των 2 χιλιομέτρων από τα όρια του κρατικού δάσους.

Ο κ. Πέτρου εκτίμησε πως θα πρέπει να εντατικοποιηθούν τα μέτρα πρόληψης.

Ακόμη απηύθυνε έκκληση προς το κοινό το οποίο αποτελεί σημαντική βοήθεια για το Τμήμα Δασών, μόλις εντοπίσει καπνό ή φωτιά να ενημερώνει αμέσως το Τμήμα Δασών στο τηλέφωνο 1407 ή την Πυροσβεστική Υπηρεσίας στο τηλέφωνο 112. Επίσης απηύθυνε θερμότατη έκκληση προς το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό κατά τις εξορμήσεις του, αποφεύγοντας πλήρως ενέργειες και δραστηριότητες που πιθανόν να προκαλέσουν πυρκαγιά, όπως η χρήση εργαλείων ή γεωργικών μηχανημάτων που παράγουν θερμότητα, σπινθήρες ή φλόγα, όπως σμυρίλιο, οξυγονοκόλληση και ηλεκτροσυγκόλληση, κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μητσοτάκης: Είναι σαφές ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων σχετίζεται με το κυπριακό

Στις 13 Μαΐου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, όπως έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός, κατά τις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Όπως είπε...

Θα επιτρέπεαι η υποβολή αίτησης για μειωμένο ΦΠΑ 5% ακόμα και εντός ενός έτους από την απόκτηση της κατοικίας

Εντός ενός χρόνου από την απόκτηση κατοικίας θα επιτρέπεται πλέον σε δικαιούχους να υποβάλουν αίτηση για να επωφελούνται του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5%, με...

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Τουρκία – Αναφορές για ζημιές σε κτίρια

Σεισμός 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην βορειοανατολική Τουρκία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την AFAD που επικαλείται το Reuters, το επίκεντρο...

Κόμπος: Πετύχαμε σύνδεση του κυπριακού με ευρωτουρκικά – Στην ‘Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα

Ικανοποίηση εκφράζει η Λευκωσία για τα χθεσινοβραδινά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας και θεωρεί ότι είναι πλέον στην πλευρά...

Άνοδο κατέγραψε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο

Άνοδο κατέγραψε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε κέρδη σε ποσοστό 1,51%, κλείνοντας στις 145,23 μονάδες. Άνοδο 1,53% παρουσίασε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 88,15 μονάδες. Ο...

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις κατά του Ιράν μετά την επίθεση σε βάρος του Ισραήλ

Μια σειρά σαρωτικών κυρώσεων κατά ηγετών και οντοτήρων που συνδέονται με το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, το υπουργείο Άμυνας της Τεχεράνης...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!