23.6 C
Nicosia
Δευτέρα 6 Μάιος 2024 | 19:09

Ο πλανήτης γιορτάζει την Σελήνη με εμπλοκή και του κυπριακού CSEO

αθώς ο δορυφόρος του πλανήτη μας εισέρχεται σύντομα σε μια νέα εποχή εξερεύνησης, η ανθρωπότητα γιορτάζει το φεγγάρι με εκδηλώσεις και εκθέσεις τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Σελήνης που κήρυξε ο ΟΗΕ μετά από ενεργή εμπλοκή και του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO), αφού η ανακοίνωση της διακήρυξης της παγκόσμιας αυτής ημέρας έγινε από τη Λευκωσία σε διάσκεψη Τύπου πριν δύο χρόνια.

Η Παγκόσμια Ημέρα Σελήνης που εορτάζεται στις 20 Ιουλίου, στοχεύει να αναδείξει τη σημασία της ειρηνικής συνεργασίας της ανθρωπότητας για μια παγκόσμια προσπάθεια για την εξερεύνηση της Σελήνης και τη δημιουργία μόνιμων επιστημονικών βάσεων στην επιφάνειά της. Η επίσημη ημερομηνία, επιλέχθηκε για να σηματοδοτήσει την ημέρα που η ανθρωπότητα πάτησε για πρώτη φορά στη Σελήνη, με τον Νιλ Άρμστρονγκ το 1969.

Την Παρασκευή 21 Ιουλίου θα εορταστεί η Παγκόσμια Ημέρα Σελήνης στην Κύπρο, στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας. Ο CSEO και το Κέντρο Αριστείας CYENS  θα ανοίξουν τα ερευνητικά τους κέντρα στο κοινό για μια βραδιά με συναρπαστικές επιστημονικές εκθέσεις και ένα υπαίθριο πάρτι για όλους.

Η Παγκόσμια Ημέρα Σελήνης ήταν μια πρωτοβουλία του Συνδέσμου Σεληνιακού Χωριού, (Moon Village Association, MVA) και του Γραφείου του ΟΗΕ για Διαστημικές Υποθέσεις  (UNOOSA), που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 9 Δεκεμβρίου 2021 και ανακοινώθηκε σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Εξερεύνησης Διαστήματος που φιλοξένησε την παγκόσμια ανακοίνωση από τη Λευκωσία λίγο μετά, στις 14 Δεκεμβρίου 2021.

Η εμπλοκή της Κύπρου στη διακήρυξη της Παγκόσμιας Ημέρας Σελήνης

Ο Σύνδεσμος Σεληνιακού Χωριού (MVA, Moon Village Association), όπου ενεργό μέλος είναι και ο CSEO, υπέβαλε αίτηση κατά τη διάρκεια της 64ης Συνόδου του UN-COPUOS, για την ανακήρυξη της Παγκόσμιας Ημέρας Σελήνης στις 20 Ιουλίου, επέτειο της πρώτης προσελήνωσης  το 1969, από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, με την αποστολή Apollo 11. Η αίτηση εγκρίθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2021, από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και η Παγκόσμια Ημέρα Σελήνης ανακοινώθηκε από τη Λευκωσία λίγες ημέρες αργότερα.

Ετσι, η επίσημη ανακοίνωση της διακήρυξης έγινε στις 14 Δεκεμβρίου 2021 μέσω συνέντευξης Τύπου, που διοργάνωσε ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) στη Λευκωσία.

Ο Πρόεδρος του CSEO Γιώργος Δανός είπε ότι “η Κύπρος είναι το σημείο εκκίνησης των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Σελήνης”.

Στη συνέντευξη Τύπου, μίλησαν εκτός από τον κ. Δανό, ο Πρόεδρος του MVA, Giuseppe Reibaldi, ο πρώην Πρόεδρος του UN-COPUOS, κοσμοναύτης Dorin Prunariu και η Νομική Σύμβουλος του MVA και εμπνευστής της πρωτοβουλίας, Ima Ionescu. Ο Υπεύθυνος Επικοινωνίας του UN-COPUOS, Martin Stasko, παρακολούθησε ως παρατηρητής στη συνέντευξη Τύπου, εκπροσωπώντας τα Ηνωμένα Έθνη.

