9.9 C
Nicosia
Τρίτη 19 Μάρτιος 2024 | 7:29

Μειωμένη η πληρότητα των φραγμάτων

Μειωμένη παραμένει η πληρότητα στα φράγματα σε σχέση με πέρυσι, παρά τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, φέρνοντας την Κύπρο αντιμέτωπη με μια ιδιαίτερα κακή χρονιά σε ό,τι αφορά τη ροή νερού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Αναπτύξεων Υδάτων, η ροή νερού στα φράγματα το τελευταίο 24ωρο ήταν μόλις 381 χιλιάδες κυβικά μέτρα, που θεωρείται ιδιαίτερα χαμηλή για τις βροχερές μέρες του χειμώνα.

«Οι τελευταίες βροχές δεν μας προσέφεραν σχεδόν τίποτα σε σχέση με αυτό που αναμένουμε από τις βροχές του χειμώνα και μόλις που κατάφεραν να καλύπτονται οι καταναλώσεις», ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Ανώτερος Τεχνικός Μηχανικός στο Τμήμα Υδάτων Μάριος Χατζηκωστής.

Παράλληλα η συνολική ροή στα φράγματα από τις αρχές Οκτωβρίου έφτασε στα 18,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηκωστής, η ροή αυτή είναι ιδιαίτερα χαμηλή αν αναλογιστεί κανείς ότι την ίδια ροή είχαμε μόνο σε ένα τριήμερο πέρυσι τον Ιανουάριο.

«Ξεκινήσαμε πολύ καλά με τις βροχές του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου, αλλά εξελίσσεται πλέον σε κακή χρονιά», είπε.

Συγκεκριμένα η συνολική πληρότητα στα φράγματα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 67,2% σε σχέση με 75,9% που ήταν πέρυσι την ίδια περίοδο. Η πληρότητα στο μεγαλύτερο φράγμα, αυτό του Κούρη, βρίσκεται στο 63% σε σχέση με 69% την ίδια περίοδο πέρυσι. Στο φράγμα του Ασπρόκρεμμου η πληρότητα είναι στο 78,3% σε σχέση με 93,1% της αντίστοιχης περσινής, ενώ στο φράγμα της Ευρέτου η πληρότητα είναι στο 69%  σε σχέση με 76% πέρυσι.

Η συνολική ποσότητα του νερού στα φράγματα βρίσκεται στο 195,4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σε σχέση με 220,7 εκατομμύρια την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Ερωτηθείς κατά πόσο είναι πιθανόν να βελτιωθεί η κατάσταση από εδώ και πέρα, ο κ. Χατζηκωστής είπε ότι ο μεγαλύτερος όγκος βροχοπτώσεων είναι συνήθως κατά τους χειμερινούς μήνες και μέχρι τον Μάρτιο. Από τον Μάρτιο και μετά, ανέφερε είναι σπάνιο φαινόμενο να υπάρχει αυξημένη ροή. Διευκρίνισε επίσης ότι από το σταδιακό λιώσιμο των χιονιών πολύ λίγο νερό καταλήγει στα φράγματα.

Παρόλα αυτά, ο κ. Χατζηκωστής ανέφερε ότι τα ποσοστά πληρότητας είναι σχετικά καλά, αφού με εξαίρεση το 2020-21 όλες οι χρονιές από το 2019 και μετά ήταν καλές χρονιές από απόψεως βροχόπτωσης. Για τη χρονιά 2021-2022 η συνολική εισροή ανήλθε στα 153.753 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ για τη χρονιά 2020-2021 η συνολική ροή περιορίστηκε στα 36 εκατομμύρια. Ωστόσο είχαν προηγηθεί δύο ιδιαίτερα καλές χρονιές και η ροή στα φράγματα παρέμενε σε καλά επίπεδα.

«Είμαστε ακόμα σε καλά ποσοστά πληρότητας απλώς θα προτιμούσαμε να φτάσουμε το 75%-80% για να είμαστε πιο άνετοι», είπε ο κ. Χατζηκωστής, ενώ εκτίμησε ότι και η φετινή χρονιά θα κυμανθεί στα  χαμηλά επίπεδα του 2020-21.

Αναφέροντας ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα με την ύδρευση λόγων των αφαλατώσεων, ο κ. Χατζηκωστής είπε ότι είναι πολύ νωρίς να γνωρίζουμε τι θα γίνει με την άρδευση και κατά πόσο θα χρειαστεί να γίνουν μικρές περικοπές. Η κατάσταση θα είναι πολύ χειρότερη, όπως είπε, σε περίπτωση και που οι βροχοπτώσεις κυμανθούν σε χαμηλά επίπεδα και του χρόνου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Για επόμενη διακυβερνητική Κύπρου-Αιγύπτου, συζήτησαν ΠτΔ-Σίσι

Για την πραγματοποίηση της επόμενης τριμερούς διάσκεψης με την Ελλάδα και της διακυβερνητικής Κύπρου-Αιγύπτου, συζήτησαν μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με...

Πυρά Μπορέλ κατά Ισραήλ για τον λιμό στη Γάζα

Πυρά εναντίον του Ισραηλινού πρωθυπουργού εξαπέλυσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ κατηγορώντας τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου για τη δημιουργία «τεχνητού λιμού» στη...

Κόμπος: Συνάντηση 40 χωρών στην Κύπρο για το διάδρομο προς τη Γάζα (βίντεο)

Την πραγματοποίηση συνάντησης στην Κύπρο με τη συμμετοχή πάνω από 40 χωρών στις 21 Μαρτίου, για επιχειρησιακό συντονισμό των επόμενων βημάτων στην εφαρμογή του...

Ερντογάν: Αν είχαμε κινηθεί πιο νότια η Κύπρος θα ήταν όλη τουρκική

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την ομιλία που εκφώνησε ενώπιον Τούρκων στρατιωτικών σε δείπνο, όχι μόνο υπερασπίστηκε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο...

Αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου της Lufthansa στη Ρόδο

Αναγκαστική προσγείωση πραγματοποίησε λίγο πριν από τις έξι το απόγευμα στο αεροδρόμιο της Ρόδου, αεροσκάφος της αεροπορικής εταιρείας Lufthansa που εκτελούσε την πτήση Φρανκφούρτη...

Έντονες βροχές και χαλάζι στη Λευκωσία – Στο Στρόβολο άσπρισε η γη από το χαλάζι – Κλήσεις για βοήθεια στην Πυροσβεστική Υπηρεσία (δείτε φωτό)

Σφοδρή βροχόπτωση και χαλαζόπτωση, σημειώθηκε το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας σε διάφορες περιοχές της Κύπρου και ειδικά της Λευκωσίας, με αποτέλεσμα αριθμό κλήσεων να δεχθούν...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!