Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος επλήγη και πάλι από «εκτεταμένη» λεύκανση, ανακοίνωσαν οι αυστραλιανές αρχές την Παρασκευή, καθώς οι υψηλότερες του μέσου όρου θερμοκρασίες των ωκεανών στα βορειοανατολικά της χώρας απειλούν το ήδη δοκιμαζόμενο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Οι πτήσεις επιτήρησης πάνω από τον ύφαλο αποκάλυψαν ζημιές λόγω θερμικής καταπόνησης που κυμαίνονταν από μικρή έως σοβαρή λεύκανση σε όλο το δίκτυο κοραλλιών μήκους 2.300 χιλιομέτρων, δήλωσε η Αρχή Θαλάσσιου Πάρκου του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου.
«Η λεύκανση έχει εντοπιστεί σε όλο το θαλάσσιο πάρκο – είναι εκτεταμένη αλλά μεταβαλλόμενη σε πολλές περιοχές, με επιπτώσεις από μικρές έως σοβαρές», ανέφερε η αρχή στην εβδομαδιαία της ενημέρωση.
Την περασμένη εβδομάδα οι θερμοκρασίες της θάλασσας σε όλο το θαλάσσιο πάρκο κυμάνθηκαν μεταξύ 0,5 και δύο βαθμών Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο, ενώ στο βορειότερο τμήμα και στις παράκτιες περιοχές καταγράφηκαν θερμοκρασίες μεταξύ δύο και τεσσάρων βαθμών πάνω από τον μέσο όρο.
Η είδηση έρχεται πριν από ταξίδι της UNESCO στον ύφαλο για επιθεώρηση της περιοχής, η οποία θα επηρεάσει την απόφαση σχετικά με την καταχώρισή του στην πολιτιστική κληρονομιά τον Ιούνιο.
Η λεύκανση συμβαίνει όταν τα υγιή κοράλλια καταπονούνται από την άνοδο της θερμοκρασίας των ωκεανών, με αποτέλεσμα να αποβάλλουν τα φύκια που ζουν στους ιστούς τους, χάνοντας τα ζωηρά τους χρώματα.
Από το 1997 έχουν σημειωθεί πέντε μαζικές εκδηλώσεις λεύκανσης σε ολόκληρο τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο που προκλήθηκαν από ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες της θάλασσας, με αποτέλεσμα πολλά κοράλλια που επλήγησαν να αγωνίζονται να επιβιώσουν. Αρκετοί κυκλώνες έχουν επίσης πλήξει τον ύφαλο, καθώς η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε πιο ακραία καιρικά φαινόμενα.
Αν και οι πρόσφατες αλλαγές δεν έχουν ακόμη χαρακτηριστεί ως μαζική λεύκανση, η Αυστραλιανή Εταιρεία Προστασίας της Θάλασσας χαρακτήρισε την έκθεση ως «καταστροφικά νέα», ιδίως κατά τη διάρκεια ενός καιρικού μοντέλου La Nina, το οποίο συνήθως συνδέεται με ψυχρότερες θερμοκρασίες των ωκεανών.
Η συντηρητική κυβέρνηση της Αυστραλίας νωρίτερα φέτος ανακοίνωσε νέα χρηματοδότηση με την ελπίδα να αποτρέψει την αφαίρεση του υφάλου από τον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Όταν ο ΟΗΕ είχε απειλήσει προηγουμένως το 2015 να υποβαθμίσει τον ύφαλο στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, η Αυστραλία δημιούργησε ένα σχέδιο «Ύφαλος 2050» και διέθεσε δισεκατομμύρια δολάρια για την προστασία του.
Τα μέτρα αυτά πιστεύεται ότι ανέκοψαν τον ρυθμό της καταστροφής, αλλά μεγάλο μέρος του μεγαλύτερου συστήματος υφάλων στον κόσμο έχει ήδη υποστεί ζημιές.
Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η λεύκανση έχει επηρεάσει το 98% του υφάλου από το 1998, αφήνοντας μόνο ένα μικρό ποσοστό ανέγγιχτο.
Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος, η μεγαλύτερη ζωντανή δομή στον κόσμο, ορατή από το διάστημα, προστέθηκε στον κατάλογο το 1981 για την «εξαιρετική φυσική ομορφιά» και την εκτεταμένη βιοποικιλότητα.
Ωστόσο, ο κατάλογος δεν είναι μόνιμα καθορισμένος και οι περιοχές μπορούν να υποβαθμιστούν ή ακόμη και να αφαιρεθούν εντελώς, κατόπιν σύστασης του οργάνου του ΟΗΕ.