Το MVA θεωρεί ότι η Παγκόσμια Ημέρα Σελήνης είναι μια καλή ευκαιρία να ενημερώσει το κοινό και να προωθήσει σε διεθνές επίπεδο, την ευαισθητοποίηση σχετικά με την κατάσταση και τις προοπτικές για την ανθρωπότητα, τη βιώσιμη εξερεύνηση και χρήση της Σελήνης και την ανάγκη όλοι να ενεργούν από κοινού για να ρυθμίζουν τις δραστηριότητες πάνω και γύρω από τη Σελήνη.

Η Διακήρυξη της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι “ο ΟΗΕ ανακηρύσσει την 20η Ιουλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Σελήνης, για να γιορτάζεται κάθε χρόνο σε διεθνές επίπεδο η επέτειος της πρώτης προσελήνωσης ανθρώπων στη Σελήνη στις 20 Ιουλίου 1969 ως μέρος της αποστολής Apollo 11”.

Ο Giuseppe Reibaldi, Πρόεδρος του Moon Village Association δήλωσε ότι η Παγκόσμια Ημέρα Σελήνης, που ξεκίνησε να εορτάζεται μόλις το 2022, θα ενισχύσει την διεθνή συνεργασία για μελλοντικές σεληνιακές αποστολές και θα βελτιώσει την κατανόηση, από το κοινό, των πλεονεκτημάτων της εξερεύνησης και της χρήσης της Σελήνης.

Το κύριο μήνυμά μας, είπε, «είναι πριν από περισσότερα από 50 χρόνια πήγαμε στο φεγγάρι λόγω ανταγωνισμού. Τώρα πηγαίνουμε στο φεγγάρι λόγω συνεργασίας», για να συνεργαστούμε και να αποκομίσουμε τα οφέλη για όλη την ανθρωπότητα καθώς και να τονώσουμε τη δέσμευση από τη νέα γενιά.

Ο κοσμοναύτης Dorin Prunariu δήλωσε ότι η ημερομηνία είναι σημαδιακή γιατί το πρώτο βήμα ενός ανθρώπου εκείνη την ημέα έγινε στο φεγγάρι και αυτό έχει τεράστια σημασία.

“Έτσι, κάθε χρόνο θα διοργανώνουμε επιστημονικές, πολιτιστικές δραστηριότητες, θα ενημερώνουμε το κοινό για την εξέλιξη της εξερεύνησης της Σελήνης και τους στόχους και τα αποτελέσματα», σημείωσε.

Η εξερεύνηση της Σελήνης

Η εξερεύνηση της Σελήνης ξεκίνησε όταν το Luna 2, ένα διαστημόπλοιο που εκτοξεύτηκε από τη Σοβιετική Ένωση, άγγιξε την επιφάνεια της Σελήνης στις 14 Σεπτεμβρίου 1959. Πολλά περισσότερα διαστημόπλοια έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία 62 χρόνια από διαφορετικές χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες , Ρωσία, Ευρώπη, Ιαπωνία, Κίνα, Ινδία και Ισραήλ, προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα τη Σελήνη και τη σχέση της με τη Γη.

Ωστόσο, η πρώτη προσελήνωση ανθρώπου στη Σελήνη, στις 20 Ιουλίου 1969 με την αποστολή Apollo 11 των Ηνωμένων Πολιτειών, αντιπροσωπεύει το αποκορύφωμα αυτών των προσπαθειών.

Η πρώτη γυναίκα στο Φεγγάρι

Σε λίγα χρόνια το ασημένιο ουράνιο σώμα που μας κρατά συντροφιά θα υποδεχθεί ξανά το ανθρώπινο είδος και μάλιστα την πρώτη γυναίκα που θα πατήσει το πόδι της στο φεγγάρι.

Η NASA ετοιμάζεται πυρετωδώς για μια επιστροφή στο φεγγάρι αυτή τη φορά με την δημιουργία μόνιμης βάσης όπου οι αστροναύτες επιστήμονες θα διεξάγουν πειράματα και θα εξερευνούν όχι μόνο τον δορυφόρο μας αλλά και άλλους πλανήτες.

Αυτή η αποστολή έχει γυναικείο όνομα, ονομάστηκε “Αρτεμις”, συμβολίζοντας την συνέχεια της πρώτης ιστορικής αποστολής “Απόλλων”.

