22.2 C
Nicosia
Τρίτη 7 Μάιος 2024 | 20:18

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος υφίσταται «εκτεταμένη» λεύκανση

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος επλήγη και πάλι από «εκτεταμένη» λεύκανση, ανακοίνωσαν οι αυστραλιανές αρχές την Παρασκευή, καθώς οι υψηλότερες του μέσου όρου θερμοκρασίες των ωκεανών στα βορειοανατολικά της χώρας απειλούν το ήδη δοκιμαζόμενο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι πτήσεις επιτήρησης πάνω από τον ύφαλο αποκάλυψαν ζημιές λόγω θερμικής καταπόνησης που κυμαίνονταν από μικρή έως σοβαρή λεύκανση σε όλο το δίκτυο κοραλλιών μήκους 2.300 χιλιομέτρων, δήλωσε η Αρχή Θαλάσσιου Πάρκου του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου.

«Η λεύκανση έχει εντοπιστεί σε όλο το θαλάσσιο πάρκο – είναι εκτεταμένη αλλά μεταβαλλόμενη σε πολλές περιοχές, με επιπτώσεις από μικρές έως σοβαρές», ανέφερε η αρχή στην εβδομαδιαία της ενημέρωση.

Την περασμένη εβδομάδα οι θερμοκρασίες της θάλασσας σε όλο το θαλάσσιο πάρκο κυμάνθηκαν μεταξύ 0,5 και δύο βαθμών Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο, ενώ στο βορειότερο τμήμα και στις παράκτιες περιοχές καταγράφηκαν θερμοκρασίες μεταξύ δύο και τεσσάρων βαθμών πάνω από τον μέσο όρο.

Η είδηση έρχεται πριν από ταξίδι της UNESCO στον ύφαλο για επιθεώρηση της περιοχής, η οποία θα επηρεάσει την απόφαση σχετικά με την καταχώρισή του στην πολιτιστική κληρονομιά τον Ιούνιο.

Η λεύκανση συμβαίνει όταν τα υγιή κοράλλια καταπονούνται από την άνοδο της θερμοκρασίας των ωκεανών, με αποτέλεσμα να αποβάλλουν τα φύκια που ζουν στους ιστούς τους, χάνοντας τα ζωηρά τους χρώματα.

Από το 1997 έχουν σημειωθεί πέντε μαζικές εκδηλώσεις λεύκανσης σε ολόκληρο τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο που προκλήθηκαν από ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες της θάλασσας, με αποτέλεσμα πολλά κοράλλια που επλήγησαν να αγωνίζονται να επιβιώσουν. Αρκετοί κυκλώνες έχουν επίσης πλήξει τον ύφαλο, καθώς η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε πιο ακραία καιρικά φαινόμενα.

Αν και οι πρόσφατες αλλαγές δεν έχουν ακόμη χαρακτηριστεί ως μαζική λεύκανση, η Αυστραλιανή Εταιρεία Προστασίας της Θάλασσας χαρακτήρισε την έκθεση ως «καταστροφικά νέα», ιδίως κατά τη διάρκεια ενός καιρικού μοντέλου La Nina, το οποίο συνήθως συνδέεται με ψυχρότερες θερμοκρασίες των ωκεανών.

Η συντηρητική κυβέρνηση της Αυστραλίας νωρίτερα φέτος ανακοίνωσε νέα χρηματοδότηση με την ελπίδα να αποτρέψει την αφαίρεση του υφάλου από τον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Όταν ο ΟΗΕ είχε απειλήσει προηγουμένως το 2015 να υποβαθμίσει τον ύφαλο στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, η Αυστραλία δημιούργησε ένα σχέδιο «Ύφαλος 2050» και διέθεσε δισεκατομμύρια δολάρια για την προστασία του.

Τα μέτρα αυτά πιστεύεται ότι ανέκοψαν τον ρυθμό της καταστροφής, αλλά μεγάλο μέρος του μεγαλύτερου συστήματος υφάλων στον κόσμο έχει ήδη υποστεί ζημιές.

Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η λεύκανση έχει επηρεάσει το 98% του υφάλου από το 1998, αφήνοντας μόνο ένα μικρό ποσοστό ανέγγιχτο.

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος, η μεγαλύτερη ζωντανή δομή στον κόσμο, ορατή από το διάστημα, προστέθηκε στον κατάλογο το 1981 για την «εξαιρετική φυσική ομορφιά» και την εκτεταμένη βιοποικιλότητα.

Ωστόσο, ο κατάλογος δεν είναι μόνιμα καθορισμένος και οι περιοχές μπορούν να υποβαθμιστούν ή ακόμη και να αφαιρεθούν εντελώς, κατόπιν σύστασης του οργάνου του ΟΗΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Τέξας: «Πες αντίο στον μπαμπά στην κάμερα», είπε στον 3χρονο γιο της, τον σκότωσε και αυτοκτόνησε

Οι αρχές συνέταξαν ένα χρονοδιάγραμμα των τελευταίων ωρών της ζωής μιας γυναίκας από το Τέξας προτού πυροβολήσει τον 3χρονος γιο της και στη συνέχεια...

Ρωσία: Ορκίστηκε για την 5η θητεία του ο Πούτιν

Για μία νέα εξαετή θητεία στην προεδρία της Ρωσίας ορκίστηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Την τελετή της ορκωμοσίας μποϊκόταραν οι ΗΠΑ και πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής...

Λάρισα: 41χρονος σε αμόκ μαχαίρωσε τον αδερφό του, τραυμάτισε φίλο του και ένα βρέφος 10 μηνών

Προφυλακιστέος κρίθηκε ένας 41χρονος άνδρας που το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής μαχαίρωσε τον αδερφό του και τραυμάτισε έναν 43χρονο, καθώς και ένα βρέφος 10...

Ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα: Τι συμβαίνει και τι σημαίνει σε 5 ερωτήσεις – απαντήσεις

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός ανέλαβε τον «επιχειρησιακό έλεγχο» του περάσματος της Ράφα, στο νότιο άκρο του παλαιστινιακού...

Νότια Αφρική: Τέσσερις νεκροί, δεκάδες παγιδευμένοι εξαιτίας κατάρρευσης κτιρίου

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσε χθες Δευτέρα κτίριο υπό ανέγερση στην Τζορτζ, στις ακτές της Νότιας Αφρικής, ενώ άλλοι κάπου πενήντα...

Ισραήλ: Ο στρατός ελέγχει το πέρασμα της Ράφα – Στον «αέρα» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την παλαιστινιακή πλευρά του περάσματος της Ράφα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!