Μια διαφορετική από τις συνηθισμένες μελέτη για τις επιπτώσεις που έχει η κλιματική αλλαγή πραγματοποίησε ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ντάρμουθ στις ΗΠΑ. Οι ερευνητές μελέτησαν το πώς επηρεάζει η αλλαγή του κλίματος και ειδικότερα η αύξηση της θερμοκρασίας τον ανθρώπινο οργανισμό και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσον αφορά τον αθλητισμό αυτοί που μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα αυτές τις συνθήκες είναι οι ψηλοί και χωρίς περιττά κιλά αθλητές ενώ οι πιο κοντοί και πιο «γεμάτοι» αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες. Με απλά λόγια η κλιματική αλλαγή είναι εχθρός του Μέσι ενώ δεν προκαλεί προβλήματα στον Χάαλαντ…
Η νέα μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι λειτουργούν όπως τα ζώα, τα οποία τείνουν να είναι πιο σωματώδη σε περιοχές που επικρατούν πιο κρύες συνθήκες όπως οι πολικές αρκούδες και λιγότερο ογκώδεις όπως οι καφέ αρκούδες που ζουν σε πιο ζεστά μέρη γεγονός που οφείλεται πιθανώς επειδή αυτά τα ανατομικά χαρακτηριστικά ταιριάζουν καλύτερα στις εκάστοτε συνθήκες.
Η ανάλυση πραγματοποιήθηκε σε 173 αθλητές που αγωνίζονταν τα τελευταία 20 χρόνια στο τρίαθλο στο οποίο υπάρχουν επίπονες δοκιμασίες όπως μεγάλης απόστασης αγώνες τρεξίματος και μελέτησαν επισταμένα αγώνες τρίαθλου που έγιναν σε περιοχές που επικρατούσαν υψηλές θερμοκρασίες.
Οι ψηλοί, αδύνατοι άνδρες βρέθηκαν να είναι περίπου 2,5% πιο γρήγοροι όταν οι θερμοκρασίες ήταν υψηλότερες, σε σύγκριση με τους κοντούς, σωματώδεις άνδρες. Αυτό είναι πιθανό επειδή η επιφάνειά τους είναι μεγαλύτερη, έτσι μπορούν να διαχέουν τη θερμότητα από μεγαλύτερη ποσότητα δέρματος και να παράγουν περισσότερο ιδρώτα για να κρυώσουν.
Τα αποτελέσματα υποστηρίζουν τις θεωρίες των βιολόγων του 19ου αιώνα Κάρλ Μπέργκμαν και Τζόελ Άσαφ Άλλεν, ότι το συνολικό μέγεθος του σώματος των ζώων, καθώς και το μήκος και το πάχος των άκρων τους, συνδέονται με το κλίμα στο οποίο ζουν. Αυτές οι θεωρίες έχουν επίσης συνδεθεί με το ότι η τα μέλη της φυλής των Ινουίτ (οι εσκιμώοι) έχουν μικρότερο ύψος και περισσότερα κιλά από τον μέσο Ευρωπαίο.