Εκδήλωση στην Κύπρο από τον CSEO σε συνεργασία με το CYENS

Την Παρασκευή 21 Ιουλίου, ο CSEO, σε συνεργασία με το Κέντρο Αριστείας CYENS και την υποστήριξη του Δήμου Λευκωσίας, θα πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Σελήνης 2023 στα ερευνητικά τους κέντρα στην Παλιά Λευκωσία.

Η μέρα θα περιλαμβάνει διαστημική έκθεση, διαδραστικές εκθέσεις, παρουσιάσεις, ντοκιμαντέρ και εορτασμούς.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το μεσημέρι όταν ο CSEO θα ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό για  την έκθεση «Apollo to Artemis» που ετοιμάστηκε με την υποστήριξη της Πρεσβείας των ΗΠΑ και εξερευνά τις αποστολές της NASA στη Σελήνη. Η έκθεση ξεκινά με την αποστολή Apollo και τον πρώτο άνθρωπο στη Σελήνη και στη συνέχεια ρίχνει μια λεπτομερή ματιά στο Apollo 17, την τελευταία αποστολή με πλήρωμα στη Σελήνη. Η έκθεση δίνει επίσης την ευκαιρία στο κοινό να αγγίξει ένα κομμάτι της Σελήνης καθώς περιλαμβάνει έναν σεληνιακό μετεωρίτη, και μια  ματιά σε έναν μικρό Αρειανό βράχο.

Η βραδιά θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ. και θα περιλαμβάνει διαδραστικές εκδηλώσεις και ντοκιμαντέρ από το CSEO και το CYENS.

Η πλατεία μπροστά από τα Ερευνητικά Κέντρα CYENS και CSEO – Πλατεία Δημάρχου Λέλλου Δημητριάδη (πρώην Πλατεία Δημαρχίας) – θα είναι το επίκεντρο των εορτασμών στην ύπαιθρο με μουσική και τηλεσκόπια για θέαση της Σελήνης.

Οι τοπικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στους εορτασμούς της βραδιάς θα προσφέρουν αναψυκτικά και σνακ όλη τη νύχτα. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση: https://www.space.org.cy/IMD

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στην Κύπρο ιορδανική αποστολή για ενίσχυση μέσων πυρόσβεσης

Το πλήρωμα της ιορδανικής αποστολής που έφθασε στην Κύπρο προς ενίσχυση των πτητικών μέσων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αεροπυρόσβεση υποδέχεται σήμερα στις 10:45 το...

Μεγαλύτερη συνεργασία των Ισλαμικών κρατών με το ψευδοκράτος ζήτησε ο Τατάρ

Ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ απευθύνθηκε στη 15η Σύνοδο Κορυφής Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) που πραγματοποιείται στη Μπανζούλ της...

Μειωμένη κατά περίπου 50% η κίνηση στα κέντρα αναψυχής το Πάσχα

Μειωμένη κατά 50% περίπου ήταν η κίνηση στα κέντρα αναψυχής το Πάσχα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της παγκύπριας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΟΣΙΚΑ) Νεόφυτο Θρασυβούλου. Σε δηλώσεις...

Την Τρίτη ο A’ ημιτελικός της Eurovision με την Κύπρο να εμφανίζεται πρώτη

Η «καρδιά» του 68ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision χτυπάει στο Μάλμε της Σουηδίας με τον πρώτο ημιτελικό να διεξάγεται την Τρίτη, 7 Μαϊου, στο Μalmö Arena....

Ισραήλ: Άρχισε η απομάκρυνση 100.000 Παλαιστινίων από τη Ράφα – Αναπόφευκτη η επίθεση από Ισραήλ

«Ξεκινήσαμε επιχείρηση περιορισμένης κλίμακας για την προσωρινή απομάκρυνση των ανθρώπων που διαμένουν στο ανατολικό τμήμα της Ράφα», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ...

Λεμεσός: 30χρονος έχασε τη ζωή του σε δυστύχημα

Τριαντάχρονος από τη Λεμεσό, ο Ευτύχιος Χαρίτου, έχασε τη ζωή του σε θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε ανήμερα του Πάσχα στον κύριο δρόμο Καλού Χωριού –...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!